Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Διφθερίτιδα στα παιδιά: Εκδήλωση ασθένειας και αντιμετώπιση

Διφθερίτιδα στα παιδιά: Εκδήλωση ασθένειας και αντιμετώπιση

diftheritida

 

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ ατόμων, με το βήχα ή το φτέρνισμα. Ακόμα και ένα υγιές άτομο μπορεί να είναι φορέας του βακτηρίου της διφθερίτιδας και να το μεταδώσει. Αν ένα άτομο δεν έχει εμβολιαστεί κατά της διφθερίτιδας, το βακτήριο μπορεί να εισέλθει στο σώμα και να προκαλέσει φλεγμονή στην άνω αναπνευστική οδό, εκλύοντας μια τοξίνη ιδιαίτερα επιβλαβή για το σώμα.

Πώς εκδηλώνεται η διφθερίτιδα;

Προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και ρίγη, καθώς και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι αμυγδαλές και η άνω αναπνευστική οδός περιέρχονται σε τόσο βαριά φλεγμονώδη κατάσταση, ώστε σχηματίζεται μια μεμβράνη σαν κρούστα που εμποδίζει τη ροή του αέρα. Το παιδί θα έχει σιελόρροια και θα πασχίζει να αναπνεύσει.

Η διφθερίτιδα μπορεί να προσβάλει και την καρδιά, προκαλώντας μυοκαρδίτιδα. Μπορεί να προκληθεί μέχρι και καρδιακή ανεπάκεια. Οι νευρολογικές βλάβες είναι συνέπεια της τοξίνης που αποδυναμώνει τους μυς και παραλύει τις φωνητικές χορδές. Η διφθερίτιδα αποδεικνύεται θανατηφόρα για 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από αυτή. Τα νήπια που προσβάλλονται από διφθερίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο.

Πώς αντιμετωπίζεται η διφθερίτιδα;

Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως μετά τη διάγνωση. Χορηγείται ενδοφλέβια ένεση αντιτοξίνης, μιας ουσίας που καταστέλλει την επίδραση της τοξίνης. Τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν τη διάρκεια και τη σφοδρότητα της νόσου, αλλά μειώνουν την περίοδο μεταδοτικότητας.

mother.gr

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος εγκυμοσύνη: Η παραλία κάνει καλό!

ΠΡΟΣΟΧΗ!12 συμπτώματα στα παιδιά που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Συγγνώμη που έκανα παιδί και δεν είμαι πια αυτή που ήξερες

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: