Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%bf%cf%85-cover_mommy

Η θέση του εμβρύου στη μήτρα θα επηρεάσει και την πορεία του τοκετού σας. Ως θέση του μωρού ορίζουμε τη σχέση του προσώπου του εμβρύου με τη σπονδυλική στήλη της μητέρας. Η ιδανικότερη θέση είναι η κεφαλική, με πρόσθια ινιακή προβολή, με το κεφάλι στη λεκάνη και την πλάτη γυρισμένη στο αριστερό τμήμα της κοιλιάς σας. Αυτή τη θέση παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) των εμβρύων στο τελευταίο διάστημα της κύησης.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις θέσεις που μπορεί να πάρει το έμβρυο κατά τον τοκετό και σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η καισαρική επέμβαση.

%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%bf%cf%85_mommy

 

Θέσεις εμβρύου στη μήτρα κατά τον τοκετό

Η πρόσθια ινιακή προβολή αυτή επιτρέπει την ευκολότερη δίοδο δια μέσου του γεννητικού σωλήνα. Εντούτοις, ένα 4% περίπου των βρεφών έρχονται στον κόσμο με άλλες προβολές, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά επικίνδυνες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τοκετό.

Πρόσθια θέση:

Το πρόσωπο του μωρού είναι στραμμένο προς τη σπονδυλική σας στήλη.

Κεφαλική Προβολή:

Ως προβολή ορίζουμε το σημείο του σώματος του μωρού που βρίσκεται πιο κοντά στον τράχηλο και κατά συνέπεια θα γεννηθεί πρώτο. Αν προβάλλει πρώτα το κεφάλι, έχουμε κεφαλική προβολή.

Πρόσθια Ινιακή Προβολή

Η ιδανικότερη θέση για να γεννηθεί ένα μωρό. Το κεφάλι στη λεκάνη και την πλάτη γυρισμένη στο αριστερό τμήμα της κοιλιάς σας. Αυτή τη θέση παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) των εμβρύων στο τελευταίο διάστημα της κύησης.

Ανώμαλες θέσεις του εμβρύου

Οπίσθια θέση:

Το πρόσωπο του μωρού είναι στραμμένο προς την κοιλιά και η πλάτη του προς τη σπονδυλική σας στήλη. Προβάλλει πρώτο το μέτωπο ή ακόμα και το πρόσωπο, αντί της κορυφής του κεφαλιού, με αποτέλεσμα η εξώθηση να είναι δυσκολότερη

Ισχιακή Προβολή

Προβάλλουν πρώτα τα ισχία (κάτω άκρα ή γλουτοί) αντί για το κεφάλι.  Η ισχιακή προβολή είναι η συνηθέστερη από τις ανώμαλες θέσεις του εμβρύου. Οι γεννήσεις με ισχιακή προβολή είναι ιδιαίτερα συνήθεις στα πρόωρα βρέφη γιατί τα περισσότερα μωρά παίρνουν τη σωστή θέση τις τελευταίες εβδομάδες ή και μέρες ακόμα της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις που το μωρό έρχεται με ισχιακή προβολή γεννιούνται με καισαρική τομή, για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Οπίσθια Ινιακή Προβολή

Tο κεφάλι του μωρού βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας και το πρόσωπο του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας. Η προβολή αυτή κάνει δύσκολη την κάθοδο του βρέφους προς το γεννητικό σωλήνα. Η θέση αυτή μπορεί να καθυστερήσει αρκετά τον τοκετό, ιδιαίτερα αν το μωρό είναι μεγάλο. Στην περίπτωση της οπίσθιας ινιακής προβολής χρησιμοποιούνται πολλές φορές οι εμβρυουλκοί ενώ άλλες φορές είναι αναγκαία η καισαρική τομή.

Εγκάρσια Προβολή

 Το βρέφος είναι τοποθετημένο εγκάρσια στη μήτρα, συνήθως με τον ώμο πάνω από το γεννητικό σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση  ο κολπικός τοκετός είναι αδύνατος, αφού το μωρό δεν μπορεί να προωθηθεί δια μέσου του γεννητικού σωλήνα ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης του ομφάλιου λώρου με αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής οξυγόνου στο μωρό. Έτσι ο γιατρός θα προχωρήσει άμεσα σε καισαρική τομή. Πιθανή καθυστέρηση αυξάνουν τον κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο.

Η καισαρική τομή

Με την καισαρική τομή η γέννηση του εμβρύου δεν πραγματοποιείται κολπικά, αλλά από τη μήτρα μέσω της κοιλιάς. Εκτελούνται δυο χειρουργικές τομές, μια στο τοίχωμα της κοιλιάς, πάνω από την ηβική σύμφυση, και μια χαμηλά στη μήτρα. Η τομή στην κοιλιά είναι συνήθως εγκάρσια για αισθητικούς λόγους. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί έκτακτη καισαρική τομή στη διάρκεια του τοκετού όταν διαπιστωθεί ότι κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή το έμβρυο.

Αυτό συμβαίνει όταν:

  • Μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου, που σημαίνει ότι δεν αντέχει τη δοκιμασία εξόδου από τον κόλπο • Ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το λαιμό του εμβρύου, με κίνδυνο να πνιγεί κατά την έξοδο από τον κόλπο.
  • Ο πλα­κούντας έχει αποκολληθεί.
  • Το έμβρυο δεν προχωρεί στην έξοδο του επειδή ο τράχηλος έχει πάψει να διαστέλλεται ή για άλλο λόγο.

Στη διάρκεια της επέμβασης θα σας χορηγηθεί επισκληρίδια αναισθησία, ώστε να παραμείνετε σε εγρήγορση και να πάρετε αμέσως το νεογέννητο στην αγκαλιά σας. Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και διαρκεί συνήθως 30 λεπτά. Αν σας κάνουν γενική αναισθησία, θα είστε ναρκωμένη σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και θα χρειαστούν λίγες ώρες για να συνέλθετε. Μετά από την καισαρική τομή, ακολουθεί περίοδος ανάρρωσης, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση. Ο θηλασμός μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η καισαρική τομή επηρεάζει το νεογνό. Ο καλύτερος τρόπος άλλωστε για να γεννηθεί το έμβρυο σας είναι ο ασφαλέστερος. Η γέννηση με καισαρική τομή δεν αποκλείει την πιθανότητα να γεννήσετε κολπικά τα υπόλοιπα παιδιά σας. Σήμερα, η συχνότητα γεννήσεων με καισαρική τομή κυμαίνεται από 15 έως 30%.

Η καισαρική τομή κρίνεται απαραίτητη εκ των προτέρων αν:

  • η μέλλουσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, προεκλαμψία, είναι θετική στον ιό HIV ή υπάρχει άλλο πρόβλημα υγείας, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, υψηλού βαθμού μυωπία κλπ
  • η μέλλουσα μητέρα έχει στενή πύελο και το έμβρυο είναι μεγάλο
  • το έμβρυο βρίσκεται σε ισχιακή ή άλλη ανώμαλη προβολή
  • υπάρχουν τρία ή παραπάνω έμβρυα
  • υπάρχει προδρομικός πλακούντας ή ο πλακούντας έχει αποκολληθεί πρόωρα

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

9 λόγοι που φωνάζει το παιδί σου και γιατί είναι υπέροχο

Τα 5 στάδια που περνάει μια μαμά όταν συνειδητοποιεί πως μωρό της δεν τα πάει καλά με τον ύπνο

Οι μπαμπάδες πρέπει να στηρίζουν τις μαμάδες και στις πιο δύσκολες στιγμές της μητρότητας

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: