Αρχική / Must See / Ο ύπνος με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο μειώνει τον κίνδυνο Αιφνίδιου θανάτου κατά 50%

Ο ύπνος με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο μειώνει τον κίνδυνο Αιφνίδιου θανάτου κατά 50%

%cf%8d%cf%80%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-sids_mommy

Σε συνέδριο που έγινε στις αρχές αυτής εβδομάδας στο Σαν Φρανσίσκο, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία, ο ύπνος με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο, κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ) κατά 50%. «Ένα μωρό που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα έχει μεγαλύτερη άνεση και σωματική διέγερση» ανέφερε η  Dr. Lori Feldman-Winter, μέλος της ομάδας που μελετά το ΣΑΒΘ και μια από τους συγγραφείς της εν λόγω έρευνας, «ενώ παράλληλα διευκολύνει και ενισχύει τον μητρικό θηλασμό, ο οποίος από μόνος του έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΑΒΘ κατά 70%», συμπλήρωσε.

«Δεν γνωρίζουμε 100% για ποιο λόγο εμφανίζεται το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου», λέει χαρακτηριστικά η Dr. Lori Feldman-Winter και συμπληρώνει, «έχουμε όμως κάποιες θεωρίες γύρω από τις πιθανές αιτίες. Ο εγκέφαλος των βρεφών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα αρκετά για να ρυθμίζει την αναπνοή τους σε συνδυασμό με το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα οι μαλακές επιφάνειες ή κάποια αντικείμενα στο κρεβάτι  μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία. Τα βρέφη δεν είναι έτοιμα ακόμα σωματικά και πνευματικά να αντιμετωπίσουν παράγοντες που θα διαταράξουν ή θα εμποδίσουν τη φυσιολογική αναπνοή τους.»

Πόσο συχνό είναι το ΣΑΒΘ

Υπολογίζεται ότι ετησίως 3.500 θάνατοι βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Από αυτές το 44% οφείλεται σε ξαφνικό θάνατο βρεφών, με το 25% να προκύπτει λόγω ασφυξίας ή στραγγαλισμού (από αντικείμενα) και το υπόλοιπο ποσοστό, για άγνωστο λόγο.

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ορίζεται ως ο θάνατος βρέφους που προέκυψε κατά τον 1ο χρόνο ζωής του, με πιο συχνό χρονικό διάστημα εμφάνισης ανάμεσα στον 1ο και 4ο μήνα και το 90% των περιπτώσεων πριν τον 6ο μήνα ζωής.

«Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον μέχρι και τον 1ο χρόνο ζωής τους», τονίζει η Dr. Winter, γιατί όπως εξηγεί, ακόμα και μετά τον 6ο μήνα και έως τον 1ο χρόνο, υπάρχει μια μικρή επικινδυνότητα εμφάνισης  ΣΑΒΘ.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε το 1990 για τον ασφαλή ύπνο βρεφών, μείωσε τα ποσοστά εμφάνισης Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά δυστυχώς, από τότε τα ποσοστά εμφάνισης έχουν και πάλι αυξηθεί σημαντικά. Οι νέες συστάσεις δίνονται με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν και πάλι σε μείωση αυτού του φαινομένου.

«Έμφαση δίνεται στο να κοιμάται το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς αλλά όχι στο ίδιο κρεββάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συνέδριο ο Dr. Ari Brown, παιδίατρος και συγγραφέας της σειράς βιβλίων Baby411.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο ο ύπνος με το μωρό στο ίδιο δωμάτιο μειώνει τόσο σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης ΣΑΒΘ. Πιθανώς να οφείλεται στην 6η αίσθηση του γονιού, όταν το μωρό βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και παράγει περίεργους θορύβους κατά την αναπνοή του ή ακόμα και αν κοιμάται απόλυτα ήσυχο. Γενικά πάντως, οι ειδικοί πιστεύουν πως όταν το μωρό βρίσκεται κοντά στους γονείς είναι πιο εύκολο να το παρακολουθείς.

Αν κοιμάστε με το μωρό σας στο ίδιο κρεβάτι διαβάστε το φυλλάδιο Μωρά και ασφαλές co-sleeping

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Γιατί το μωρό μου ξυπνάει τη νύχτα;

Μέτρα για την πρόληψη του Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών

Μια απίστευτη ιστορία. Μαμά γεννάει μόνη της μέσα σε 5 λεπτά

Δείτε Επίσης

πείραμα

Θα σταματούσατε αν βλέπατε αυτό το μικρό παιδί μόνο στο δρόμο; [Πείραμα της Unicef]

Πως αντιδρά αλήθεια ο κόσμος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί μόνο του στο δρόμο; Αν …

error: