Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / 20 απίστευτα γεγονότα που δε γνωρίζατε για την εγκυμοσύνη και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας

20 απίστευτα γεγονότα που δε γνωρίζατε για την εγκυμοσύνη και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας

womb

Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν τα πιο απίθανα πράγματα. Ανάμεσα στην κούραση, την κοιλιά που μεγαλώνει, τις ναυτίες, τις κράμπες και όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα αυτής μερικές φορές χάνουμε τα πιο απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής. Τα παρακάτω 20 γεγονότα θα σας το θυμίσουν και σίγουρα κάποια από αυτά θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό:

1. Ένα σπερματοζωάριο κουβαλάει 37,5 MegaByte γενετικής πληροφορίας DNA. Αυτό σημαίνει, πως μια μόνο εκσπερμάτωση αποτελεί μεταφορά δεδομένων ποσότητας ίσης με 1587 GB σε περίπου 3 δευτερόλεπτα.

2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα, από μέγεθος ροδάκινου τεντώνεται στο μέγεθος ενός μεσαίου πεπονιού.

3.  Ο πλακούντας μιας εγκυμονούσας μπορεί να παράγει μεγαλύτερο αριθμό οιστρογόνων μέσα σε μια μέρα, από ότι παράγει μια άλλη γυναίκα που δεν εγκυμονεί, σε διάστημα 3 ετών.

4.  Η πιθανότητα κύησης περισσότερων του ενός παιδιών, αυξάνει στις ψηλές ή/και ευτραφείς γυναίκες.

5.  Στο 90% των κυήσεων αλλάζει το χρώμα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6.  Το κλάμα ενός μωρού μπορεί να προκαλέσει παραγωγή μητρικού γάλατος σε μια εγκυμονούσα ή μια νέα μητέρα ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το δικό της παιδί.

7. Οι εγκυμονούσες γυναίκες αναπτύσσουν μια αυξημένη αίσθηση οσμής και μπορούν να αποφύγουν έτσι την κατάποση φαγητών, που θα έβλαπταν το έμβρυο.

8. Το 75% των συλλήψεων οδηγούν σε αποβολή. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες έμειναν έγκυες σε κάποια στιγμή της ζωής τους αλλά δεν το αντιλήφθηκαν. Η αποβολή μπορεί να είχε τη μορφή μια φυσιολογικής περιόδου.

9.  Στο 2ο μισό της εγκυμοσύνης, το έμβρυο ουρεί καθημερινά υγρά ποσότητας ίσης με 1 λίτρο και στη συνέχεια τα πίνει.

10. Τα δαχτυλικά αποτυπώματα του εμβρύου σχηματίζονται κατά τους πρώτους 3 μήνες της κύησης.

11. Τα μωρά κλαίνε μέσα στη μήτρα κάνοντας προπόνηση για τη μεγάλη μέρα (γέννα)

12. Τα μωρά μπορούν να συρθούν αμέσως μετά τη γέννα. Έτσι, αν τοποθετήσεις ένα μωρό στο στήθος της μαμάς του, θα συρθεί για να βρει τη θηλή του στήθους και να φάει (την εντοπίζει μυρίζοντας το γάλα).

13. Τα νεογέννητα μωρά είναι πολύ δυνατά. Ένα νεογέννητο έχει τόσο δυνατό πιάσιμο στο χέρι του, που θα μπορούσε να κρατήσει στα δάχτυλα του ολόκληρο το σώμα του.

14. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κολυμπήσουν, έχουν όμως αντανακλαστικά που δίνουν την εντύπωση ότι κολυμπούν. Ένα άλλο αντανακλαστικό που έχουν, είναι ότι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους και να ανοίξουν τα μάτια, αν βυθιστούν σε νερό.

15. Κατ’ εκτίμηση, μια εγκυμοσύνη διαρκεί 280 ημέρες αλλά στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να διαρκέσει έως ένα έτος. Η μακρύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης στον κόσμο ήταν 375 ημέρες και το μωρό που γεννήθηκε είχε βάρος λίγο λιγότερο από 3 κιλά.

16. Το αμνιακό υγρό είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα για σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί λειτουργεί σαν μονωτικό τοίχος, απομονώνοντας το μωρό από ωθήσεις, κραδασμούς και οτιδήποτε ασκεί πίεση στη μήτρα της γυναίκας.

17. Τα μωρά μπορούν να έχουν στύση μέσα στη μήτρα. Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται απίστευτο, είναι γεγονός πως αρκετές φορές βοηθάει τον γυναικολόγο να εντοπίσει στον υπέρηχο το φύλο του μωρού σας.

18. Οι γυναίκες αναπτύσσουν αυξημένη οσμή κατά την κύηση, λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Standford εκτίμησαν πως οι ναυτίες και ο εμετός κατά την εγκυμοσύνη, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην αυξημένη οσμή που έχει η εγκυμονούσα.

19. Οι εγκυμονούσες δεν έχουν τριχόπτωση. Αντιθέτως τα μαλλιά τους γίνονται πιο πυκνά και οι τρίχες πιο χοντρές λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων κατά την κύηση. Μετά τη γέννα όμως όταν τα επίπεδα έρθουν πάλι στο φυσιολογικό έχουν μεγαλύτερη τριχόπτωση. Ο οργανισμός απωθεί όσα δεν έχασε το προηγούμενο διάστημα των 9 μηνών.

20. Το πέλμα μια εγκυμονούσας μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και ένα νούμερο κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι γεγονός πως πολλές γυναίκες υποφέρουν από πρησμένα πόδια κατά την εγκυμοσύνη τους αλλά θα επανέλθουν πάλι στο φυσιολογικό μετά τη γέννα. Μην πετάτε λοιπόν τα αγαπημένα σας παπούτσια γιατί σύντομα θα στολίζουν και πάλι τα πόδια σας.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: