Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Η σημασία της επαφής δέρμα με δέρμα και τα οφέλη για τη μαμά και το μωρό

Η σημασία της επαφής δέρμα με δέρμα και τα οφέλη για τη μαμά και το μωρό

Black and white shot of newborn baby right after delivery

Η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας και παιδιού αναπτύχθηκε στην Βόρεια Αμερική για να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά να δυναμώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ανάγκη προέκυψε από τη μεγάλη συσσώρευση βρεφών στα νοσοκομεία καθιστώντας δύσκολη την φροντίδα τους. Όσο πιο γρήγορα δυνάμωνε το πρόωρο βρέφος τόσο πιο γρήγορα θα έπαιρνε εξιτήριο, διευκολύνοντας έτσι νοσοκόμες και γιατρούς, που δεν ήξεραν ποιο να πρώτο φροντίσουν.

Εμπνευσμένη από τη μητέρα φύση η μέθοδος αυτή, που πήρε το όνομα «Καγκουρό» βασίζεται στην άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας ή του πατέρα με το δέρμα του νεογνού. Για τα πρόωρα μωρά, η επαφή μπορεί να εφαρμοστεί όταν το μωρό δεν χρειάζεται πια αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβια υγρά και όταν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 1500 γραμμαρίων! Για τα τελειόμηνα μωρά όμως, μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως. Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν ότι ανεξαρτήτως  του τρόπου που γέννησε η μητέρα, φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική, το βρέφος πρέπει να τοποθετείται άμεσα στην αγκαλιά της για να ξεκινήσει και ο θηλασμός. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργείτε ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, ενισχύεται ο μητρικός θηλασμός αλλά και η εξέλιξη του βρέφους, σε συναισθηματικό, σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Περισσότερα από 40 χρόνια μελετών έχουν δείξει πως από τους πρώτους μήνες της γέννησης, η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθάει στον να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, αφού έρχεται σε επαφή με τα αντισώματα της μητέρας του, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας που θα κρατήσει για τον πρώτο χρόνο ζωής του και η οποία θα ενισχύεται παράλληλα από τα αντισώματα που θα λαμβάνει αυτό κατά το θηλασμό ενώ παράλληλα, μειώνονται οι πιθανότητες αλλεργιών. Το μωρό είναι πιο ευτυχισμένο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη για μητέρα και το νεογέννητο:

Τα οφέλη για το μωρό:

– Επιταχύνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου

– Το μωρό ηρεμεί, μειώνεται το άγχος και το κλάμα
– Ρυθμίζεται και σταθεροποιείται η θερμοκρασία του σώματός του
– Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου
– Ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα
– Ενεργοποιείται η πέψη και αυξάνεται το βάρος του σταδιακά
-Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης
-Επιδρά θετικά στη νευρολογική και γνωστική εξέλιξή του
– Συγχρονίζονται ο ρυθμός της αναπνοής και οι καρδιακοί παλμοί
– Ενισχύεται ο μητρικός θηλασμός
-Επιταχύνεται η προσαρμογή του στην εξωμήτρια ζωή

Τα οφέλη για τη μαμά:

– Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιλοχίας κατάθλιψης
– Αυξάνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος
– Επιταχύνεται η επούλωση του σώματος και η επαναφορά των οργάνων (πχ. μήτρα) στην προηγούμενη κατάσταση (προ εγκυμοσύνης)
– Βελτιώνεται η ψυχολογική υγεία και σωματική ευημερία

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Newborn sleeping child in the hands of mother

Το 4ο τρίμηνο: Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό και οι εξετάσεις που πρέπει να κάνω μετά τον τοκετό

Η περίοδος μετά τον τοκετό ονομάζεται και περίοδος λοχείας. Μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο …

error: