Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Η τροφή που λαμβάνει το έμβρυο μέσω του πλακούντα συνδέεται με την υγεία της μητέρας

Η τροφή που λαμβάνει το έμβρυο μέσω του πλακούντα συνδέεται με την υγεία της μητέρας

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82_mommy

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν πως η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, σχετίζονται άμεσα με την υγεία της μητέρας. Μέχρι σήμερα νομίζαμε πως ο πλακούντας παίζει απλά το ρόλο της μεταφοράς της τροφής για την ανάπτυξη του εμβρύου, όχι όμως ότι ρυθμίζει την ποσότητα αυτής. Μια 5ετής έρευνα που διεξήχθη στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με τη συνεργασία των τμημάτων Φυσιολογίας, Ανάπτυξης και Νευροεπιστήμης και επικεφαλή την Dr Amanda Sferruzzi-Perri, μελέτησε τη συσχέτιση ανάμεσα στον πλακούντα και τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διεξάγεται μια συνεχής μάχη ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο, στο ποιος θα απορροφήσει ποια συστατικά από την τροφή που η μητέρα καταναλώνει», λέει η Dr Amanda Sferruzzi-Perri. «Για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο πλακούντας παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη. «Είναι απαραίτητο», τονίζει η Dr Amanda Sferruzzi-Perri, να κατανοήσουμε τον ρόλο του πλακούντα. Εάν ο διαχωρισμός των θρεπτικών συστατικών ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο δεν γίνεται σωστά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο της ζωής της μητέρας και μακροχρόνιες βλάβες για την ίδια και το παιδί που κυοφορεί.»

1 στις 8 εγκυμοσύνες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν επιπλοκές που οφείλονται σε βλάβη του πλακούντα. Στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα, με τουλάχιστον 1 στις 5 εγκυμονούσες να παρουσιάζουν επιπλοκές. Οι πιθανές συνέπειες είναι, μη φυσιολογικό βάρος εμβρύου κατά τη γέννα, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, και διαβήτη για τη μητέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για placenta

Κύρια αιτία στη λειτουργία του πλακούντα φαίνεται να είναι η όποια μη φυσιολογική βιολογική αλλαγή στην ίδια τη μητέρα. Αποτέλεσμα παράδειγμα, της κακής διατροφής, της μη ικανοποιητικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, των αυξημένων επιπέδων άγχους, πιθανών μεταβολικών δυσλειτουργιών ή παχυσαρκίας. Ο πλακούντας φαίνεται να ανταποκρίνεται ανάλογα με αυτές τις αλλαγές που εμφανίζονται στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας και να μειώνει την ροή θρεπτικών συστατικών προς το έμβρυο.

Οι επιστήμονες στην πορεία εστίασαν στην κατανόηση της λειτουργίας του πλακούντα. Στο πως δηλαδή ρυθμίζει τη ροή θρεπτικών συστατικών προς τη μητέρα και το έμβρυο, τις πιθανές ορμονικές αλλαγές ως επακόλουθο της λειτουργίας του αλλά και τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημάτων που υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κύηση.

Η μελέτη έδειξε πως ο πλακούντας λαμβάνει σημάδια καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης για την υγεία της μητέρας και αναπροσαρμόζει τη ροή θρεπτικών συστατικών προς το έμβρυο ανάλογα, λαμβάνοντας υπόψη πως η μητέρα πρέπει να μπορεί και μετά τη γέννηση του παιδιού, να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Έτσι, ο πλακούντας φροντίζει να διατηρήσει την υγεία της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, περιορίζοντας την ποσότητα των συστατικών που δίνει στο έμβρυο, όταν κρίνεται απαραίτητο. «Σκοπός μας λοιπόν, τονίζει η Dr Sferruzzi-Perri, είναι να δούμε ποιους παράγοντες πρέπει να αλλάξουμε για να επηρεάσουμε θετικά το περιβάλλον της μητέρας και να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα των κυήσεων.

Οι ερευνητές αναζητούν τώρα πιθανούς βιοδείκτες, από τα σημάδια που στέλνει ο πλακούντας στη μητέρα, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα πιθανές επιπλοκές στην κύηση και να δρουν ανάλογα.

University of Cambridge

 Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: