Αρχική / Κοινωνικά / Σκέψου καλά πριν φιλήσεις ένα μωρό: Η έκκληση μιας μαμάς και οι συγκινητικές φωτογραφίες του μωρού της

Σκέψου καλά πριν φιλήσεις ένα μωρό: Η έκκληση μιας μαμάς και οι συγκινητικές φωτογραφίες του μωρού της

%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1

Η Amy Stinton, ως νέα μαμά, ανησύχησε όταν ο 14 μηνών γιος της Oliver παρουσίασε κάποιες κοκκινίλες στο δέρμα του και αποφάσισε να τον πάει στο γιατρό, νομίζοντας αρχικά ότι κόλλησε ανεμοβλογιά. Στην πραγματικότητα όμως ο μικρός Oliver είχε κολλήσει έρπη. Αν και η Amy δεν κατονόμασε κάποιον ως υπεύθυνο, στην ανάρτησή της στο Facebook, την οποία συνόδευαν οι φωτογραφίες από την εξέλιξη του μωρού, έγραψε πως η  μετάδοση του ιού έγινε όταν κάποιος που είχε πληγή φίλησε τον Oliver.

Ο γιος της Amy παρέμεινε στο νοσοκομείο με ορό για 4 ημέρες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ιστορία με μετάδοση έρπη που έχουμε ακούσει φυσικά. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το 1ος μηνός βρέφος της οικογένειας Henderson, κόλλησε έρπη μετά από φιλί που δέχτηκε από επισκέπτη ο οποίος δεν γνώριζε ότι ήταν φορέας του ιού. Το βρέφος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Το περίεργο είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσα μικρόβια και ιούς μπορούν να μεταφέρουν άθελα τους, αγγίζοντας ή φιλώντας κάποιον άλλο. Ευτυχώς, τέτοιες περιπτώσεις μετάδοσης έρπη σε μωρά υπάρχουν μεν, αλλά είναι λίγες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δυο μορφές έρπη: Ο ιός τύπου 1 (HSV-1), που μεταδίδεται με το στόμα όταν ο φορέας έχει ανοιχτεί πληγή και ο ιός τύπου 2 (HSV-2), που μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά πως το 67% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας έρπη τύπου 1 (HSV-1), με το 40-50% αυτού να συγκεντρώνεται στην Αμερική. Από τη στιγμή που θα κολλήσεις έναν από τους δύο τύπους, θα είσαι φορέας για μια ζωή. Σε κάποιους φορείς ο ιός τύπου 1 (HSV-1) εκδηλώνεται ανά διαστήματα με τη μορφή ανοιχτής πληγής στα χείλη. Οι περισσότεροι όμως φορείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν γνωρίζουν καν ότι φέρουν τον ιό. Αξίζει να αναφέρουμε πως θεωρείται αρκετά σπάνιο για ανθρώπους που είναι φορείς μεν αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα να μεταδώσουν τον ιό. Από την άλλη όμως, οποιοσδήποτε είναι φορέας με ανοιχτή πληγή μπορεί να μεταφέρει τον ιό πολύ εύκολα και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με ένα μωρό.

Ο 14 μηνών Oliver

Το 1ος μηνός μωρό των Henderson

While feeding her daughter one night, Henderson said she noticed Brooke had a cold sore and swollen lips.

Τα μωρά όπως αυτό των Henderson που είναι μικρότερα των 3 μηνών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό του έρπη γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να τον αντιμετωπίσει. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις ο έρπης προκαλεί μολύνσεις στον εγκέφαλο, στα μάτια και στα όργανα του μωρού και απειλεί σοβαρά τη ζωή του ή αφήνει σημαντικές βλάβες ακόμα και μετά τη θεραπεία.

Μετά τις πρώτες αναρτήσεις και την ενημέρωση του κοινού, ο γιος της Amy Oliver έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση ενώ το μωρό των Henderson, η 3 μηνών Brooke έχει αναρρώσει πλήρως.

Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, καλό θα ήταν οι γονείς να μην σκέφτονται αν θα πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου και να βάζουν σε προτεραιότητα την υγεία του παιδιού τους. Έτσι, αν πχ η γιαγιά έχει ανοιχτή πληγή τότε η γιαγιά απαγορεύεται να φιλήσει το μωρό, μέχρι να κλείσει η πληγή.

Δεν χρειάζεται να βάλουμε τα μωρά μας σε γυάλα αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε όσο μπορούμε και να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Η έκκληση ενός πατέρα: «Να πλένετε τα βρώμικα χέρια σας πριν αγγίξετε κάποιο μωρό!»

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας»: Η έκκληση μιας μαμάς και οι σπαραχτικές φωτογραφίες του μωρού της

Δείτε Επίσης

παιδικά χωριά SOS

Τα εγκαταλελειμμένα βρέφη των νοσοκομείων βρίσκουν νέα στέγη και αναζητούν ανάδοχη οικογένεια

Κοντεύουν δύο χρόνια από τότε που πρώτο γράψαμε για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη των νοσοκομείων Αλεξάνδρα …

error: