Αρχική / Must See / Στις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική: «Η γενναιότητα. Η δύναμη. Η ομορφιά»

Στις μαμάδες που γέννησαν με καισαρική: «Η γενναιότητα. Η δύναμη. Η ομορφιά»

2015-04-18-1429328199-7106957-download1-thumb

Πίσω από τις κλειστές πόρτες κάθε αίθουσας μαιευτηρίου ξετυλίγονται οι πιο σημαντικές ιστορίες ζωής. Είναι η ιστορία ενός γιου ή μιας κόρης, ενός μωρού, που έρχεται στον κόσμο για να γεμίσει ανείπωτη αγάπη και χαρά τη ζωή των γονιών του. 9 μήνες το περίμεναν με ανυπομονησία. 9 μήνες προετοίμαζαν το δωμάτιό του, αγόραζαν τα ρουχαλάκια του, την κούνια κι όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. 9 μήνες έπλαθαν όνειρα για την καινούργια ζωή που θα ξεκινούσε σε λίγο.

Μόνο που αυτή η κόρη ή ο γιος, δεν ήρθε στον κόσμο μέσα από ένα φυσιολογικό τοκετό, όπως συμβαίνει με όλα τα θηλαστικά, αλλά χρειάστηκε να γίνει μια τομή στην κοιλίτσα της μαμάς τους, για περάσει το μωρό της το κατώφλι της νέας ζωής. Αυτή η τομή είναι η τομή της αγάπης. Και η ουλή που θα αφήσει πίσω της θ’ απεικονίζει τη γενναιότητα, τη δύναμη και την ομορφιά αυτών των μαμάδων, κουβαλώντας κάθε μια τη δική της ιστορία.

Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική:

Η γενναιότητα

Το να προετοιμάζεσαι για μια γέννα με καισαρική δεν είναι σαν μια βόλτα στο πάρκο. Πολλές φορές ο σύντροφος της μέλλουσας μαμάς δεν μπορεί να μπει μέσα στο χειρουργείο, μέχρι τουλάχιστον να γίνει η επισκληρίδιος και όλοι να πάρουν τις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει, ότι όσο ο γιατρός και οι νοσοκόμες ετοιμάζουν το χώρο για τη γέννα, μια εγκυμονούσα μαμά είναι ξαπλωμένη σε ένα κρύο χειρουργικό τραπέζι, νιώθοντας συχνά απέραντη μοναξιά, φόβο και αγωνία, αφού οι σκέψεις της γεμίζουν με όσα πρόκειται σε  λίγο να εκτυλιχθούν.

Κι είναι, ακριβώς, αυτές τις στιγμές που η γυναίκα πρέπει να ξεχάσει το φόβο και να κρατηθεί από την απέραντη αγάπη που αισθάνεται για το μωρό της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετίσει το όνειρο της για έναν φυσιολογικό τοκετό. Ακόμα κι αν ξέρει πως το σώμα της θα κουβαλά πάντα ένα σημάδι, ανάμνηση αυτής της ημέρας. Η καισαρική στη, δική της περίπτωση, είναι η καλύτερη λύση για το μωρό της…

2015-04-18-1429328544-5937650-Preview3Ella.jpg

Η δύναμη

Δεν υπάρχουν πολλές μαμάδες που μπορούν να πουν ότι το όνειρο τους να κάνουν ένα παιδί περιελάμβανε και μια καισαρική. Στην καλύτερη περίπτωση η καισαρική είναι ιατρική ανάγκη και στην χειρότερη είναι αποτέλεσμα των ξεπερασμένων πρακτικών ενός γιατρού ή της επιθυμίας του να ξεμπερδεύει εύκολα και γρήγορα.

Κάποιες γυναίκες είχαν μπροστά τους εβδομάδες να προετοιμαστούν για μια τέτοια επέμβαση, άλλες όμως είχαν μόνο λίγες μέρες, λίγες ώρες ή λίγα λεπτά. Ξαφνικά, όλα όσα είχαν ονειρευτεί για την πρώτη στιγμή που θα αντίκριζαν το παιδί τους αλλάζουν και βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εγχείρηση, χωρίς καν να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να κρατήσουν στα χέρια τους το μωρό τους.

Πόσοι από εσάς θα πηγαίνατε εύκολα σε ένα νοσοκομείο για να σας κόψουν κι ύστερα να σας ράψουν; Οι μαμάδες της καισαρικής όμως θα βρουν τη δύναμη να το κάνουν αδιαμαρτύρητα. Και πολλές, θα το κάνουν να φαίνεται σαν να ετοιμάζονται για μια βόλτα στο πάρκο. Θα μπουν με αξιοπρέπεια στη αίθουσα του χειρουργείου, θα ξεγυμνώσουν το σώμα τους, θα ξαπλώσουν σε ένα κρύο χειρουργικό τραπέζι, θα εναποθέσουν όλη την εμπιστοσύνη τους στο ιατρικό προσωπικό, ζητώντας μόνον ένα πράγμα… Στο τέλος αυτής της επίπονης διαδικασίας, «να κρατούν στην αγκαλιά τους το παιδί τους».

Και ύστερα ξεκινά η εγχείριση. Σε κόβουν, σε ανοίγουν και χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσεις. Κι ενώ πολλοί από εμάς θα θέλαμε να κάτσουμε σ’ έναν καναπέ μ’ ένα μπολ παγωτό και την τηλεόραση για παρηγοριά μέχρι να αναρρώσουμε από μια εγχείριση, οι μαμάδες της καισαρικής δεν θα το κάνουν. Αυτές θα αρχίσουν να ανατρέφουν με ζήλο το παιδί τους.

Συναισθηματικά και σωματικά αυτές οι γυναίκες είναι ΤΟΣΟ δυνατές. Κι αυτή η δύναμη είναι απαραίτητη όχι μόνο την ημέρα της γέννας. Αυτή η δύναμη πρέπει να διαρκέσει για τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, καθώς η ψυχή και το σώμα τους θα γιατρεύεται ενώ παράλληλα θα πλάθουν νέα όνειρα, κρατώντας στην αγκαλιά τους το παιδί τους.

2015-04-18-1429328199-7106957-download1.jpeg

Η ομορφιά

Η μητρότητα αφήνει πολλές πληγές. Μερικές είναι συναισθηματικές, μερικές είναι σωματικές. Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική κουβαλάνε και τις δύο. Παρόλα αυτά, οι ουλές τους είναι εκεί για να τους θυμίζουν τη δύναμη και τη γενναιότητα που έδειξαν, όταν έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. Αυτές οι ουλές, είναι η πόρτα από την οποία πέρασαν τα παιδιά τους για να έρθουν στη ζωή.

2015-04-18-1429328329-8137394-Csectionmamas.jpeg

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

δεν είσαι τρελή, είσαι τραυματισμένη

Δεν είσαι ΤΡΕΛΗ, Είσαι Τραυματισμένη!

“Gaslighting” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης όπου το …

error: