Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

il_fullxfull-183675637

«Το μωρό μου κοιμάται πολύ καλά στην αγκαλιά μου αλλά μόλις το αφήσω κάτω βάζει τα κλάματα.»

«Είναι γενικά πολύ ήσυχος όσο τον έχω πάνω στο στήθος μου, μόλις όμως τον βάλω στην καλαθούνα, αρχίζει να τσιρίζει.»

«Γιατί; Πονάει κάπου; Πεινάει; Είναι άρρωστο;»

Αυτές κι άλλες, παρόμοιες, ερωτήσεις βασανίζουν τους νέους γονείς τις πρώτες μέρες, εβδομάδες και μήνες πολλές φορές μετά τη γέννηση του παιδιού τους όταν ενώ στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά -που τρέχει πολλές φορές να βοηθήσει- το μωρό κοιμάται μια χαρά, μόλις το αφήσουν από τα χέρια τους αρχίζει να κλαίει.

Είναι άξιο απορίας που οι γονείς αναρωτιούνται γιατί κλαίει το νεογέννητο παιδί τους όταν στερείται την αγκαλιά, τη ζεστασιά που αυτή του δίνει αλλά και την αίσθηση ασφάλειας που παράγει αυτή η ανθρώπινη επαφή, η τόσο απαραίτητη σε όλους μας. Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι που μια ολόκληρη κοινωνία ξοδεύει τόσο χρήματα για την κατασκευή και αγορά, στη συνέχεια, αντικειμένων που θα ακουμπήσουν μέσα το μωρό τους με ασφάλεια, για να κοιμηθεί. Καλαθούνες, πορτ-μπεμπε, δονούμενα καρεκλάκια, κούνιες και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βάλε και τα χιλιάδες λούτρινα κουκλάκια, αγκαλιάς ή κρεμαστά, που παράγουν και ήχους.

Πώς νιώθει άραγε ένα νεογέννητο μωρό, έχει σκεφτεί κανείς; Πώς βιώνει αυτή την ξαφνική αλλαγή από το ασφαλές, ζεστό, σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον της μήτρας, όπου το μόνο που τη διαπερνούσε ήταν ο υπόκωφος και σταθερός θόρυβος της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος της μαμάς του; Το αμνιακό υγρό δρούσε σαν φράγμα προστασίας, προστατεύοντάς το από τους κραδασμούς αλλά και τους έντονους ήχους. Ξαφνικά το έμβρυο γίνεται μωρό και βιώνει ένα νέο περιβάλλον. Από τη σταθερή θερμοκρασία των 37 βαθμών C της μήτρας, βρίσκεται τώρα σ’ ένα κρύο και πολύ φωτεινό κόσμο, γεμάτο θόρυβο, που το ανώριμο σύστημα του δεν μπορεί να δεχτεί. Ο σταθερός χτύπος της καρδιάς της μαμάς, με τον οποίο συγχρονιζόταν και η καρδιά του μωρού της, χάνεται. Η θερμοκρασία του σώματός του πρέπει τώρα να ρυθμιστεί από μόνη της, το νεογέννητο πρέπει να μάθει για πρώτη φορά να αναπνέει και να να δηλώνει με το κλάμα τις ανάγκες του.

Αυτή η διαδικασία της μετάβασης και προσαρμογής στο νέο του περιβάλλον, ονομάζεται το 4ο τρίμηνο. Σ’ αυτό το διάστημα, το έμβρυο θα αρχίσει να εξελίσσεται. Απαραίτητος οδηγός του σ’ αυτή τη μετάβαση και εξέλιξη, είναι η τροφός του, δηλαδή η μητέρα του.

Ας δούμε με μια γρήγορη ματιά πώς ήταν ο κόσμος του μέσα στη μήτρα και πώς είναι τώρα.

table-one-two-worlds

Αρκετά διαφορετικά έτσι; Το νεογέννητο θα κλάψει όταν πεινάσει, όταν φοβηθεί-ξαφνιαστεί, όταν κρυώνει, γενικά θα κλάψει για να εκπληρωθούν οι ανάγκες του. Αν αυτές είναι απλές ή απαντηθούν γρήγορα, το νεογέννητο θα σταματήσει το κλάμα και θα χαρακτηριστεί ως «εύκολο μωρό».  Αν οι ανάγκες του είναι πιο σύνθετες ή αν η τροφός του-μητέρα δεν ανταποκριθεί σε αυτές άμεσα, το νεογέννητο θα συνεχίσει να κλαίει και θα χαρακτηριστεί «δύσκολο μωρό», λέει χαρακτηριστικά ο Dr. William Sears.

Η έννοια του 4ου τριμήνου είναι να καταλάβουμε εμείς, οι γονείς του, τι χρειάζεται από εμάς το μωρό για να κάνει πιο εύκολα αυτή τη μετάβαση από τον ένα κόσμο στον άλλο. Ποιες είναι οι ανάγκες του τώρα και πώς μπορούμε εμείς να απαντήσουμε καλύτερα σε αυτές.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές τεχνικές που βοηθούν στο να ηρεμήσουν ευκολότερα τα νεογέννητα μωρά. Να θυμάστε όμως πως κάθε νεογέννητο είναι κι ένας διαφορετικός άνθρωπος, με πιθανώς διαφορετικές αντιδράσεις. Εσείς, με τον καιρό, θα αντιληφθείτε τι αρέσει στο μωρό σας και τι όχι, και που πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη σημασία. Επίσης, καμιά λίστα με, «Να κάνεις αυτά/Μην κάνεις αυτά» δεν λειτουργεί το ίδιο για κάθε γονιό και το μωρό του. Από τα παρακάτω, κάποια θα ταιριάξουν σε εσάς και το μωρό σας, κάποια πιθανώς όχι. Σημασία έχει να γνωριστείτε σιγά σιγά εσείς και το μωρό σας.

Κίνηση

Η μήτρα σας ήταν ένα χώρος σε μόνιμη κίνηση. Οι συστολές Braxton Hicks πίεζαν ρυθμικά το μωρό προς το τέλος της εγκυμοσύνης ενώ κάθε φορά που η μητέρα κινούνταν, το έμβρυο που κουβαλούσε μέσα της χοροπηδούσε μέσα στην κοιλιά της. Το μωρό είχε συνηθίσει σ’ αυτό το περιβάλλον. Φανταστείτε λοιπόν τώρα πως πρέπει να προσαρμοστεί σε μια απόλυτη ακινησία όταν αφήνεται κάτω. Στα μωρά αρέσει η συνεχή κίνηση. Μπορείτε λοιπόν κρατώντας το στην αγκαλιά σας να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα, να κουνιέστε ρυθμικά ακόμα και να χορεύετε. Αν μάλιστα το βάλετε στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου και βγείτε βόλτα ακόμα κι αν το έδαφος είναι ανώμαλο με πέτρες και το αυτοκίνητο ταρακουνιέται, στο μωρό σας θα αρέσει ιδιαίτερα. Κάπως έτσι αισθανόταν άλλωστε μέσα στη μήτρα, όταν ανεβοκατεβαίνατε σκαλιά.

Επαφή δέρμα με δέρμα

Δεν υπάρχει καλύτερο ηρεμιστικό για το μωρό σας. Η επαφή με το ζεστό σας δέρμα είναι παράδεισος για το μωρό. Σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του σώματός τους, συντονίζει αναπνοή και καρδιακούς παλμούς, μειώνει τις ορμόνες του άγχους και ενεργοποιεί την παραγωγή της ωκυτοκίνης -της ορμόνης της αγάπης- όπως είναι γνωστή που ενισχύει το δεσμό αγάπης ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Μοιραστείτε λοιπόν πολλές γυμνές αγκαλιές, κάντε μπάνιο μαζί, κάντε μασάζ στο μωρό σας και ξαπλώστε μαζί στο κρεβάτι.

Διαβάστε: τα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα για τη μαμά και το μωρό

Συγκοίμηση (Bed-Sharing)

Το να κοιμάσαι με το μωρό σου είναι ευλογία. Ο καλύτερος ύπνος για μαμά και παιδί. Παρόλα αυτά το θέμα της συγκοίμησης αποτελεί ταμπού. Το 60% των γονιών σε όλο τον κόσμο κοιμάται μαζί με το μωρό του κι όμως όταν συζητιέται ανοιχτά, επιφέρει πολλές αντιδράσεις. Για τη σωστή συγκοίμηση, την ασφάλεια του μωρού σας και την αποφυγή Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε βασικές οδηγίες και να παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα.

Φάσκιωμα 

Σκεφτείτε πόσο μαζεμένο ήταν το μωρό μέσα στη μήτρα. Τώρα ξαφνικά το σώμα του είναι ελεύθερο. Η διαφορετική αυτή αίσθηση και ο ελεύθερος χώρος γύρω του δημιουργεί δυσφορία. Σφίξτε το λοιπόν συχνά στην αγκαλιά σας. Όταν κουράζεστε και το αφήνετε κάτω φροντίστε να το τυλίξετε με ένα σεντονάκι, να το φασκιώσετε δηλαδή όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας. Προσοχή όμως:

  • Μην εφαρμόσετε αυτήν την μέθοδο πριν εδραιωθεί ο θηλασμός
  • Αν θηλάζετε κατά απαίτηση του μωρού προσέξτε μην χάσετε τα σημάδια λόγω φασκιώματος
  • Ποτέ μην καλύπτετε το κεφάλι του μωρού
  • Ποτέ μην φασκιώνετε το μωρό αν είναι άρρωστο ή έχει πυρετό
  • Ελέγξτε ότι δεν ζεσταίνεται υπερβολικά
  • Να το τοποθετείτε κάτω πάντα με την πλάτη του
  • Να σταματήσετε το φάσκιωμα όταν αναπτύξει την ικανότητα να περιστρέφει το σώμα του, για λόγους ασφαλείας
  • Μην τυλίγετε σφιχτά την περιοχή του στήθους. Μην τυλίγετε σφιχτά τα χέρια και τα πόδια του. Τα πόδια του πρέπει να είναι ελεύθερα να διπλώνουν το πρώτο διάστημα.
  • Τέλος, αρχίστε τη διαδικασία μόλις εδραιωθεί ο θηλασμός αλλά όχι πολύ αργά πχ μετά το πρώτο τρίμηνο ζωής.

** Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά το φάσκιωμα για μωρά ηλικίας 0-14 εβδομάδων.

Φορέστε το μωρό σας (babywearing)

Χρησιμοποιήστε ένα ring sling ή μάρσιπο για να κρατάτε πάνω σας το μωρό σας. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αισθάνεται ήρεμο και ευτυχισμένο. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει το διάστημα που το μωρό παραμένει σε κατάσταση χαλάρωσης, πλήρης ικανοποίησης ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται, απορροφώντας ερεθίσματα από τον περιβάλλοντα χώρο. Σκεφτείτε πως όταν το μωρό βρισκόταν μέσα στη μήτρα, ήταν σε συνεχή επαφή μ’ εσάς ενώ μετά τη γέννησή του εκτιμάται πως η επαφή, χρονικά, μειώνεται στο 40%. Τέλος, όταν το φοράτε πάνω σας έχετε ελεύθερα και τα δυο σας χέρια για να κάνετε ένα σωρό πράγματα.

 

Θέση

«Η τίγρης στο δέντρο»είναι μια θέση που προέρχεται από τη βρεφική γιόγκα. Ουσιαστικά κρατάτε το μωρό σας σε μια πιο φυσική θέση, με την κοιλιά προς τα κάτω. Η θέση αυτή έχει μαγικό αποτέλεσμα στο να σταματάει το κλάμα των μωρών, άμεσα.

Θόρυβος

Τα μωρά αγαπούν τον ήχο, αλλά για πολλά, όχι τον ήχο που θα σκεφτόσασταν εσείς. Για αρκετά μωρά, ο ήχος μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ πιο κατευναστικός απ’ ότι ένα νανούρισμα. Επίσης, οι «λευκοί ήχοι»  σε ακολουθία, μπορούν να ηρεμήσουν τα μωρά και να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τάϊσμα

Αν ένα μωρό είναι πεινασμένο τίποτα δεν σταματάει το κλάμα του μέχρι να ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή. Η σίτιση είναι καλύτερη αν βασίζεται στις ανάγκες που εκδηλώνει το μωρό και όχι σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που εσείς θα ορίσετε, ανεξάρτητα με το αν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό. Να θυμάστε ότι τα μωρά δεν έχουν πάντα διάθεση για ένα πλήρες γεύμα. Πολλές φορές μπορεί να έχουν όρεξη για ένα μικρό «σνακ» ή απλά να νιώθουν την ανάγκη να πιπιλίσουν τη θηλή σας – το καλύτερο ηρεμιστικό και to πιο παρηγορητικό εργαλείο σας. Κάτι που ίσως δε γνωρίζατε, είναι πως με το ρούφηγμα της θηλής βοηθούνται τα οστά του κρανίου του βρέφους να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση, μετά τη γέννα. Αν δεν θηλάζετε, χρησιμοποιείστε πιπίλα για να το ηρεμήσετε.

Μπάνιο

Η μήτρα είναι ένα υγρό, ζεστό περιβάλλον. Ο κόσμος μας είναι στεγνός και κρύος. Μερικές φορές ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σταματήσει τα κλάματα του μωρού σας άμεσα. Ακόμα καλύτερα αν μπει μέσα στο νερό και η μαμά ή ο μπαμπάς.

Βόλτα

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν δοκιμάστε μια βόλτα. Πολλά μωρά ηρεμούν αμέσως μόλις βγουν στον ανοιχτό αέρα. Κατά πάσα πιθανότητα βοηθάει η κίνηση αρκετά. Με το καρότσι, το αυτοκίνητο ή με το μάρσιπο, βγάλτε το μια βόλτα έξω και θα δείτε αμέσως αποτέλεσμα.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: