Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Ακούς μπαμπά; Τα παιδιά παίρνουν την εξυπνάδα από τη μαμά

Ακούς μπαμπά; Τα παιδιά παίρνουν την εξυπνάδα από τη μαμά

child-intelligence-mommy

Είναι γεγονός πως οι μαμάδες μας είναι οι άνθρωποι στους οποίους ανατρέχουμε τις περισσότερες φορές για συμβουλές. Από ότι φαίνεται όμως, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από στο Πανεπιστήμιο του ULM στη Γερμανία σε συνδυασμό με προηγούμενη έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Έρευνας και το Κέντρο Δημοσίων Ιατρικών Επιστημών στη Γλασκόβη της Σκωτίας, είναι αυτές στις οποίες οφείλουμε εμείς τα παιδιά της  την εξυπνάδας μας.

Τα γονίδια που κληρονομούν την εξυπνάδα και με αυτό εννοούμε τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες, προέρχονται από το χρωμόσωμα Χ. Οι γυναίκες έχουν ένα ζεύγος XX χρωμοσωμάτων ενώ οι άνδρες ένα ζεύγος XY.

Τα αγόρια κληρονομούν το χρωμόσωμα Χ από τη μαμά, το οποίο ζευγαρώνει με το μικρότερο χρωμόσωμα Υ που κληρονομούν από το μπαμπά.

Τα κορίτσια όμως κληρονομούν ένα χρωμόσωμα Χ από τη μαμά και ένα Χ από το μπαμπά.

Το χρωμόσωμα Υ περιλαμβάνει καμιά εκατοστή γονίδια, κανένα όμως από αυτά δεν σχετίζεται με τις γνωστικές ικανότητες, όπως η σκέψη, η αντίληψη κλπ. Το Χ χρωμόσωμα περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες γονίδια, αρκετά από τα οποία αφορούν τις γνωστικές ικανότητες.

Έτσι κανείς θα έλεγε πως ενώ στα αγόρια είναι βασικό το τι ΙQ έχει η μαμά, στα κορίτσια είναι λιγότερο σημαντικό, μιας και υπάρχει και το χρωμόσωμα Χ του μπαμπά. Αυτό όμως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες δεν φαίνεται να ισχύει.

Η βάση αυτής της θεωρίας είναι ότι τα γονίδια που αφορούν την εξυπνάδα, συμπεριφέρονται διαφορετικά αν προέρχονται από τη μαμά και διαφορετικά όταν προέρχονται από το μπαμπά. Έτσι όταν κληρονομούνται από τη μαμά είναι ενεργοποιημένα ενώ όσα προέρχονται από το μπαμπά είναι απενεργοποιημένα. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με άλλα γονίδια τα οποία όταν προέρχονται από τη μαμά έναντι του μπαμπά απενεργοποιούνται.

Συγκεκριμένα τα γονίδια του μπαμπά συγκεντρώνονται στο Λιμπικό ή Μεταιχμιακό ή αλλιώς Στεφανιαίο σύστημα του εγκεφάλου, σε αντίθεση με τα γονίδια που κληρονομούνται από τη μαμά, τα οποία βρίσκονται στον Εγκεφαλικό φλοιό.

Οι πρώτες έρευνες έγιναν από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1984, καταλήγοντας τότε ότι τα μητρικά γονίδια είναι αυτά που συνεισφέρουν περισσότερο στα κέντρα σκέψης του εγκεφάλου. Από την άλλη όμως τα πατρικά γονίδια είναι αυτά που δημιουργούν τον ιστό, από τον οποίο προέρχεται ο πλακούντας. Αργότερα, ξεκίνησε μια μεγαλύτερη έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Έρευνας και το Κέντρο Δημοσίων Ιατρικών Επιστημών στη Γλασκόβη της Σκωτίας, η οποία μελετούσε από το 1994 και κάθε χρόνο 12,686 νέους ανθρώπους ηλικίας 14 με 22 ετών.

Οι ερευνητές αυτοί έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες. Από το χρώμα του δέρματος, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, το περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωναν τα παιδιά, την εκπαίδευσή που πήραν αλλά και γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της νοημοσύνης ενός παιδιού μετά τη γέννα και την νοημοσύνη που έχουν κληρονομήσει κατά τη γέννα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης της νοημοσύνης του παιδιού, ήταν το IQ της μητέρας του. Η διαφορά μάλιστα ανάμεσα στο IQ του παιδιού και της μαμάς, ήταν κατά μέσω όρο 15 μονάδες.

Πρόσφατα ήρθε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του ULM στη Γερμανία, για να ενισχύσει τα παραπάνω. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε  στη μελέτη γονιδίων που σχετιζόταν με τις εγκεφαλικές βλάβες και όπως ανακάλυψαν, τα περισσότερα από αυτά, ειδικά όσο αφορούσαν τις γνωστικές ικανότητες, προέρχονταν από το χρωμόσωμα Χ.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ulm ανακάλυψαν πως ενώ κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου κάθε κύτταρο είτε προέρχεται από τη μαμά είτε από τον μπαμπά μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του εγκεφάλου, στην πορεία, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, αυτό αλλάζει. Τα κύτταρα που κουβαλάνε τα πατρικά γονίδια συγκεντρώνονται πλέον σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που αφορούν στο συναίσθημα, όπως η Αμυγδαλή (amygdala: περιοχή του εγκεφάλου που πραγματοποιείται η επεξεργασία των συναισθημάτων) και ο Υποθάλαμος (Hypothalamus: υπεύθυνος για λειτουργίες όπως η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η γήρανση). Περιοχές δηλαδή του Μεταιχμιακού ή αλλιώς Στεφανιαίου συστήματος (limbic system), που επηρεάζει τη διάθεση και τα ένστικτα, ελέγχει βασικές λειτουργίες (όσφρηση, σεξ, πείνα), ελέγχει τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές δραστηριότητες και ρυθμίζει μηχανισμούς επιβίωσης (θυμός, βία κλπ). Οι επιστήμονες όμως δεν εντόπισαν καθόλου κύτταρα με πατρικά γονίδια στον Εγκεφαλικό φλοιό (cerebral cortex), ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή, η αντίληψη, η σκέψη, η γλώσσα και η συνείδηση. Εκεί πάλι φαίνεται να συγκεντρώνονται τα κύτταρα που κουβαλάνε τα μητρικά γονίδια.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι σημαντικό ρόλο στο πως λειτουργούμε στη ζωή, αν είμαστε ευχάριστοι ή κατσούφηδες, η συναισθηματική μας κατάσταση και συμπεριφορά, οι δεσμοί που δημιουργούμε αλλά και οι ακραίες και πιο βλαβερές προς άλλους ή τον εαυτό μας συμπεριφορές, επηρεάζονται κατά τεράστιο βαθμό, από τα πρώτα δύο έτη ζωής και το δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στο μωρό και τη μητέρα του.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

15 πράγματα που θα αγαπήσεις στο νεογέννητο μωρό σου

Αγαπητοί Άνδρες: «Βγάλτε και τη μαμά μια φωτογραφία που στέκει πάντα πίσω από την κάμερα»

Ποιος θα ντύσει πιο γρήγορα τα μωρά: Μαμά vs Μπαμπάς

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: