Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Γονείς Προσοχή! Νέα προειδοποίηση για τα αντιβιοτικά που δίνονται στα παιδιά!

Γονείς Προσοχή! Νέα προειδοποίηση για τα αντιβιοτικά που δίνονται στα παιδιά!

 

 

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης, τα  αντιβιοτικά που λαμβάνονται κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενος ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αλλεργίας αργότερα στη ζωή.

Τα μωρά τα οποία παίρνουν αντιβιοτικά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες ως ενήλικες, σύμφωνα με μια εκτενή ανάλυση κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 400.000 άτομα.

Τα ευρήματα της έκθεσης, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, έδειξαν μια σαφή συσχέτιση των αντιβιοτικών με τον κίνδυνο παρουσίασης εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας αργότερα στη ζωή.

Κάποιες προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της πρώιμης χρήσης αντιβιοτικών και των αλλεργιών, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν απόλυτα αξιόπιστα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Fariba Ahmadizar δήλωσε πως τα αντιβιοτικά πιθανότατα να διαταράξουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος λόγω της επίδρασης τους στα μικρόβια του εντέρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση.

Η έρευνα περιλαμβάνει 22 μελέτες 50 ετών, από το 1966 έως 2015.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προβληματίζονται σχετικά με τα υψηλά ποσοστά των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες, με πολλές διαφορετικές εικασίες για το τι φταίει. Το πιο πιθανό είναι να φταίει η αλλαγή στην έκθεση σε μικρόβια στην παιδική ηλικία , αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής.

Μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, η Ahmadizar και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος που οφείλεται σε πρώιμη χρήση αντιβιοτικών (από 15% η πιθανότητα αυξήθηκε σε 41 τοις εκατό), ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας αυξήθηκε από 14% σε 56%.

Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών εμφανίστηκε αυξημένη στις περιπτώσεις που κάποιος είχε πάρει πάνω από μια φορά αντιβιοτικά στην πρώιμη ζωή του.

Ο Adam Finn, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα προσθέτουν κύρος στην απόδειξη των μειονεκτημάτων της μακροχρόνιας χρήσης αντιβιοτικών.

Οι γιατροί ανησυχούν ήδη για την εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά λόγω της υπερβολικής τους  χρήσης.

Ακόμα, ο Finn και άλλοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι γιατροί χρειάζεται να εξισορροπούν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεδομένου ότι τα αντιβιοτικά παραμένουν ουσιαστικής σημασίας όπλα για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του

Διαβάστε επίσης:

To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

3 Πράγματα που θέλουν να γνωρίζεις οι Εργαζόμενες Μητέρες!

Η σημασία της επαφής δέρμα με δέρμα και τα οφέλη για τη μαμά και το μωρό

 

 

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: