Εάν φροντίζει σωστά τα πρώτα δόντια του μωρού, και μετά το διδάξεις καθώς μεγαλώνει πως να φροντίζει τα δόντια του μόνο του, τότε θα έχει για πάντα υπέροχο χαμόγελο.

1.Κάνε το να συνηθίσει τον καθαρισμό του στόματος, πριν έρθει ακόμα το πρώτο δόντι.

Αφού το ταΐσεις, σκούπισε απαλά τα ούλα του με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι τυλιγμένο γύρω από ένα δάχτυλο σου.

2. Ξεκίνα με την φροντίδα το δοντιών από την στιγμή που θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται.

Σίγουρα τα δόντια των μωρών δεν θα υπάρχουν για πάντα αλλά είναι τόσο σημαντικά, όσο και τα μόνιμα δόντια που θα έρθουν αργότερα. Τα δόντια των μωρών κρατάνε τον χώρο που τα μόνιμα δόντια θα χρειαστούν αργότερα για να εμφανιστούν σωστά και βοηθούν στην ομιλία και την σίτιση.

3.Ψάξε για τρύπες

Τα πρώτα σημάδια για κοιλότητες στα δόντια του μωρού εμφανίζονται συνήθως ως αποχρωματισμοί κάποιου δοντιού. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η φθορά των δοντιών στα βρέφη και τα νήπια, είναι να μην βάλεις ποτέ το παιδί  στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι γάλα ή χυμό. Αν συνήθως κοιμάται με ένα μπουκάλι, δεν θα έχει βούρτσισει τα δόντια του πριν από τον ύπνο, το οποίο σημαίνει ότι το γλυκό ποτό (και το γάλα έχει την αφθονία των σακχάρων σε αυτό!) έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα δόντια του για ώρες. Εάν πρέπει να του δώσεις ένα μπουκάλι για να τον πάρει ο ύπνος, προσπάθησε να του προσφέρεις μόνο νερό.

4.Δίνε του ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε γεύμα

Με λίγο νερό μετά από κάθε γεύμα το στόμα θα καθαριστεί σχεδόν από μόνο και έτσι λιγότερη δουλειά για σας.

5.Βεβαιωθείτε ότι παίρνει αρκετό φθόριο

Ακόμα και αν δεν έχει φθοριούχο οδοντόκρεμα, θα πρέπει να προσλαμβάνει αρκετό φθόριο από το πόσιμο νερό. Το φθόριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών και εισάγεται στο νερού για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φθοριωμένο νερό, μιλήστε με το γιατρό σας για ένα συμπλήρωμα φθορίου για το μωρό σας.

6. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο

Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να συμπίπτει με την απώλεια των δοντιών του μωρού, ή τις αρχές του σχολείου. Στην πραγματικότητα, η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να πραγματοποιηθεί γύρω στην ηλικία των τριών ετών (εκτός αν έχετε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα ή το παιδί σας παραπονιέται για πονόδοντο), ακόμη και αν αυτό είναι μόνο για να μπορεί να καθίσει στη μεγάλη καρέκλα, να ανοίξει το στόμα του και να πάρει συγχαρητήρια για το πόσο όμορφα δείχνουν τα δόντια του!

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

9 πράγματα που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας κάθε μέρα

Έξυπνες δραστηριότητες για παιδιά (0- 5 ετών)

Η «κουλτούρα» του βιασμού και πως εκθέτουμε τα παιδιά μας σε αυτή