Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε στρώμα για το μωρό-παιδί σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε στρώμα για το μωρό-παιδί σας

%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af_mommy

Η βρεφική και παιδική ηλικία είναι η περίοδος όπου το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα η ανάγκη για ύπνο τόσο στα βρέφη όσο και στα παιδιά να είναι μεγάλη. Έτσι, αυτά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο κρεβάτι. Κατά τη βρεφική ηλικία των 0-6 μηνών κοιμούνται 16-20 ώρες περίπου. Η συνολική διάρκεια ύπνου σταδιακά ελαττώνεται, σε 14 περίπου ώρες στην ηλικία των 6-12 μηνών, για να φτάσει τελικά, τις 10-12 ώρες στην ηλικία των 1-15 ετών. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι γονείς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του βρεφικού και παιδικού στρώματος, που θα υποστηρίζει σωστά την σπονδυλική στήλη, θα εξασφαλίζει ένα άνετο και ξεκούραστο ύπνο και θα διασφαλίζει την υγεία του βρέφους-παιδιού.

Βρέφος και στρώμα αγκαλιάς

Κατά τους πρώτους μήνες ζωής του ένα μωρό βρίσκεται συνέχεια στην αγκαλιά σας. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε ένα στρώμα αγκαλιάς για να του προσφέρεται έναν ξεκούραστο και ασφαλές ύπνο. Το ειδικό στρωματάκι παρέχει στο μωρό σας την κατάλληλη στήριξη στην πλάτη του, υποστηρίζει τον αυχένα του, δρα ως ενισχυτική επένδυση στη ραχοκοκαλιά και εξασφαλίζει έναν ασφαλή τρόπο μεταφοράς. Μετά τους 4 μήνες μπορείτε να χρησιμοποιείτε το στρωματάκι αυτό ως υπόστρωμα στο καρότσι του. Επιλέξτε στρώματα από 100% βαμβάκι.

Βρέφος-Παιδί και στρώμα κούνιας-κρεβατιού

Τι στρώμα πρέπει να αγοράσω, μαλακό ή σκληρό;

Το βρεφικό και παιδικό στρώμα πρέπει να προσαρμόζεται και να «ακολουθεί» τις φυσικές καμπύλες του σώματος του μωρού-παιδιού, χωρίς να το πιέζει και να προσφέρει στήριξη στη σπονδυλική του στήλη, παρέχοντας του έναν ποιοτικό ύπνο αλλά και το αίσθημα της αγκαλιάς για να χαλαρώνει και να ηρεμεί. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι για τα παιδιά θα πρέπει να επιλέγουμε στρώμα μέτριας σκληρότητας. Τα μαλακά στρώματα δυσκολεύουν τις κινήσεις τους, γιατί βουλιάζουν μέσα τους, ενώ τα σκληρά είναι άβολα.

Από τι υλικό πρέπει να είναι το στρώμα;

Τα υλικά του στρώματος πρέπει να είναι οικολογικά και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Αποφύγετε όσα δεν «αναπνέουν».

Το εξωτερικό ύφασμα του στρώματος πρέπει να είναι αντιαλλεργικό με ειδική επεξεργασία για προστασία από τα ακάρεα, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη τους όπως και λοιπών μικροοργανισμών, οι οποίοι ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων. Προτιμήστε ύφασμα από φυσικό βαμβάκι, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλλεργίες, και να αποσπάται με φερμουάρ ώστε να πλένεται.

Διάσταση

Φροντίστε, το στρώμα να έχει τη σωστή διάσταση. Αν μεταξύ του στρώματος και της κούνιας υπάρχει κενό, υπάρχει κίνδυνος το μωρό να παγιδευτεί.

Αλλαγή στρώματος: Πότε; Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ήδη χρησιμοποιημένο στρώμα;

Τα μωρά και τα παιδιά δεν χρειάζονται διαφορετικής σκληρότητας στρώματα. Καλό είναι η αλλαγή του στρώματος να γίνει μετά από 5 χρόνια εκτός αν το στρώμα έχει φθαρεί για οποιοδήποτε λόγο ή αν το παιδί σας αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεννοηθείτε με ένα ειδικό.

Το στρώμα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πάντα καινούργιο. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε το στρώμα του προηγούμενου μωρού σας ή το στρώμα που έχετε δανειστεί από φίλους ή συγγενείς. Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του παιδιού και έρευνες έχουν καταγράψει ότι μπορεί να ευθύνεται για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου (SIDS).

*Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

 Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Η τροφή που λαμβάνει το έμβρυο μέσω του πλακούντα συνδέεται με την υγεία της μητέρας

Απίστευτο κόλπο για να μάθετε την προπαίδεια στο παιδί σας εύκολα και γρήγορα!!

Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: 8χρονος έχασε την όραση του από παιχνίδι που έχουν ΟΛΑ τα παιδιά!

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: