Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Πόσο σημαντικός είναι ο λόξιγκας του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης;

Πόσο σημαντικός είναι ο λόξιγκας του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης;

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%ac-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bb%cf%8c%ce%be%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b1_mommy

Είστε έγκυος; Συγχαρητήρια και με το καλό να γεννήσετε ένα υγιέστατο μωράκι!! Το μωρό σας έχει λόξιγκα; Διπλά συγχαρητήρια, αυτό σημαίνει πως το κεντρικό νευρικό του σύστημα αναπτύσσεται ομαλά.

Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης, το έμβρυο μπορεί να έχει λόξιγκα, απλά η μητέρα δε θα νιώσει τις ανεπαίσθητες αυτές κινήσεις μέχρι αυτό να μεγαλώσει περισσότερο, δηλαδή μέχρι το 2ο και μερικές φορές το 3ο τρίμηνο. Όταν το έμβρυο έχει λόξιγκα, η εγκυμονούσα θα αισθάνεται μικρές ρυθμικές κινήσεις, οι οποίες θα έχουν χρονική διάρκεια ίσως και αρκετά λεπτά κάθε φορά. Μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά ή και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Που οφείλεται όμως ο λόξιγκας των εμβρύων;

Καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα αναπτύσσεται, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να εκτελεστούν διάφορες λειτουργίες οι οποίες αποτελούν προπόνηση για την εξωμήτρια ζωή. Το μωρό προπονείται στο να μάθει να αναπνέει, να πιπιλάει, να ρουφάει και να καταπίνει την τροφή που θα λάβει μετά τη γέννησή του. Αυτές είναι οι βασικότερες λειτουργίες πάνω στις οποίες εξασκείται μέσα στη μήτρα της μαμάς του, ανάμεσα σε άλλες, δευτερεύουσας σημασίας. Μόλις το μωρό γεννηθεί και κοπεί ο ομφάλιος λώρος, πρέπει να είναι έτοιμο να επιτελέσει τις λειτουργίες εκείνες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του.

Έτσι, ενώ όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα όλο το οξυγόνο που χρειάζεται μεταφέρεται μέσω του ομφάλιου λώρου, παρόλα αυτά, ο εγκέφαλος του εμβρύου δίνει εντολή στο σώμα να προσομοιώσει την διαδικασία αναπνοής που θα ακολουθήσει μετά τη γέννα. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως,  πολλές φορές το μωρό καταπίνει μαζί και αμνιακό υγρό, το οποίο περνάει στους πνεύμονες. Τότε, εφόσον το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται σωστά, εντοπίζει το παραπάνω γεγονός και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να δοθεί εντολή απώθησης σε ότι έχει εισχωρήσει στην αναπνευστική οδό, δηλαδή το αμνιακό υγρό. Αμέσως το διάφραγμα αρχίζει να συσπάται. Αυτές οι συσπάσεις, θα χρησιμεύσουν στην εξωμήτρια ζωή του μωρού, στο να απωθήσει ότι εισχωρήσει κατά λάθος στην αναπνευστική του οδό. Στην ενδομήτρια ζωή όμως, προκαλούν το λόξιγκα.

Γι αυτό λοιπόν, κάθε φορά που θα νιώθετε αυτές τις μικρές κινήσεις μέσα σας, ένδειξη ότι το μωρό σας έχει λόξιγκα, θα αποτελούν σημάδι πως το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται φυσιολογικά και στέλνει τα ανάλογα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Οι παράγοντες που προκαλούν λόξιγκα στο έμβρυο είναι:

  • Συσπάσεις του διαφράγματος του μωρού, για να απωθήσει το αμνιακό υγρό που κατάπιε κατά την εξάσκηση του αντανακλαστικού της αναπνοής.
  • Η ανάπτυξη και η εξάσκηση αντανακλαστικών που σχετίζονται με το να μάθει να ρουφάει την τροφή, να καταπίνει αλλά και να φτύνει (θα βγάλει πολλές γουλιές κατά τη διάρκεια του θηλασμού και θα φτύσει πολλές φορές ότι δεν επιθυμεί ή έχει λάθος γεύση και θερμοκρασία)
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις η πίεση που δέχεται ο ομφάλιος λώρος (πχ από το ίδιο το μωρό όταν μπερδεύεται στα χέρια ή πόδια του) με αποτέλεσμα η μείωση του οξυγόνου που δέχεται μέσω αυτού να προκαλεί λόξιγκα στο μωρό. Με τις ανάλογες κινήσεις που συνοδεύουν το λόξιγκα απελευθερώνεται και η πίεση στον ομφάλιο λώρο.

Συμβουλή: Το πιθανότερο είναι πως ο γιατρός σας θα σας έχει ζητήσει να παρατηρείτε την εξέλιξη του μωρού σας μέσω των αντιδράσεων του. Έτσι, στις σπάνιες περιπτώσεις που αισθανθείτε πως ο λόξιγκας του είναι ιδιαίτερα παρατεταμένος χρονικά, κλείστε ένα ραντεβού και ζητήστε να κάνετε έναν υπέρηχο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο ομφάλιος λώρος έχει τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του μωρού με αποτέλεσμα αυτό να μην δέχεται το οξυγόνο που πρέπει, πράγμα το οποίο και προκαλεί τον παρατεταμένο λόξιγκα.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Η Ζωή μέσα στη μήτρα: Το έμβρυο τελειοποιεί τα αντανακλαστικά για την επιβίωσή του μετά τη γέννα (βίντεο).

Η ζωή μέσα στη μήτρα, σε 10 μαγευτικές φωτογραφίες

Ένας εύκολος οδηγός για την σωστή αυτοεξέταση του μαστού!

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: