Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Εκπαίδευση τουαλέτας: Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες. Οδηγίες Εκπαίδευσης

Εκπαίδευση τουαλέτας: Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες. Οδηγίες Εκπαίδευσης

how-to-potty-train-my-child

Η μέρα που θα ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, η μέρα δηλαδή που το παιδί σας θα αφαιρέσει τις πάνες, σηματοδοτεί το πέρασμα του από βρέφος σε νήπιο. Η φράση που συχνά χρησιμοποιούμε εμείς οι γονείς για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι, «είσαι μεγάλο παιδί τώρα…». Αν λοιπόν το παιδί σας είναι έτοιμο να αφαιρέσει τις πάνες και να ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας, «συγχαρητήρια και καλή αρχή». Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε την προσπάθειά του και να το ενθαρρύνεται, δείχνοντάς του καταρχάς ότι δεν είναι μόνο του σ’ αυτό το ταξίδι αλλά θα συνεργαστείτε και θα τα καταφέρετε σαν ομάδα.

Κάτι βασικό που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε επιτυχία, είναι να είστε σταθεροί σε ότι κάνετε. Από τη στιγμή που θα αφαιρέσετε τις πάνες μην κάνετε πισωγυρίσματα. Αλλιώς το παιδί σας μπερδεύεται και αποθαρρύνεται ενώ παράλληλα θα έχετε και ατυχήματα. Όταν θα αρχίσει να κατεβάζει το παντελονάκι ή να ανεβάζει τη φουστίτσα επιβραβεύστε το και ενθαρρύνετέ το.

Πώς καταλαβαίνει όμως ένας γονιός πότε είναι έτοιμο το παιδί του να βγάλει τις πάνες;

Σε τι ηλικία να αρχίσω την εκπαίδευση τουαλέτας;

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεσαι με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο. Τα χρονοδιαγράμματα οροσήμων ανάπτυξης δίδονται σαν ένας γενικός οδηγός με τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές τοποθετώντας κάθε παιδί σε ένα ηλικιακό διάστημα. Βασικός σκοπός τους είναι να δώσουν μια κατευθυντηρια γραμμή στους γονείς του τι να περιμένουν σε κάθε ηλικία όσον αφορά την εξέλιξη του παιδιού τους αλλά κι ένας τρόπος να παρακολουθούν οι ειδικοί την υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και τις τυχών αποκλίσεις. Το ίδιο ισχύει και με την εκπαίδευση τουαλέτας. Κάποια παιδιά μαθαίνουν νωρίτερα, κάποια αργότερα. Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι να εφαρμόσετε αυτά που ταιριάζουν στο παιδί σας και τον χαρακτήρα του.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δουλεύετε σύμφωνα με την προσωπικότητα του παιδιού σας και όχι ενάντια σ’ αυτή.

Είναι το παιδί μου έτοιμο να βγάλει τις πάνες;

Το παρακάτω κουίζ 5 ερωτήσεων θα σας δείξει αν το παιδί σας είναι έτοιμο να αρχίσει την εκπαίδευση τουαλέτας.

 1. Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες όταν του ζητάτε να κάνει κάτι, όπως το κάθισε, περπάτα;
 2. Χρησιμοποιεί απλές  λέξεις ή τη γλώσσα του σώματος για να σας δείξει ότι θέλει να πάει τουαλέτα;
 3. Ζητάει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα- γιογιό ή να φορέσει εσώρουχα που φοράνε τα μεγάλα παιδιά;
 4. Έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα; Να σας ακολουθεί όταν πηγαίνετε, να κάνει ερωτήσεις
 5. Παραμένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες;

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα Ναι από Όχι αυτό είναι ένδειξη πως το παιδί σας είναι έτοιμο για την εκπαίδευση τουαλέτας.

Άλλα σημάδια ετοιμότητας:

Αναφέρει ότι ή πάνα του είναι λερωμένη

Επιδεικνύει ανεξαρτησία και χρησιμοποιεί τη λέξη όχι
Μπορεί να βγάλει/βάλει μόνο του ρούχα

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην εκπαίδευση τουαλέτας;

Μην ακολουθήσετε ένα αυστηρό πλαίσιο εκπαίδευσης. Συμβαδίστε με το χαρακτήρα του παιδιού σας έτσι ώστε να νιώθει άνετα σε όλη την προσπάθεια. Παρακάτω δίνεται ένα γενικό χρονικό πλαίσιο για να ξέρετε περίπου τι να περιμένετε.

Αναπτυξιακά ορόσημα

Εκπαίδευση τουαλέτας στην ηλικία των δυο ετών

 • Στην ηλικία των 22 με 25 μηνών περίπου: Τα περισσότερα παιδιά δεν κάνουν κακά τη διάρκεια της νύχτας Τα κορίτσια τα καταφέρνουν στου 22 περίπου μήνες ενώ τα αγόρια στους 25. Φροντίστε να τα ρωτάτε πριν πέσουν για ύπνο αν θέλουν τσίσα ή κακά.
 • Στους 24 περίπου μήνες: Αυτή είναι η περίοδος που θα αρχίσετε να αναζητάτε τα πρώτα σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες και να αρχίσει η εκπαίδευση τουαλέτας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών θα είναι πλήρως εκπαιδευμένα πριν κλείσουν το 2ο έτος.
 • Μεταξύ των 24 και 36 μηνών: Αν στο παραπάνω κουίζ, «είναι το παιδί μου έτοιμο να βγάλει τις πάνες;», απαντήσατε περισσότερα «ναι» από «όχι» και παρατηρείτε σημάδια ετοιμότητας, τότε ξεκινήστε τις συζητήσεις για τη χρήση τουαλέτας. Να θυμάστε πως κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και χρειάζεται ανάλογη καθοδήγηση. Όσον αφορά τα αναπτυξιακά ορόσημα αξίζει να αναφέρουμε πως οι έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσω όρο τα παιδιά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τουαλέτας μεταξύ του 21ου και 36ου μήνα. Η κατάκτηση των βασικότερων δεξιοτήτων επιτυγχάνεται μετά τον 24ο μήνα. Τα κορίτσια καταφέρνουν να ανεβάζουν μόνα τους τα εσώρουχα γύρω στους 29,5  μήνες ενώ τα αγόρια γύρω στους 33,5.

Εκπαίδευση τουαλέτας στην ηλικία των 3 ετών

 • Στους 36 περίπου μήνες:  Τα περισσότερα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πρόοδο γύρω στα 3α τους γενέθλια. Όμως μόνο το 40% με 60% αυτών είναι πλήρως εκπαιδευμένα μέχρι το 36ο μήνα. Αρκετά θα χρειαστεί να φτάσουν ή να περάσουν τα 3,5 έτη για να το επιτύχουν. Σε γενικές γραμμές τα κορίτσια ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τουαλέτας 3 μήνες περίπου νωρίτερα από τα αγόρια.
 • Μεταξύ 3 και 4 ετών: Το ταξίδι σας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Τα ατυχήματα θα συμβαίνουν. Δεν σημαίνει κάτι αυτό και οι γονείς οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και να τα περιμένουν. Μια στις τόσες, το παιδί σας θα αναφωνεί ένα «ωχ». Είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω αρρώστιας ή γιατί ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα και το ατυχηματάκι προέκυψε. Μην ανησυχείτε. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση και αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας μάθησης.

Εκπαίδευση τουαλέτας στην ηλικία των 4 ετών

 • Μετά τα 4: Αν το παιδί σας έχει περάσει την ηλικία των 4 ετών και έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση τουαλέτας χωρίς να παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της μέρας αλλά έχει 3 με 5 επεισόδια τη νύχτα μέσα στην εβδομάδα τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν παιδίατρο. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει νυχτερινή ενούρηση.

Εκπαίδευση Τουαλέτας

*Μέθοδος Brazelton

Εργαλεία

Γιογιό

Σνακ, μπισκότα κλπ ως δώρα επιβράβευσης (προαιρετικό)

Μέθοδος

Γενικές οδηγίες που δίνονται και από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:

Ξεκινήστε την εκπαίδευση όταν συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά ορόσημα έχουν κατακτηθεί, συνήθως μετά τον 18ο μήνα. Εισάγετε το γιογιό και μάθετέ του να το συνδέει με την τουαλέτα.

Επαινέστε την επιτυχία χρησιμοποιώντας θετικούς όρους

Αποφύγετε την τιμωρία, την πίεση και μην το κάνετε σε καμία περίπτωση να ντρέπεται και να νιώθει άσχημα

Ακολουθήστε θετική προσέγγιση στην όλη διαδικασία εκπαίδευσης. Χωρίς απειλές, σαν να είναι κάτι απόλυτα φυσικό.

Διαδικασία μεθόδου:

 • Ζητήστε από το παιδί να καθίσει στο γιογιό φορώντας τα ρούχα του.
 • Βάλτε το γιογιό στο μπάνιο κι ενώ εσείς χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, ζητήστε του να καθίσει στο γιογιό (ντυμένο).
 • Επαναλάβετε το ίδιο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, πχ αυλή, μπαλκόνι, ώστε να συνηθίζει με την ιδέα.
 • Να επιτρέπετε στο παιδί να σηκώνεται από το γιογιό ανά πάσα στιγμή.
 • Ενώ κάθεται στο γιογιό μιλήστε μαζί του ή διαβάστε του μια ιστορία ώστε να νιώθει άνετα.

Μετά από 1 με 2 εβδομάδες χρήσης του γιογιού με το παιδί πλήρως ντυμένο, αφαιρέστε την πάνα του παιδιού και ζητήστε του να καθίσει πάλι στο γιογιό χωρίς να το ντύσετε. Μην επιμείνετε να κάνει χρήση αυτού πέρα από το απλό κάθισμα σ’ αυτή τη φάση.

‘Όταν το παιδί λερώσει την πάνα που φοράει πηγαίνετε το στο γιογιό και δείξτε του ότι εκεί πάνε τα κακάκια αδειάζοντας το περιεχόμενο της πάνας στο γιογιό.

 Όταν το παιδί δείξει ότι το έχει κατανοήσει, αρχίστε να τον/την πηγαίνετε στο γιογιό αρκετές φορές την ημέρα.

Αφήστε κατά μέρους τις δικές σας προσδοκίες. Κατά μέσω όρο χρειάζονται περίπου 8 μήνες για να εκπαιδευτεί πλήρως ένα παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και πολλά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Να θυμάστε πως αυτή είναι μια ομαδική δουλειά και εσείς είστε ο εκπαιδευτής του παιδιού σας. Πρέπει λοιπόν να σταθείτε δίπλα του υπομονετικά σε όλη την πορεία.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

ξένο σώμα στον πνεύμονα

Ο βήχας που οφείλεται σε ξένο σώμα στον πνεύμονα

Ένα από τα συχνότερα (και τα χειρότερα) ατυχήματα της παιδικής ηλικίας είναι το παιδί «να …

error: