Αρχική / Must See / Φυσιολογική Γέννα!! Τα τρία στάδια του τοκετού

Φυσιολογική Γέννα!! Τα τρία στάδια του τοκετού

mommy and the city(29-8-2016 2-45 μμ)

Τις περισσότερες φορές, η γέννα ξεκινάει εντελώς ξαφνικά, 280 ημέρες, περίπου, μετά τη σύλληψη, εκτός από τις περιπτώσεις που η εγκυμονούσα έχει περάσει τις 42 εβδομάδες κύησης και ο γιατρός προχωρήσει σε τεχνικά μέσα (πρόκληση τοκετού).

Ο μέσος χρόνος διάρκειας του τοκετού για την πρώτη εγκυμοσύνη κάθε γυναίκας, διαρκεί, περίπου, 14 ώρες και περίπου 8 ώρες, για κάθε εγκυμοσύνη που θα ακολουθήσει. Παρόλα αυτά, αρκετές γυναίκες μπορεί να βιώσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό. Έτσι, ενώ κάποιες μπορεί να γεννήσουν εύκολα και μέσα σε λίγες ώρες, για άλλες θα χρειαστούν περισσότερες ώρες, και μεγαλύτερη σωματική αντοχή. Επίσης, για την ίδια γυναίκα, ο τοκετός από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.

Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί ο τοκετός μέχρι να ξεκινήσει. Όμως, γνωρίζοντας τα στάδια του τοκετού μπορεί η εγκυμονούσα να προετοιμαστεί για την εμπειρία που πρόκειται να βιώσει.

Τι συμβαίνει στο 1ο στάδιο του τοκετού

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος της μήτρας είναι κλειστός καλειμένος με φλέγμα έτσι ώστε να εμποδίζεται η είσοδος μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ο τράχηλός σας είναι μακρύς και σταθερός, αποτελώντας μια γερή βάση για τη μήτρα σας. Επίσης, βρίσκεται σε θέση που δείχνει ελαφρά προς την πλάτη σας (οπίσθια θέση).

Κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού, ο τράχηλος πρέπει να στραφεί τα μπροστά (εμπρόσθια θέση), να ωριμάσει και να ανοίξει ώστε να μπορεί να γεννηθεί το μωρό σας. Κατά το τέλος αυτού του 1ου σταδίου, ο τράχηλός σας θα βρίσκεται σε πλήρη διαστολή και θα έχει άνοιγμα με διάμετρο 10 εκ.

Τι συμβαίνει στο 2ο στάδιο του τοκετού

Κατά το 2ο στάδιο του τοκετού, θα αρχίσετε να ωθείτε το έμβρυο προς τον κόλπο σας (γεννησιακό κανάλι).

Θα αισθανθείτε μια πίεση χαμηλά στη λεκάνη σας (πύελος) από το κεφάλι του μωρού και με κάθε σύσπαση θα χρειάζεται να κάνετε 2 με 3 γερές ωθήσεις για να το βοηθήσετε να κατέβει. Ακούστε το σώμα σας και αφήστε το να ωθήσει σε απάντηση με την πίεση (σύσπαση) που δίνει το μωρό καθώς προσπαθεί να βγει. Πάρτε μερικές ανάσες ανάμεσα στις ωθήσεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει λίγο αλλά σε μερικές γυναίκες παίρνει ώρες, ειδικά την πρώτη φορά. Με κάθε ώθηση το μωρό σας κατεβαίνει λίγο περισσότερο προς τον κόλπο σας.

Όταν το κεφάλι του μωρού έχει κατέβει αρκετά, θα νιώσετε μια αίσθηση καψίματος, αυτό οφείλεται στο ότι ο κόλπος σας αρχίζει να τεντώνεται για να χωρέσει το κεφάλι του μωρού.

Η μαία θα σας καθοδηγήσει μόλις εμφανισθεί το κεφάλι του μωρού. Τότε θα χρειαστεί να σταματήσετε για λίγο τις ωθήσεις, να πάρετε μερικές μικρές αναπνοές. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στο να σπρώξετε με δύναμη στις επόμενες συσπάσεις. Σκοπός είναι να γεννηθεί το μωρό σας όσο πιο απαλά και σιγά γίνεται, ενώ, επίσης, αποτρέπεται ενδεχόμενο σκίσιμο της περιοχής.

Τι συμβαίνει στο 3ο στάδιο του τοκετού

Το 3ο στάδιο του τοκετού ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας. Οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται ώστε να αποκολληθεί ο πλακούντας από τα τοιχώματα της μήτρας και να κατέβει μαζί με τον, άδειο, πλέον αμνιακό σάκο (ενωμένος με τον πλακούντα) και να ολοκληρωθεί έτσι ο τοκετός. Οι συσπάσεις σας τώρα θα είναι αισθητές αλλά πολύ πιο απαλές.

Πολλά νοσοκομεία προφέρουν τεχνητή μέθοδο, με χρήση φαρμάκων, για να προκαλέσουν τις εκ νέου συσπάσεις της μήτρας, μετά τον τοκετό, ώστε να κατέβει γρήγορα ο πλακούντας. Όμως, ενώ τα φάρμακα βοηθούν τις συσπάσεις να ξεκινήσουν και περιορίζουν την αιμορραγία, πολλές φορές έχουν παρενέργειες. Έτσι, αν ο τοκετός σας πήγε καλά, έχετε τη δυνατότητα να αρνηθείτε τα φάρμακα και να περιμένετε να ξεκινήσουν οι συσπάσεις φυσιολογικά.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στο να ξεκινήσουν οι συσπάσεις, είναι η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας και ο θηλασμός. Όταν πια ολοκληρωθεί και το 3ο στάδιο του τοκετού, θα έχετε όσο χρόνο θέλετε να απολαύσετε το μωρό σας.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Φυσιολογική σύλληψη: «Το θαύμα της νέας ζωής» (βίντεο)

Οι 9 ΜΗΝΕΣ μέσα στη μήτρα: Μια απίστευτη ματιά στην ανάπτυξη του ΕΜΒΡΥΟΥ

Αγόρι ή Κορίτσι; Πώς αναπτύσσονται τα αγόρια και τα κορίτσια στη μήτρα!!

Δείτε Επίσης

δεν είσαι τρελή, είσαι τραυματισμένη

Δεν είσαι ΤΡΕΛΗ, Είσαι Τραυματισμένη!

“Gaslighting” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης όπου το …

error: