Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Οι μαμάδες που γκρινιάζουν μεγαλώνουν επιτυχημένες κόρες!

Οι μαμάδες που γκρινιάζουν μεγαλώνουν επιτυχημένες κόρες!

mama_gkrinia__epityxia_korh

Καλά νέα για εσάς μαμάδες που έχετε κόρες! Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ έδειξε ότι τα κορίτσια που έχουν μαμάδες που τους γκρινιάζουν είναι πιο πιθανό να σπουδάσουν, να βρουν μια δουλειά με καλό μισθό και να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στη εφηβεία, σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν χαλαρές μητέρες.

Η έρευνα, με επικεφαλή την ερευνήτρια  Ericka Rascon-Ramirez, ακολούθησε τη ζωή τουλάχιστον 15,000 κοριτσιών μεταξύ 13-14 χρονών από το 2004 έως το 2010. Βρήκαν ότι οι υψηλές προσδοκίες των γονιών παίζουν ρόλο σε κάποιες σημαντικές επιλογές της ζωής των κοριτσιών. Ήταν οι προσδοκίες του «κύριου γονέα» οι οποίες είχαν μεγαλύτερη επιρροή. Και επειδή τις περισσότερες φορές ο «κύριος γονέας» είναι αυτός που γκρινιάζει, συγχαρητήρια μαμάδες!

Σαν κόρη μητέρας που είχε υψηλές προσδοκίες και τις μοιραζόταν συχνά….Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η γκρίνια λειτουργεί. Ξέρω πως για το ότι δεν απέτυχα στο σχολείο κατά ένα μεγάλο βαθμό ευθύνεται το ότι δεν ήθελα να ακούσω τη μαμά μου να μου λέει, «Στο είχα πει, έπρεπε να διαβάζεις.» Θα προτιμούσα να πεθάνω από το να της δώσω αυτή την ικανοποίηση.

Οι έφηβοι δεν χρειάζεται να προσποιούνται ότι τους αρέσουν οι συμβουλές των μαμάδων. Σύμφωνα με την έρευνα, η γκρίνια έχει αποτέλεσμα ακόμα και όταν τα παιδιά κανουν πως δεν ακούν. Η Ericka Rascon-Ramirez υποστηρίζει πως ¨Σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνουμε όταν κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για εμάς, ακόμα και αν είναι ενάντια στη θέληση των γονιών μας. Αλλά όσο και αν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τις συμβουλές και παροτρύνσεις των γονιών μας, είναι πιθανό να καταλήγουμε σε επηρεασμένες επιλογές.» Αυτό είναι σωστό- είμαστε έρμαια των μαμάδων.

Η Rascon-Ramirez επίσης έφτασε στο συμπέρασμα πως «Αυτό που περιμένουν οι γονείς μας από τις επιλογές μας στο σχολείο ήταν, πολύ πιθανόν, καθοριστικός παράγοντας για το αν θα αποκτήσουμε παιδί στην εφηβεία ή όχι.» Σίγουρα το να έχεις μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης και να πιστεύεις ότι έχεις επιλογές είναι τέλειο, αλλά το να μην μείνεις έγκυος για να μην ακούσεις από την μαμά σου ‘Στα έλεγα εγώ’ δουλεύει μια χαρά για τους γονείς.»

Οπότε τι σημαίνει αυτό για τις χαλαρές μαμάδες που ποτέ δεν μπλέκονται στα πόδια των θυγατέρων τους; Είναι πιθανόν αυτές οι κόρες να καταλήξουν με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία; Μάλλον όχι. Η έρευνα κατέληξε στο ότι οι μεγάλες προσδοκίες από τους γονείς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εφηβεία κατά 4% σε σύγκριση με τους χαλαρούς γονείς. Εντάξει το 4% δεν είναι 0%, αλλά δεν αξίζει να γίνεις υστερική γι’ αυτό (εκτός και αν ήδη είσαι).

Όσο για μένα θα συνεχίσω να γκρινιάζω στην κόρη μου, απλά με λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση πλέον. Θα υπάρξουν πολλά » Καλημέρα! Βούρτσισε τα δόντια σου και μην μείνεις έγκυος!» , και «Καληνύχτα! Μην ξεχάσεις να βάλεις ξυπνητήρι και μακριά από τα ναρκωτικά!»

*Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς είναι ένα νεογέννητο μωρό: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Νόμιζε πως η γυναίκα του ήταν νεκρή…αλλά ανακάλυψε την αλήθεια με τον πιο σκληρό τρόπο

7 Πράγματα που η Δασκάλα του Παιδικού θέλει να ξέρεις!

Δείτε Επίσης

%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af

«Κι εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε έτσι;»

Όταν κάποιος γίνεται γονιός, τότε είναι η στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια το δικό του …

error: