Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Οι μπαμπάδες πρέπει να στηρίζουν τις μαμάδες και στις πιο δύσκολες στιγμές της μητρότητας

Οι μπαμπάδες πρέπει να στηρίζουν τις μαμάδες και στις πιο δύσκολες στιγμές της μητρότητας

%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82_mommy

Από τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις οικογένεια πρέπει να γνωρίζεις πως η καθημερινότητα δεν θα είναι ένα ροζ συννεφάκι. Θα υπάρξουν όμορφες και άσχημες στιγμές και ύστερα θα υπάρξουν και κάποιες πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές. Το θέμα είναι, πώς η μαμά και ο μπαμπάς θα τις αντιμετωπίσουν ενωμένοι. Από τις πρώτες εξοντωτικές μέρες που μπαίνει το νεογέννητο στο σπίτι και για το υπόλοιπο της ζωής σας, τις μισές φορές θα θεωρείτε πως έχετε βρει την απάντηση και τις άλλες μισές, θα αναθεωρείται και θα βρίσκεστε μπροστά σε νέες καταστάσεις που απαιτούν διαφορετικό χειρισμό. Θα υπάρξουν στιγμές που θα ακούτε φράσεις όπως «είσαι κακή μαμά», «είσαι κακός μπαμπάς», «σε μισώ», «δε σε αγαπώ» αλλά τις περισσότερες θα ακούτε ένα συνεχές δεν θέλω. Τα παιδιά αγαπούν το δεν και το όχι γιατί δοκιμάζουν συνεχώς τα όριά τους, με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν και τα δικά σας νεύρα και αντοχές. «Δεν θέλω να φάω. Δεν θέλω να κοιμηθώ. Δεν θέλω να κάνω μπάνιο. Δεν θέλω να ντυθώ. Δεν θέλω να βάλω αυτά τα ρούχα ή παπούτσια. Δεν θέλω να διαβάσω. Δεν θέλω να πάω σχολείο. Δεν θέλω να κλείσω την τηλεόραση… Δεν θέλω.»

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει ποτέ να ακούτε από τα παιδιά σας, είναι «θα το πω στη μαμά» ή «θα το πω στο μπαμπά», μέχρι τουλάχιστον να κατανοήσουν ότι μαμά και μπαμπάς αποτελούν ένα ενωμένο μέτωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να το επιτύχετε αυτό;

-Από τη στιγμή που αποφασίζετε να κάνετε παιδί, δίνεται όρκο αίματος πως θα υποστηρίζεται και θα στηρίζεται ο ένας τον άλλο σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Οι επιλογές που αφορούν την οικογένεια θα παίρνονται από κοινού και θα μένετε σταθεροί σε αυτές, ακόμα και αν το νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί σας, σας απειλεί με τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι μιλάει στον τοίχο και θα σταματήσει. Δεν υπονομεύεται ο ένας τον άλλο για να φανείτε ο καλός γονιός στα μάτια του παιδιού σας. Επίσης, σχεδιάστε μαζί τη στρατηγική κάθε μάχης απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού σας, στις απαιτήσεις και τα θέλω του.

-Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Όταν υπάρχει εκνευρισμός ηρεμήστε τα πνεύματα και μεταθέστε τη συζήτηση σε μια άλλη χρονική στιγμή που θα είστε και οι δυο πιο ήρεμοι. Θα υπάρχουν στιγμές που θα καυγαδίσετε και θα διαφωνήσετε αλλά φροντίστε να το κάνετε μακριά από τα αυτιά και τα μάτια των παιδιών σας. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ το σπίτι και δεν καταφεύγουμε σε φίλους, γονείς, αδέρφια για ύπνο. Καθόμαστε κάτω  και συζητάμε μέχρι να βρεθεί λύση. Δεν πέφτουμε για ύπνο μαλωμένοι ή μουτρωμένοι.

-Δεν πειράζει αν αποτύχετε κάποιες στιγμές. Το σπίτι δεν μπορεί να είναι πάντα τέλεια συγυρισμένο, θα υπάρξουν στιγμές που θα υψώσετε τη φωνή σας από εκνευρισμένο και κούραση αλλά αυτό δεν σας κάνει κακή μαμά ή μπαμπά.

 -Η διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη. Θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά θα κάνουν πολλές αταξίες. Είναι απαραίτητο να μην υποχωρούμε σε κάθε τους καπρίτσιο και να τους διδάσκουμε ότι υπάρχουν όρια σε όλα και δεν μπορεί να γίνεται πάντα το δικό τους. Πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν και συνέπειες στις πράξεις τους. Εξίσου απαραίτητο είναι όταν παίρνετε μια απόφαση όσον αφορά το τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνει το παιδί σας και ποια θα είναι η τιμωρία του για κάποια αταξία, να μένετε σταθεροί και οι δυο σε αυτήν την απόφαση.

-Πρέπει και οι δυο γονείς να συμμετέχουν εξίσου στις οικογενειακές υποχρεώσεις, στις δουλειές του σπιτιού, στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών.

-Και οι δυο βιώνετε αυτή την καθημερινότητα. Και οι δυο είστε εξαντλημένοι, και οι δυο αναρωτιέστε αν τα κάνετε όλα σωστά. Μερικές φορές η καθημερινότητα θα σας ξεπερνά. Στηρίξτε ο ένας τον άλλο και μοιραστείτε τις χαρές και τις λύπες. Το ταξίδι του γονιού είναι μακρύ και υπέροχο. Απολαύστε την κάθε στιγμή!! Και να θυμάστε, δυστυχώς μεγαλώνουν γρήγορα…

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

14 καταστάσεις που κάθε Μαμά θα καταλάβει!!

Πώς η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται με το φύλο του μωρού. Γιατί κινδυνεύουν τα αγόρια;

Ιος κοξάκι: Εγκυμοσύνη και παιδί

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: