Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Το 3ο τρίμηνο: Η ανάπτυξη του εμβρύου και οι αλλαγές στο σώμα σας

Το 3ο τρίμηνο: Η ανάπτυξη του εμβρύου και οι αλλαγές στο σώμα σας

 

Στιγμιότυπο 4 (1-9-2016 3-09 πμ)

Το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινά στην 28η εβδομάδα κύησης και διαρκεί μέχρι τη στιγμή που θα γεννήσετε, γύρω στην 40η εβδομάδα δηλαδή. Σ’ αυτό το διάστημα, η κοιλιά σας θα μεγαλώνει εβδομάδα με την εβδομάδα καθώς το μωρό σας θα κερδίζει βάρος και τα όργανά του θα ωριμάζουν. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που θα έχετε πιθανώς στον ύπνο και τις συσπάσεις Braxton-Hicks μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία.

 Λόγω της της έντονης αύξησης του μεγέθους του εμβρύου μήτρα θ’ αρχίσει πιέζει τα υπόλοιπα όργανα και το έντερο προς τα επάνω, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αισθάνεστε ότι σας “κόβεται η ανάσα” (από την πίεση των οργάνων στους πνεύμονες), ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι πρώτες καούρες. Αυξημένη θα είναι πλέον και η πίεση που δέχεστε στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να νιώθετε συχνά πως πρέπει επειγόντως να πάτε στην τουαλέτα.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε συνοπτικά τις αλλαγές που θα επέλθουν στο μωρό σας στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

 • Οι τελευταίες αυτές εβδομάδες της ενδομήτριας ζωής του είναι αφιερωμένες στην εναπόθεση υποδόριου λίπους. Έτσι, «αφρατεύει» και το δέρμα του γίνεται λείο και απαλό.
 • Το χνούδι του πέφτει, αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να είναι καλυμμένο με εμβρυϊκό σμήγμα.
 • Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια του έχουν φτάσει στις κορυφές των δαχτύλων και μπορεί να προεξέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποια νεογνά γεννιούνται με γρατσουνιές στο πρόσωπο.
 • Κατά την 28η εβδομάδα, τα βλέφαρα του μωρού ανοίγουν για πρώτη φορά.
 • Τα μάτια του είναι γαλάζια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το χρώμα τους θα αλλάξει όταν γεννηθεί.
 • Οι όρχεις του αγοριού βρίσκονται μέσα στο όσχεο και τα χείλη του αιδοίου έχουν πλησιάσει μεταξύ τους.
 • Τα πνευμόνια έχουν ολοκληρώσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη τους. Το έμβρυο παράγει τώρα μια ορμόνη, την κορτιζόλη που θα προετοιμάσει τους πνεύμονες του να πάρουν την πρώτη ανάσα της ζωής του.
 • Η καρδιά του χτυπάει με 110-150 παλμούς το λεπτό.
 • Το μήκος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια στις 30 εβδομάδες είναι 33 εκατοστά.
 • Το οστά της κρανιακής κοιλότητας έχουν συνδεθεί, αλλά δεν έχουν «κολλήσει» σφιχτά, προκειμένου το κρανίο να διατηρηθεί ελαστικό και να πιεστεί ελαφρώς κατά την έξοδο του από τον γεννητικό σωλήνα. Κάποιες περιοχές στην κορυφή του κεφαλιού, οι λεγόμενες πηγές, θα παραμείνουν μαλακές αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του.
 • Από την 36η εβδομάδα και εξής το έμβρυο θεωρείται ώριμο για να γεννηθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Μέρα με τη μέρα, το έμβρυο ετοιμάζεται για τη στιγμή που με μια «ακροβατική» κίνηση, θα γυρίσει ανάποδα, με το κεφάλι πάνω στον τράχηλο της μήτρας. Όταν το κεφάλι μπει μέσα στη λεκάνη τότε λέγεται ότι το έμβρυο έχει «εμπεδωθεί» και είναι έτοιμο για την έξοδο του. Αυτό συμβαίνει στις 32 περίπου εβδομάδες αλλά υπάρχουν φορές που το κεφάλι του μωρού δεν «εμπεδώνεται» μέχρι να ξεκινήσει η γέννα. Εσείς θα πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμη να το υποδεχθείτε!

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Βίντεο: Πραγματικά πλάνα πως αναπτύσσεται το έμβρυο!

Θέλετε αγόρι ή κορίτσι; Οδηγίες σύλληψης για το κάθε φύλο

Δείτε πως μετακινούνται τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: