Αρχική / Μητρότητα / Ένας οπτικός οδηγός: Πώς να θηλάσετε το μωρό σας σωστά. 6 Θέσεις θηλασμού.

Ένας οπτικός οδηγός: Πώς να θηλάσετε το μωρό σας σωστά. 6 Θέσεις θηλασμού.

%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%ae-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf_mommy

Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που καλείστε να μάθετε μαζί με το μωρό σας. Δεν είναι δύσκολος, ωστόσο χρειάζεται αρκετή πρακτική εξάσκηση. Αν μάθετε να το κάνετε σωστά, το μωρό σας θα είναι ικανοποιημένο και ευχαριστημένο κι εσείς δεν θα υποφέρετε (μάλλον) από πληγωμένες θηλές ή άλλα προβλήματα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές οδηγίες για να επιτύχετε έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό το θηλασμό και 6 θέσεις ανάμεσα στις οποίες μητέρα και  βρέφος διαλέγουν την στάση που τους βολεύει καλύτερα.

Πως να θηλάσετε το μωρό σας με επιτυχία:

Γενικά:

  • Το βρέφος είναι έτοιμο να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφρά ή όταν έχει μόλις ξυπνήσει. Όταν το βρέφος κλαίει έντονα θα πρέπει η μητέρα πρώτα να το ησυχάσει και έπειτα να το τοποθετήσει στον μαστό.
  • Η μητέρα κάθεται σε μια αναπαυτική θέση, υποστηρίζοντας την πλάτη της, χωρίς να γέρνει προς το βρέφος. Στη συνέχεια υποστηρίζει το κεφάλι του νεογνού της από τον αυχένα του και κατευθύνει το νεογνό της προς τον μαστό.
Σωστή τοποθέτηση κατά το θηλασμό:
  • Φέρνουμε το μωρό προς το στήθος και όχι το ανάποδο
  • Το σαγόνι του πρέπει να ακουμπάει στο στήθος σας και η μύτη του θα πρέπει να είναι ελεύθερη
  • Το άνω μεγαλύτερο μέρος της Θηλαίας άλω πρέπει να είναι ορατό
  • Η θηλή σας θα είναι στραμμένη προς τον ουρανίσκο του μωρού
  • Η γλώσσα του θα είναι κάτω από τη θηλή
  • Τα χείλη του είναι γυρισμένα προς τα έξω.
  • Οι θηλαστικές κινήσεις θα είναι στην αρχή γρήγορες και μετά πιο μακριές και αργές, με σύντομες παύσεις ενδιάμεσα.
  • Θα πρέπει να ακούτε το μωρό να καταπίνει και να μην πονάτε.
 thilasmos5
%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d_mommy

Θέσεις θηλασμού:

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος θέση στον θηλασμό. Οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις μπορεί να διευκολύνει κάποιες μητέρες και τα βρέφη τους.

1.Θέση αγκαλιάς ή κλασική θέση (Cradle hold)

Είναι η θέση που συνήθως επιλέγουν οι μητέρες. Στην θέση αυτή το κεφάλι του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

2.Θέση πλαϊνή (Rugby ball)

Το βρέφος βρίσκεται κάτω από το βραχίονα της μητέρας του σε πλαϊνή θέση. Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν μεγάλους μαστούς

3.Ξαπλωτή θέση (Side-lying hold)

Είναι πιθανά κατάλληλη για τις πρώτες μέρες, που οι μητέρες δυσκολεύονται να καθίσουν σε πιο όρθια θέση, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αναγνωρίσουν λάθη στο πιάσιμο της θηλής. Είναι ιδανική για τα νυχτερινά ταϊσματα.

4.Θέση «αντίστροφης αγκαλιάς» (Cross Cradle hold)

Είναι προτεινόμενη θέση για πρωτοτόκες μητέρες, διότι το κεφάλι του βρέφους είναι καλά υποστηριζόμενο από το χέρι της μητέρας του και εύκολα καθοδηγείται

 

5.Φυσική στάση θηλασμού

Πρόκειται για θηλασμό σε ημικαθιστή στάση, με το νεογνό να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα, ενώ τοποθετείται κατά μήκος του σώματος της μητέρας του.

6. Θέση θηλασμού για δίδυμα

Οι μητέρες που θηλάζουν δίδυμα συνήθως χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι κάτω από τα μωρά τους ενώ υποστηρίζουν απαλά με τα χέρια τους τις πλάτες και τον αυχένα των βρεφών τους. Όταν μια μητέρα θηλάζει το δίδυμά της ταυτόχρονα, ουσιαστικά κρατά το καθένα από αυτά σε θέση rugby.

Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

14 Συμπτώματα εγκυμοσύνης που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Πόσο σημαντικός είναι ο λόξιγκας του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης;

Ένας εύκολος οδηγός για την σωστή αυτοεξέταση του μαστού!

Δείτε Επίσης

%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1

Πώς σχετίζεται η γονιμότητα της κόρης με την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας της

Τα ωοθυλάκια «φιλοξενούν» τα ωάρια και όταν είναι μειωμένα, υποδηλώνουν λιγότερες πιθανότητες σύλληψης. Η νέα …

error: