Αρχική / Μητρότητα / Θηλασμός / Ο Θηλασμός ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη

Ο Θηλασμός ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη

IMG_6695CBBM2-650x433

Το Κέντρο Έρευνας Παιδικής Υγείας στη Δυτική Αυστραλία διεξήγαγε μια έρευνα, διάρκεια 10 ετών, με θέμα τη συσχέτιση ανάμεσα στο θηλασμό και την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Στην έρευνα συμμετείχαν 2868 βρέφη που βρισκόταν στη 18η εβδομάδα ζωής τους.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα θηλασμού για το σύνολο των βρεφών, τα οποία είχαν αρχικά χωριστεί σε 4 ομάδες:

α)εκείνα που δεν θήλασαν καθόλου,

β)εκείνα που θήλασαν για λιγότερο από 4 μήνες,

γ)εκείνα που θήλασαν για 4 έως 6 μήνες

δ)εκείνα που θήλασαν για παραπάνω από 6 μήνες.

Στην πορεία εκτιμήθηκε η γλωσσική ικανότητα 1195 παιδιών από το αρχικό δείγμα βρεφών, μία φορά στην ηλικία των 5 ετών και ξανά στην ηλικία των 10 ετών, με τη χρήση του τεστ PPVT-R (Peabody Picture Vocabulary Test). Τα δεδομένα ελήφθησαν πριν και μετά τη στατιστική προσαρμογή και άλλων παραγόντων όπως, κοινωνικo-δημογραφικοί παράγοντες και μαιευτικές και ψυχοκοινωνικές παράμετρο

Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην διάρκεια του θηλασμού και την επίδοση στο τεστ γλωσσικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που θήλασαν για περισσότερο από 6 μήνες είχαν σύμφωνα με το PPVT-R τεστ, κατά μέσο όρο, 3.56 μονάδες υψηλότερο σκορ στην ηλικία των 5 ετών σε σύγκριση με εκείνα που δεν θήλασαν καθόλου και 4,04 μονάδες υψηλότερο σκορ, στην ηλικία των 10 ετών.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες συμπέραναν πως ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός έχει θετική και στατιστικά *ανεξάρτητη επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών κατά την μέση σχολική ηλικία.

*Ο Θηλασμός επιδρά θετικά στη γλωσσική ανάπτυξη, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους παράγοντες και παραμέτρους που συνεκτιμήθηκαν.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Θηλασμός στο πρώτο λεπτό της ζωής – Ένα συγκλονιστικό Video

Δείτε Επίσης

%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82_mommy

Δημόσιος θηλασμός την Κυριακή σε 54 πόλεις της Ελλάδας. Όλες οι πληροφορίες ανα πόλη!

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι …

error: