Αρχική / Μητρότητα / Θηλασμός / Μια εναλλακτική λύση σίτισης για να βοηθήσετε το νεογέννητό σας να ξεκινήσει το θηλασμό, όταν αυτό δυσκολεύεται

Μια εναλλακτική λύση σίτισης για να βοηθήσετε το νεογέννητό σας να ξεκινήσει το θηλασμό, όταν αυτό δυσκολεύεται

%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82_mommy

Για τις νέες μαμάδες που ελπίζουν να θηλάσουν αποκλειστικά τα μωρά τους είναι δύσκολο όταν αυτά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον να ξεκινήσουν το θηλασμό. Φυσιολογικά ένα μωρό όταν τοποθετηθεί στο στήθος σας, θα μυρίσει το γάλα, θα αναζητήσει τη θηλή και θα αρχίσει αμέσως το θηλασμό. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή τοποθέτηση στο στήθος της μαμάς.

Στις περιπτώσεις που το μωρό αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή όταν δεν τρέφεται ικανοποιητικά, η θηλάζουσα μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδική σύριγγα ή κύπελλο για τη χορήγηση του γάλακτος, όχι όμως μπιμπερό. Το βρέφος θηλάζει τη θηλή του μαστού, με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο, που θηλάζει τη θηλή του μπιμπερό. Η εισαγωγή μπιμπερό προκαλεί σύγχυση στο βρέφος (nipple confusion), η οποία πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή του θηλασμού.

Αυτή ακριβώς την τεχνική, της σίτισης με τη χρήση σύριγγας, διάλεξε να χρησιμοποιήσει η Rebecca McKeever, για να ταΐσει την νεογέννητη κόρη της Andromeda, που αντιμετώπιζε πρόβλημα στην έναρξη του θηλασμού. Η φωτογραφία της αναρτήθηκε στα social media για να ενημερώσει κι άλλες μαμάδες και η ανταπόκριση τους ήταν άμεση, ενώ φάνηκε ότι αρκετές δεν τη γνώριζαν.

Η φωτογραφία πάρθηκε 17 ώρες μετά τη γέννηση της Andromeda. Όπως δήλωσε η McKeever, η κόρη της δυσκολευόταν να ξεκινήσει το θηλασμό και η ίδια, ως έμπειρη «βοηθός μητρότητας» (doula), γνώριζε μεν την τεχνική της σύριγγας ως μέσω σίτισης αλλά ως νέα μαμά, χρειαζόταν κάποιον, όπως φαίνεται, να της το υποδείξει.

Μια σύμβουλος θηλασμού ήρθε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, για να ελέγξει αν η McKeever χρειαζόταν βοήθεια. Η σύμβουλος πρόσεξε ότι ενώ η McKeever είχε πρωτόγαλα, η κόρη της Andromeda δεν ανταποκρινόταν και έτσι έφερε κύπελλα και σύριγγες για να της δώσουν με αυτά γάλα. «Έβαλα λίγο από το πρωτόγαλα του στήθους μου στο κύπελλο και μετά στη σύριγγα και με αυτή τάισα την κόρη μου, μικρές σταγόνες», γράφει η McKeever. Η μικρή αμέσως χαμογέλασε και με κάθε σταγόνα φαινόταν να το απολαμβάνει. Λίγα λεπτά μετά, άρχισε να ενεργοποιείται και δοκίμασε το στήθος.

Η McKeever συνέχισε να χρησιμοποιεί τη σύριγγα σε συνδυασμό με το θηλασμό, για μια εβδομάδα. Σήμερα η κόρη της είναι 3 εβδομάδων και θηλάζει αποκλειστικά. «Εκείνη τη στιγμή, όταν της έδωσα τις πρώτες σταγόνες από το πρωτόγαλά μου με αυτή την τεχνική, ένιωσα μια τέτοια δύναμη και χαρά που επιτέλους μπορούσα να ταΐσω το μωρό μου, που πραγματικά δεν με ένοιαζε το ότι δεν ήταν απευθείας από το στήθος μου. Κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους», λέει η McKeever.

Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές πέραν τις σύριγγας για να βοηθήσετε το μωρό σας να ενεργοποιηθεί και να ξεκινήσει ο θηλασμός, όπως το ειδικό κύπελλο από το οποίο πίνει γουλίτσες, το ειδικό κουτάλι ή ακόμα και το δάχτυλό σας. Καλό είναι για εκείνες τις μαμάδες που σκοπεύουν να θηλάσουν αποκλειστικά, για τις πρώτες 40 ημέρες και μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός να μην χρησιμοποιείται το μπιμπερό, γιατί δυσχεραίνει την εδραίωση του θηλασμού.

Η McKeever αποφάσισε να αναρτήσει αυτή τη φωτογραφία, ελπίζοντας να ενημερώσει και άλλες μαμάδες για τις εναλλακτικές τεχνικές που υπάρχουν,  να τις ενθαρρύνει και να πει, πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως εμείς τα προγραμματίζουμε, αλλά δεν πειράζει, μπορούμε να αφήσουμε τις προσδοκίες μας κατά μέρους και να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του παιδιού μας.

Η φωτογραφία σίτισης με σύριγγα δημοσιεύτηκε στο «Carriage House Birth», στο Instagram, λαμβάνοντας περίπου 2.000 likes. Τα σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτηση, δείχνουν ότι πολλές άλλες μητέρες κατάφεραν χάρη σε αυτή τη μέθοδο να ξεκινήσουν το θηλασμό.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82_mommy

Δημόσιος θηλασμός την Κυριακή σε 54 πόλεις της Ελλάδας. Όλες οι πληροφορίες ανα πόλη!

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι …

error: