Αρχική / Must See / 5 πράγματα που δε γνωρίζατε για το νεογέννητο μωρό σας και θα σας εκπλήξουν

5 πράγματα που δε γνωρίζατε για το νεογέννητο μωρό σας και θα σας εκπλήξουν

motherhood

Η ανάπτυξη των νεογέννητων μωρών είναι μια τόσο μυστήρια και πολυσύνθετη διαδικασία, που αρκετοί επιστήμονες αφιερώνουν μια ολόκληρη ζωή στη μελέτη της. Καθώς θα παρατηρείται τις αλλαγές του μωρού σας, από τις πρώτες κιόλας μέρες, θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Αρκετές φορές μάλιστα θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τις ικανότητες που αυτό θα επιδεικνύει. Το ταξίδι ενός γονιού είναι πραγματικά μαγικό και είναι γεμάτο από συνεχείς υπέροχες στιγμές αλλά και πολλές εκπλήξεις. Παρακάτω θα δείτε πέντε σημεία που συγκεντρώσαμε για εσάς και συνοψίζουν τις απίστευτες ικανότητες των νεογέννητων μωρών. Αν δεν τα έχετε ήδη βιώσει, προετοιμαστείτε.

1. Το νεογέννητό σας μπορεί να κάνει κόλπα

Μαμ κακά και νάνι! Αυτά νομίζεται πως μπορεί να κάνει μόνο ένα νεογέννητο μωρό; Όχι. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά τα νεογέννητα μωρά έχουν αρκετές ικανότητες.

Από τη 2η με 3η εβδομάδα ένα νεογέννητο μπορεί ενώ είναι ξαπλωμένο στο στήθος σας, να ανασηκώσει ελαφρά το κεφάλι του και να το κρατήσει για μερικά δευτερόλεπτα. Μερικά μάλιστα το καταφέρνουν και νωρίτερα.

Το νεογέννητο έρχεται στον κόσμο εξοπλισμένο με τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά. Μπορεί για παράδειγμα να χαϊδέψει ή να τρίψει το μάγουλό του. Εάν βάλετε το δάχτυλό σας στο στόμα του, θα σας το ρουφήξει με τη δύναμη μιας σκούπας. Αν το βάλετε με τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα θα κάνει ένα μικρό βηματισμό (αντανακλαστικό βήματος). Αυτά τα αντανακλαστικά το βοηθούν να εξελιχθεί και να επιβιώσει και φυσικά αποτελούν πηγή χαράς και διασκέδασης για εσάς.

Ένα ακόμα κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι να πλησιάσετε το πρόσωπό σας στο δικό του και να βγάλετε τη γλώσσα σας. Αν δεν πεινάει, δε νυστάζει και έχει διάθεση, μπορεί να δείτε ξαφνικά ένα ροζ γλωσσάκι να ξετρυπώνει από το στοματάκι του. Με λίγα λόγια είναι σαν να σας λέει «στα μούτρα σου».

2. Τα νεογέννητα γνωρίζουν περισσότερα από ότι εμείς πιστεύουμε

Με τον συνεχή ύπνο και τα σαλάκια που τρέχουν είναι φυσικό να δημιουργείται η εντύπωση πως ένα νεογέννητο μωρό δεν καταλαβαίνει και πολλά από το τι γίνεται γύρω του. Έρευνες όμως δείχνουν το αντίθετο. Μη σας ξεγελά η εικόνα τους.

Τα νεογέννητα μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή της μαμάς τους, από τη γέννησή τους. Αυτό μας δείχνει, ότι από τη μήτρα ακόμα απορροφούν ακουστικά ερεθίσματα και θυμούνται. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της κύησης παρακολουθούσαν τις συζητήσεις σας.

Μπορούν ακόμα να αναγνωρίσουν άσχημες και όμορφες μυρωδιές, γλυκιές και ξινές και αντιδρούν με γκριμάτσες σ’ αυτές.

Ίσως νομίζεται πως το μωρό σας είτε κοιτάζει το πρόσωπό σας, που σκύβει από πάνω του, είτε ένα λούτρινο αρκουδάκι, που βάλατε μπροστά στο πρόσωπό του, δεν καταλαβαίνει τη διαφορά. Κι όμως, τα νεογέννητα αντιλαμβάνονται τη διαφορά και συντονίζονται με τα ανθρώπινα πρόσωπα, δείχνοντας προτίμηση σε αυτά, σε σχέση με τα αντικείμενα. Σε πρώιμο επίπεδο ακόμα αντιλαμβάνονται ότι και τα ίδια είναι σαν αυτό το πλάσμα που σκύβει πάνω από την κούνια τους, χαμογελώντας και μπεμπεδίζοντας.

Από τις πρώτες μέρες της ζωής τους αρχίζουν να αναπαράγουν εκφράσεις. Ουσιαστικά αρχίζουν να συνδέουν το πρόσωπο που κοιτούν με τον εαυτό τους και σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους.

Από τους πρώτους μήνες αρχίζουν να συνδέουν τις δικές τους ενέργειες με τις επιδράσεις που έχουν αυτές στο περιβάλλον τους. Και προτιμούν τα αντικείμενα εκείνα που παρουσιάζουν δυνατότητα χειρισμού από άλλα. Με λίγα λόγια λειτουργούν και πειραματίζονται σαν μικροί επιστήμονες, που εξερευνούν το άγνωστο.

3. Η ανάπτυξη και εξέλιξη του καθενός διαφέρει

Σιγά σιγά θα αρχίσουν να αποκτούν μεγαλύτερη κινητικότητα και να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους πιο ενεργητικά. Από μωρό σε μωρό όμως, αυτή η ανάπτυξη μπορεί να παρουσιάζει διαφορές. Μπορεί να ακολουθήσουν τη γνωστή σειρά, περιστροφή σώματος, κάθισμα, μπουσούλημα, όρθια στάση, περπάτημα, τρέξιμο ή να προσπεράσουν κάποια από αυτά, ακολουθώντας το δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Μερικά φτάνουν τον 10ο μήνα και χωρίς να έχουν μπουσουλήσει ποτέ κάνουν απλά τα πρώτα τους βήματα. Άλλα μπουσουλάνε από νωρίς αλλά αρκούνται σε αυτό για αρκετό καιρό και εξερευνούν το χώρο τους, πότε κινούμενα στα τέσσερα και πότε με τον ποπό και τη βοήθεια των χεριών. Τίποτα από αυτά δεν είναι ανησυχητικό σε ρυθμούς ανάπτυξης, εφόσον βρίσκονται μέσα στα επιστημονικά πλαίσια.

*Αν το μωρό σας δεν έχει περπατήσει μέχρι τον 18ο μήνα μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

4. Το εύρος του φυσιολογικού είναι μεγάλο

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά αλλά και ανησυχία για ένα γονιό, από το να παρατηρεί το παιδί του να εξελίσσεται καθημερινά. Μην στεναχωριέστε και μην ανησυχείτε με το παραμικρό αν η ανάπτυξη και εξέλιξή του διαφέρει από των άλλων μωρών. Το εύρος αυτού που ονομάζομαι φυσιολογική ανάπτυξη είναι αρκετά μεγάλο και κάθε παιδί έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα.

Καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν αποτελούν πρόβλεψη των μελλοντικών επιτυχιών του. Αν και έρευνες λένε πως η γλωσσική ανάπτυξη σε γρήγορο στάδιο αποτελεί σημάδι ακαδημαϊκών επιτυχιών αργότερα στη ζωή του δεν ισχύει και το αντίθετο. Για παράδειγμα το Einstein μίλησε αργά.

Επίσης, το πόσο γρήγορα θα περπατήσει ή θα τρέξει, δε σχετίζεται άμεσα και με τις αθλητικές του επιδώσεις αργότερα. Όταν παρατηρείται κάποια σημάδια έντονης καθυστέρησης στην ανάπτυξη του συζητήστε το με το γιατρό σας. Αν υπάρχει λόγος ανησυχίας θα σας καθοδηγήσει αλλιώς θα καθησυχάσει άλλον έναν αγωνιώδη γονιό.

Μην αναλώνεστε στο τι θα γίνει το παιδί σας σε 20 ή 30 χρόνια μετά, είναι σαν να προσπαθείτε να μάθετε τι καιρό θα κάνει μετά από 20 ή 30 χρόνια. Απολαύστε το ταξίδι της παιδικής ηλικίας του κάθε παιδιού σας και σταθείτε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν.

5. Έχετε τη δυνατότητα να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μυαλού του

Να μιλάτε στο παιδί σας από την πρώτη μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που οι γονείς τους, τους μιλούσαν ακατάπαυστα από την πρώτη μέρα, αναπτύσσουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και πλουσιότερο λεξιλόγιο έναντι των υπολοίπων, που δεν είχαν πλούσια λεκτικά ερεθίσματα. Τα μωρά, νήπια μαθαίνουν, εξερευνώντας τον κόσμο γύρω τους αλλά χρειάζονται και τη δική σας συμβολή. Δώστε τους τα κατάλληλα παιχνίδια με χρώματα και σχήματα για να ενισχύσετε την εξέλιξη τους αλλά θα πρέπει να καθίσετε κάτω και να παίξετε κι εσείς μαζί τους.

Μην ξεχνάτε πως απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι και εξελίσσονται συνεχώς. Δώστε τους χρόνο να παίξουν και να εξερευνήσουν μόνα τους. Μερικά μπορεί να μιλούν με τον εαυτό τους για ώρες, πλάθοντας ποιος ξέρει τι στο μυαλό τους. Ακόμα κι όταν εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο, κάνετε δουλειές, ετοιμάζετε φαγητό αυτά σας παρατηρούν και καταγράφουν τα πάντα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

[/three_fifth_las

Δείτε Επίσης

πείραμα

Θα σταματούσατε αν βλέπατε αυτό το μικρό παιδί μόνο στο δρόμο; [Πείραμα της Unicef]

Πως αντιδρά αλήθεια ο κόσμος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί μόνο του στο δρόμο; Αν …

error: