Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Αγαπητοί Άνδρες: «Βγάλτε και τη μαμά μια φωτογραφία που στέκει πάντα πίσω από την κάμερα»

Αγαπητοί Άνδρες: «Βγάλτε και τη μαμά μια φωτογραφία που στέκει πάντα πίσω από την κάμερα»

den-materi-2016-8-maya

Στη σημερινή εποχή χάρη στα προηγμένα κινητά με τις κάμερες μεγάλης ανάλυσης, τα ipad, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram, Snapchat κα, οι άνθρωποι βγάζουν και δημοσιεύουν περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ. Από selfie, φωτογραφίες παιδιών, τοπία, διακοπές, γονείς με τα παιδιά τους, αγαπημένα κατοικίδια. Χιλιάδες ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης κατακλύζουν το διαδίκτυο καθημερινά, αναπαριστώντας τις όμορφες στιγμές και τα συναισθήματα αυτού που βρίσκεται μπροστά και πίσω από την κάμερα. Φωτογραφίες που θα αποτελέσουν στο μέλλον μέρος και στιγμιότυπο των ευτυχισμένων αναμνήσεών μας.

Κάποιες από αυτές θα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τα παιδιά μας. Μέσα από τα αγαπημένα πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά που απεικονίζουν αυτές θα αποτελέσουν μια ιδιαίτερη κληρονομιά. Όπως παλιότερα ξεφυλλίζαμε τα οικογενειακά άλμπουμ, αύριο τα παιδιά μας, ενήλικες πλέον κι όταν εμείς δεν θα βρισκόμαστε δίπλα τους, θα κοιτάνε αυτές τις φωτογραφίες με συγκίνηση. Θα αντικρίζουν το χαμογελαστό πρόσωπο μιας όμορφης μαμάς και ενός μπαμπά και θα θυμούνται το παρελθόν.

mother1

Δυστυχώς όμως, συνήθως,  μόνο οι μαμάδες είναι αυτές που στέκονται πίσω από την κάμερα και αποθανατίζουν τα υπόλοιπα πρόσωπα της οικογένειας, με αποτέλεσμα να λείπουν από τις φωτογραφίες. ‘Έτσι, πέρα από τις όμορφες μαμάδες που κρατούν αγκαλιά τα μωρά τους και χαμογελούν στο φωτογραφικό φακό μιας επαγγελματία φωτογράφου, πόσες αληθινές φωτογραφίες μαμάδων υπάρχουν άραγε; Φωτογραφίες των παιδιών τους, υπάρχουν σίγουρα χιλιάδες, αφού από τη γέννησή τους και για μια ζωή, οι μαμάδες αποθανατίζουν και την παραμικρή κίνησή τους. Φωτογραφίες από μπαμπάδες υπάρχουν εξίσου πολλές αφού τις περισσότερες φορές αυτοί κρατάνε αγκαλιά τα παιδιά τους ενώ η μαμά βγάζει φωτογραφίες. Τι γίνεται όμως με τις μαμάδες; Θα μείνουν μια ζωή κολλημένες πίσω από το φωτογραφικό φακό; Και το αστείο είναι ότι δεν τους πειράζει καν. Τις περισσότερες φορές ούτε που περνάει από το μυαλό τους η σκέψη τα ζητήσουν να αλλάξουν και να μουν και αυτές μπροστά από το φακό. Είναι τόση η χαρά τους εκείνη τη στιγμή αφού

Η Kaylin Maree Schimpf, από το Glen Rose του Texas ανέβασε ένα post στο λογαριασμό της στο Facebook προτρέποντας και ζητώντας ταυτόχρονα από τους άντρες, μπαμπάδες και συζύγους να βγάζουν περισσότερες φωτογραφίες τις μαμάδες για χάρη των παιδιών τους. Η ανάρτησή της που συνοδευόταν από μια ιδιαίτερα όμορφη φωτογραφία της  γνωστής φωτογράφου Shailynn έγινε viral.

«Αγαπητοί άντρες», ξεκινάει η ανάρτησή της και συνεχίζει, «Βγάλτε τη μια φωτογραφία… Δεν έχει σημασία πως είναι εκείνη τη στιγμή, με τα μαλλιά καλοχτενισμένα ή όχι. Δεν έχει σημασία αν φοράει τις πιτζάμες ή ένα όμορφο σύνολο και λάμπει στο φακό. Εσείς βγάλτε τη φωτογραφία. Βγάλτε τη όταν σας το ζητήσει γιατί είναι περιποιημένη αλλά βγάλτε την και όταν δεν είναι κι ας σας λέει όχι. Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές δεν περνάει καν από το μυαλό σας να βγάλετε μια φωτογραφία τη μαμά των παιδιών σας αν δεν σας το ζητήσει».

«Όμως αυτές οι φωτογραφίες θα είναι πολύτιμος θησαυρός για τα παιδιά σας όταν η μαμά θα έχει πια φύγει. Γι αυτό βγάλτε τη φωτογραφίες με τα μαλλιά ανάκατα ή καλοχτενισμένα, με ή χωρίς μεικ-απ, με την πρόχειρη μπλούζα που φοράει κι έχει επάνω ένα λεκέ από το φαγητό που μαγείρευε ή από το μεσημεριανό τάισμα του παιδιού σας. Όπως και να μοιάζει, δε θα ‘χει καμιά σημασία για τα παιδιά σας, όταν στο μέλλον θα κοιτάζουν τις φωτογραφίες. Σημασία θα ‘χει να υπάρχουν φωτογραφίες με τη μαμά τους.»

Αν και η ανάρτηση της Schimpt αναφερόταν στους άντρες, η αλήθεια είναι πως σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος που αναλαμβάνει να δημιουργεί αναμνήσεις. Και πολλές φορές, αυτός είναι ο μπαμπάς. Αυτός ή αυτή λοιπόν θα τρέξει σε όλες τις εκδρομές, τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, στα γενέθλια και σε όλες τις σημαντικές και λιγότερο σημαντικές στιγμές, να αρπάξει την κάμερα και να αποθανατίσει τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας. Φυσικά οι περισσότερες φωτογραφίες αναπαριστούν τα παιδιά. Όμως όταν αυτά μεγαλώσουν αύριο, θα θέλουν να έχουν και αναμνηστικές φωτογραφίες από τους γονείς τους. Και από τους δυο γονείς τους.

Όταν η Schimpt έχασε τον πατέρα της πριν ένα χρόνο, διαπίστωσε πως υπήρχαν πολύ λίγες δικές του φωτογραφίες. Βλέπετε ήταν αυτός που στεκόταν πάντα πίσω από την κάμερα. «Τι να τις κάνω τις δικές μου ενώ στέκομαι κάτω από το δέντρο τα Χριστούγεννα», αναρωτιέται «αν δεν έχω φωτογραφίες του μπαμπά μου για να τον θυμάμαι».

Μια μέρα οι γονείς θα φύγουν και αυτοί που θα μείνουν πίσω θα έχουν ανάγκη αυτές τις φωτογραφίες. Θα θέλουν να τις κοιτούν και να λένε , «Α, να, εδώ είναι η μαμά-μπαμπάς τότε που… θυμάσαι;». Τις αξίζουν τα παιδιά μας αυτές τις φωτογραφίες και αξίζουμε και εμείς οι γονείς τους να είμαστε μέσα στο οικογενειακό πορτρέτο.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Συμβουλές από έναν μπαμπά: Οι μη εργαζόμενες μαμάδες χρειάζονται την αγάπη μας

Αγαπητέ σύζυγε: «Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για τη μητέρα του παιδιού σου…»

«Αγαπητέ σύζυγε, η γυναίκα σου χρειάζεται περισσότερο ύπνο από σένα»

Δείτε Επίσης

%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνεις μητέρα;

Είχε αποδειχθεί παλιότερα πως με το να κάνεις ένα παιδί μετά τα 35 αυξάνεις το …

error: