Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Πιπίλα: Γιατί την αγαπούν τα παιδιά και τα μικρόβια

Πιπίλα: Γιατί την αγαπούν τα παιδιά και τα μικρόβια

baby-with-pacifier1

Η τεχνητή θηλή, ή όπως είναι γνωστή, πιπίλα, είναι ο καλύτερος φίλος της μαμάς και του μωρού. Όσο όμως κι αν την αγαπούν τα μικρά παιδιά, γιατί αποτελεί ένα μέσο παρηγοριάς, άλλο τόσο έχει κατηγορηθεί για τα προβλήματα που προκαλεί, όπως παραμόρφωση δοντιών, πρόκληση ωτιτίδων, ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη γλωσσικής επικοινωνίας.

Αλλά αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζατε, είναι το πόσο πολύ την αγαπούν τα μικρόβια.

Τα μικρόβια της πιπίλας και οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και  η οποία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2013 στην Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Παθολογίας στην Βοστόνη,  οι πιπίλες, που χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροβίων, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, αλλεργίες, άσθμα και αυτό-άνοσα νοσήματα. Ανάμεσα στα μικρόβια που εντοπίστηκαν ήταν και 4 διαφορετικά στελέχη του παθογόνου μικροβίου χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι τα μικρόβια που αναπτύχθηκαν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη θεραπεία και αντιμετώπιση τυχόν λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατροδικαστικής, Dr Glass, οι πόροι μέσα στο πλαστικό υλικό της πιπίλας παγιδεύουν βακτήρια, μύκητες και τροφή, δημιουργώντας ένα ιδανικό σημείο για μικροβιακή ανάπτυξη, η οποία μεταβάλλει την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα στο στόμα του βρέφους ή του νηπίου και οδηγεί σε φλεγμονή της περιοχής, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο για λοιμώξεις του στόματος και των δοντιών, προχωρώντας στη συνέχεια σε λοίμωξη του γαστρεντερικού, του ανώτερου αναπνευστικού και των αυτιών.

Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 10 πιπίλες υγιών βρεφών, οι οποίες αφού κόπηκαν σε λεπτά κομμάτια κατόπιν εξετάστηκαν για ανάπτυξη τυχών μικροβίων και μυκήτων που αναπτύχθηκαν με τη χρήση τους. Τέλος, οι επιστήμονες συνέκριναν τις χρησιμοποιημένες πιπίλες με καινούργιες, αχρησιμοποίητες. Το αποτέλεσμα ήταν πως ενώ οι καινούργιες πιπίλες δεν είχαν μικρόβια, από τις 10 χρησιμοποιημένες που εξετάστηκαν στο εργαστήριο, οι μισές ήταν ελαφρά επιμολυσμένες, ενώ οι υπόλοιπες, ήταν επιμολυσμένες με επίπεδα μικροβιακής ανάπτυξης που έφταναν τις 100 εκατομμύρια μονάδες μικροβιακών αποικιών ανά γραμμάριο.

Σωστός καθαρισμός της πιπίλας

 • Να γίνεται καθημερινά πλύση σε καθαριστικό δοντιών.
 • Να υπάρχουν πολλές και καινούργιες πιπίλες.
 • Όταν μια πιπίλα πέφτει ή βρέχεται να μην ξαναδίνεται στο στόμα του παιδιού πριν καθαριστεί εντατικά στο σπίτι.
 • Μετά από 2 εβδομάδες χρήσης να αντικαθιστάτε τις πιπίλες με καινούργιες, γιατί η παρατεταμένη χρήση τους εντείνει την παγίδευση μικροβίων μέσα στους πόρους του πλαστικού.

Κι ενώ η χρήση της δεν απαγορεύεται αλλά ούτε ενθαρρύνεται, σημασία δεν έχει αν τη χρησιμοποιεί το παιδί αλλά το πώς τη χρησιμοποιεί.

Τι προτείνουν οι Ειδικοί για τη χρήση της πιπίλας

 • Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη λογική και περιορισμένη χρήση πιπίλας, κατά τις νυχτερινές ώρες και για τον ύπνο, μετά το στάδιο εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού. Δηλαδή, αν η μητέρα θηλάζει, τότε για το διάστημα των πρώτων εβδομάδων (2 με 6 εβδομάδες από τη γέννηση του βρέφους), που μητέρα και βρέφος μαθαίνουν το θηλασμό, η πιπίλα είναι σημαντικό να αποφεύγεται.
 • Μπορεί να φανεί χρήσιμη στο να παρηγορήσει και να ηρεμήσει το βρέφος λίγο πριν τον ύπνο, όταν αυτό νυστάζει.
 • Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της κατά τη διάρκεια του ύπνου, πιθανώς, μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
 • Βοηθάει στο να ηρεμήσει το μωρό όταν αυτό βρίσκεται μπροστά σε αλλαγές, σε καινούργιες ή δύσκολες καταστάσεις.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βρέφος αυτές τις ώρες είναι ξεκούραστο, ήρεμο, σε εγρήγορση και προσπαθεί να επικοινωνήσει με ήχους και φωνούλες. Η πιπίλα επιδρά ανασταλτικά σε αυτή του την προσπάθεια.
 • Να καταφεύγουμε στη χρήση της για όσο το δυνατό λιγότερο χρονικό διάστημα εντός της ημέρας, κάνοντας μεγάλα διαλείμματα χωρίς αυτήν.
 • Να αποφεύγεται η χρήση της για να καθυστερήσουμε κάποιο γεύμα του μωρού.
 • Να μειώνεται η χρήση της μετά τους πρώτους 6 μήνες και να σταματά τελείως η χρήση της, μετά το πέρασμα του 1 με 1.5 έτους ζωής του παιδιού.
 • Είναι προτιμότερο να  αφήνουμε το μωρό να πιπιλίζει τον αντίχειρά του παρά την πιπίλα. Ο αντίχειρας παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το παιδί, είναι λιγότερο σηπτικός και βοηθάει στον συντονισμό χεριού-ματιού.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: