Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Αυτές είναι οι 10 αλλαγές στο σώμα σας μετά τη γέννα

Αυτές είναι οι 10 αλλαγές στο σώμα σας μετά τη γέννα

depression-post-660

Αμέσως μετά τον τοκετό, θα βιώσετε μια σειρά από απότομες μεταβολές, ψυχολογικές και σωματικές. Η απότομη μείωση του βάρους, η εξαφάνιση της κοιλιάς, οι αλλαγές στις ορμόνες σας, η παλινδρόμηση της μήτρας, οι αλλαγές στη ψυχολογική σας διάθεση, είναι μερικές από αυτές. Είναι απόλυτα φυσικό και συμβαίνει σε κάθε γυναίκα. Εμείς συγκεντρώσαμε τις κυριότερες απαντήσεις, που αφορούν σε ερωτήσεις νέων μαμάδων, ως προς τις αλλαγές που βίωσαν μετά τον τοκετό και τη γέννα του παιδιού τους, με σκοπό να σας προετοιμάσουμε όσο καλύτερα γίνεται.
 1. Πόσο καιρός θα χρειαστεί για να μικρύνει πάλι η μήτρα μου;

  Όταν φτάσει η μέρα που θα γεννήσετε, η μήτρα σας θα είναι 15 φορές περίπου πιο βαριά από το κανονικό, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό και το βάρος του μωρού ενώ το μέγεθός της, θα είναι 500 φορές μεγαλύτερο από ότι πριν μείνετε έγκυος. Μέσα σε λίγα λεπτά από τη γέννηση του παιδιού σας,  νέες συσπάσεις, που προκαλούνται από έκκριση ορμονών στο σώμα σας, θα προκαλέσουν σμίκρυνση της μήτρας σας. Ανοιγοκλείνοντας σαν γροθιά, η μήτρα σας θα συσπάται όπως και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

  Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν διαχωρισμό του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας, ο οποίος θα ακολουθήσει τελικά την ίδια έξοδο όπως και το μωρό σας. Αμέσως μετά, η μήτρα σας θα αρχίσει να σφίγγεται-μαζεύεται ακόμα περισσότερο κλείνοντας τα αιμοφόρα αγγεία στα οποία ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας. Καθώς οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται μπορεί να αισθανθείτε κράμπες γνωστές ως υστερότοκοι πόνοι οι οποίοι συνήθως υποχωρούν μέσα σε 2-3 μέρες.

  Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, θα νιώθετε την κορυφή της μήτρας σας  στο ύψος ή λίγο πιο κάτω από το ύψος του αφαλού σας. Μέσα σε μια εβδομάδα η μήτρα σας θα ζυγίζει περίπου μισό κιλό, το μισό δηλαδή από ότι ζύγιζε αμέσως μετά τη γέννα. Μέσα σε 2 εβδομάδες το βάρος της θα μειωθεί σε 300 περίπου γρ. και θα βρίσκεται ολόκληρη μέσα στη λεκάνη σας. Την τέταρτη εβδομάδα μετά τον τοκετό το βάρος της θα είναι περίπου όσο και πριν την εγκυμοσύνη σας, δηλαδή γύρω στα 100 γρ. ή λιγότερο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται  παλινδρόμηση μήτρας. Η πορεία της επισπεύδεται με τον θηλασμό (διότι παράγεται από τον υποθάλαμο οξυτοκίνη που συσπά την μήτρα), ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις δίδονται μητροσυσπαστικά φάρμακα.

  Ακόμα όμως κι όταν η μήτρα σας επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος, εσείς μπορεί να μοιάζετε πολλών εβδομάδων έγκυος. Αυτό οφείλεται στους κοιλιακούς μυς που τεντώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν. Η άσκηση θα βοηθούσε σε αυτό.

 2. Πόσο βάρος θα χάσω μετά τον τοκετό;

  Κατά πάσα πιθανότητα, δε θα επιστρέψετε αμέσως στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη αλλά σημαντικό βάρος θα χαθεί αμέσως μετά τον τοκετό. Υπολογίστε 3,200 με 3,600 κιλά μωρού, περίπου μισό κιλό πλακούντα και μερικά ακόμα κιλά αίματος και αμνιακών υγρών και οι περισσότερες μαμάδες ζυγίζουν γύρω στα 5 με 6 κιλά λιγότερο μετά τον τοκετό.

  Όλο το επιπλέον νερό που το σώμα σας συγκέντρωνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα υγρά από το επιπλέον αίμα που είχατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αρχίσουν να αποβάλλονται.

  Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, θα ουρείτε περισσότερο από ότι συνήθως και μπορεί να έχετε έντονη εφίδρωση. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας θα χάσετε άλλα 2 με 3 κιλά που οφειλόταν στην κατακράτηση υγρών.

 3. Γιατί δεν καταλαβαίνω πότε πρέπει να ουρήσω;

  Τόσο η γέννα όσο και ο τοκετός επιβαρύνουν αρκετά την κύστη σας, προκαλώντας προσωρινό οίδημα και μείωση της αίσθησης στην περιοχή. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην αισθάνεστε τις πρώτες μέρες την ανάγκη να ουρήσετε. Αν δεν τα καταφέρετε μόνη σας τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα τότε τοποθετείται ένας καθετήρας στην κύστη σας. Στην περίπτωση της καισαρικής, ο καθετήρας τοποθετήθηκε κατά τη διάρκειά της και θα παραμείνει εκεί για λίγο διάστημα μετά τη γέννα.

 4. Θα επανέλθει ο κόλπος μου στο φυσιολογικό;

  Ο κόλπος σας μετά τον τοκετό θα έχει τεντωθεί αρκετά και μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένος. Μέσα στις επόμενες μέρες από τον τοκετό το πρήξιμο υποχωρεί και οι μυς του κόλπου αρχίζουν και πάλι να σφίγγουν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μικρύνει αρκετά σπάνια όμως ξαναπαίρνει το προηγούμενη μορφή του. Ρωτήστε ποιες ασκήσεις βοηθούν και μπορείτε να κάνετε για ενδυνάμωση του μυικού τόνου της περιοχής.

  Εάν σας έγινε μια μικρή τομή στο περίνεο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και τα ράμματα ήταν λίγα τότε θα επανέλθετε σύντομα. Αν όμως η τομή ήταν μεγάλη, έφτανε δηλαδή μέχρι το ύψος του πρωκτού, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα να επανέλθει η περιοχή και καλό θα ήταν πριν έλθετε και πάλι σε σεξουαλική επαφή να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

  Όταν αισθανθείτε πως είστε έτοιμη, σωματικά και ψυχολογικά, να έχετε πάλι σεξουαλική επαφή, στην αρχή κάντε το προσεκτικά.

  Όταν αρχίσετε να έχετε πάλι σεξουαλική επαφή θα αισθάνεστε πιθανώς πως ο κόλπος σας είναι στεγνός. Αυτό οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, αποτέλεσμα του θηλασμού. Χρησιμοποιείστε κάποιο λιπαντικό στην περιοχή του κόλπου αλλά προσοχή τι είδος θα αγοράσετε. Αν χρησιμοποιείτε διάφραγμα αντισύλληψης, τα λιπαντικά που έχουν σαν βάσει το λάδι μπορεί να το αλλοιώσουν. Προτιμήστε αυτά που έχουν σαν βάσει το νερό.

 5. Τι είναι τα Λόχεια;

  Η κολπική αιμορραγία (τα λόχεια) είναι φυσιολογική μετά τη γέννηση. Στην αρχή, η έκκριση είναι κόκκινη και συνήθως αλλάζει σε ροζ μέσα σε μια βδομάδα και μετά σε κίτρινη ή καφέ. Η ποσότητα της έκκρισης μειώνεται σταδιακά και συνήθως σταματάει μέσα σε 3-6 εβδομάδες. Αν η έκκριση γίνει πάλι κόκκινη ή αν η ποσότητα της αυξάνεται ξαφνικά, μετριά¬στε τη σωματική σας δραστηριότητα και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν η έκκριση μυρίζει άσχημα ή αν έχετε πυρετό, μπορεί να έχετε μόλυνση και πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως το γιατρό σας. Η επανέναρξη του μηνιαίου κύκλου μετά τον τοκετό ποικίλλει: η πρώτη περίοδος αρχίζει συνήθως 7 με 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, στις γυναίκες που δε θηλάζουν στις γυναίκες που θηλάζουν, τα επίπεδα των ορμονών που διατηρούν τη ροή γάλακτος επιβραδύνουν την πρώτη περίοδο, για όσο διάστημα συνεχίζεται ο θηλασμός.

 6. Τι να περιμένω αν θηλάζω;

  Οι ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννα οδηγούν τον οργανισμό της νέας μητέρας σε παραγωγή γάλατος. Κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, το μωρό σας πίνει το λεγόμενο πρωτόγαλα, μια πηχτή κιτρινωπή ουσία που παρήγαγε το σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη. Καθώς το βρέφος ρουφάει τη θηλή της μαμάς του, ενεργοποιεί την παραγωγή προλακτίνης η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την παραγωγή γάλατος, αλλά και την παραγωγή ωκυτοκίνης η οποία προκαλεί συσπάσεις στους αγωγούς και σάκους γάλακτος του στήθους προωθώντας το γάλα στη θηλή σας.

  Εάν κατά τη διάρκεια του θηλασμού αισθάνεστε κράμπες στην κοιλιακή σας χώρα, μην ανησυχείτε, οφείλονται στην ωκυτοκίνη η οπoία προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα. Μόλις το γάλα σας κατέβει, συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη γέννα, το στήθος σας μπορεί να πρηστεί, να είναι ευαίσθητο, σκληρό και υπερβολικά βαρύ και γεμάτο. Θα βελτιωθεί μέσα στις επόμενες 2 ημέρες.

  Να θυμάστε πως ο μητρικός θηλασμός είναι για μας φυσιολογική συνέχεια μετά τον τοκετό. Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με την κατάλληλη βοήθεια, ενημέρωση και εκπαίδευση. Ελάχιστες γυναίκες δεν επιτρέπεται να θηλάσουν όπως αυτές που λαμβάνουν φάρμακα που αντενδείκνυνται στο θηλασμό, γυναίκες με σοβαρές ψυχικές παθήσεις και ανατομικά προβλήματα των μαστών- θηλών που δεν αντιμετωπίζονται με βοηθητικά μέτρα.  Υποστηρίζουμε την αποκλειστική διατροφή του νεογνού με μητρικό γάλα για τους παρακάτω λόγους.

  Πλεονεκτήματα θηλασμού

  Για την μητέρα

  •  Ενισχύει το δέσιμο με το παιδί της και δημιουργεί ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας.
  •  Εξασφαλίζει αντισύλληψη για τους τρεις πρώτους μήνες της λοχείας εφόσον το νεογνό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
  •  Βοηθάει στην ταχύτερη απώλεια βάρους εφόσον η λεχωίδα τρέφεται κανονικά και όχι για δύο.
  •  Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
  •  Προστατεύει από οστεοπόρωση·
  •  Εξασφαλίζει ευκολία στη σίτιση αφού δεν απαιτείται αποστείρωση και οικονομία

  Για το νεογέννητο

  • Το  νεογνό για τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του παράγει ελάχιστα αντισώματα και  είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις. Ο θηλασμός εξασφαλίζει αντισώματα από την μητέρα.
  • Τα παιδιά που θηλάζουν γίνονται πιο έξυπνα
  • Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα νεογνά που θηλάζουν αποκτούν καλό μεταβολισμό και  εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα
  • Η συχνότητα άσθματος, εκζέματος και αλλεργιών είναι μικρότερες στα παιδιά που θήλασαν.

 7. Πως θα αισθάνομαι σωματικά αν δεν θηλάζω;

  Εάν δε θηλάσετε, θα συνεχίσετε να παράγετε γάλα και μερικές μέρες μετά τη γέννα τα στήθοι σας θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Αυτό σίγουρα θα σας προκαλέσει δυσφορία για κάποιες μέρες. Η ενόχληση-πόνος θα κορυφωθεί 3 με 5 μέρες μετά τη γέννα.

  Φορέστε ένα καλό σουτιέν που στηρίζει το στήθος σας. Τυλίξτε κρύες κομπρέσες σε ύφασμα και βάλτε τις επάνω στο στήθος σας, θα μειώσει το πρήξιμο και θα βοηθήσει στην μείωση παραγωγής γάλατος.  Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να σταματήσει τελείως η παραγωγή γάλατος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας και αν χρειαστεί ζητήστε κάποια αναλγητικά.

 8. Γιατί αισθάνομαι μελαγχολία;

   Οι αλλαγές στη διάθεση της λεχώνας είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, ανάμεσα στις οποίες είναι, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μετά τον τοκετό και τη γέννα(ραγδαία πτώση οιστρογόνων) , η έλλειψη ύπνου και η ανάγκη φροντίδας ενός νέου ανθρώπου επί 24ώρου βάσεως. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι απόλυτα φυσικό να μην αισθάνεστε στα καλύτερά σας. Οι αλλαγές αυτές στη διάθεσή σας ξεκινούν λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού σας και διαρκούν για λίγες εβδομάδες.

  Αν οι εβδομάδες περάσουν και δεν δείτε βελτίωση αλλά αντιθέτως αισθάνεστε χειρότερα ψυχολογικά, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Μπορεί να υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη, μια πιο σοβαρή κατάσταση, που χρήζει θεραπείας. Αν αισθάνεστε ότι μπορεί να βλάψετε το μωρό σας ή τον εαυτό σας, αναζητήστε άμεσα βοήθεια.

 9. Γιατί χάνω μαλλιά;

  Εάν τα μαλλιά σας ήταν πιο πλούσια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυτό οφειλόταν στην αύξηση των ανδρογόνων. Τώρα όμως, τα επίπεδα επιστρέφουν στο κανονικό με αποτέλεσμα κάποιες μαμάδες να παρατηρούν τριχόπτωση της κεφαλής τους κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα. Μην ανησυχείτε, δεν θα μείνετε φαλακρή.

   

 10. Τι συμβαίνει με το δέρμα μου;

  Οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό, το άγχος και η κούραση που θα αισθάνεστε σαν νέα μαμά με ένα νεογέννητο στο σπίτι μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας. Κάποιες γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν καθαρό δέρμα, παρουσιάζουν ακμή μετά τον τοκετό. Από την άλλη, αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είχατε ακμή, τώρα θα αρχίσει πιθανότατα να βελτιώνεται.

  Αν κατά τη εγκυμοσύνη σας παρουσιάσατε μέλασμα γνωστό και ως χλόασμα (σκούρες κηλίδες στη μύτη, τα χείλη, τα μάγουλα και το μέτωπο) θα αρχίσει να φεύγει μέσα στους επόμενους μήνες από τον τοκετό και θα εξαφανιστεί τελείως τελικά, εφόσον προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

κιρσοί-ραγάδες εγκυμοσύνη

Κιρσοί και ραγάδες στην εγκυμοσύνη. Πώς να τα αποφύγετε

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ασήμαντα, αλλά ενοχλητικά προβλήματα …

error: