Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Πόσο επηρεάζουν οι ωτίτιδες των μωρών την ακοή και την ανάπτυξη λόγου;

Πόσο επηρεάζουν οι ωτίτιδες των μωρών την ακοή και την ανάπτυξη λόγου;

%cf%89%cf%84%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%82

Η ωτίτιδα είναι το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας για ένα βρέφος-παιδί μετά το συνηθισμένο κρυολόγημα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από 80% των παιδιών θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο μέσης ωτίτιδας.Τα μισά από αυτά θα έχουν 3 και παραπάνω επεισόδια. Το 50% των παιδιών παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο γύρω στον 1ο χρόνο ζωής. Τα αγόρια παθαίνουν περισσότερο μέση ωτίτιδα.Η μέση ωτίτιδα συμβαίνει πιο συχνά το χειμώνα.

Τι είναι όμως η οξεία μέση ωτίτιδα; Ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πόσο σοβαρά επηρεάζει την ανάπτυξη λόγου ενός παιδιού;

Οξεία μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του μέσου ωτός η οποία συχνά συνδέεται με συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο.  Τα συμπτώματα, η σοβαρότητα, η συχνότητα και η διάρκεια της φλεγμονής ποικίλλουν.Πιθανές αιτίες πρόκλησης της ωτίτιδας μπορεί να είναι ένα κρύωμα, ένας πονόλαιμος ή μια  ίωση.

Στις πιο απλές περιπτώσεις ωτίτιδας, όπου το υγρό που συγκεντρώνεται πίσω από το τύμπανο δεν έχει μολυνθεί, το μωρό-παιδί παρουσιάζει μια ελαφριά μείωση της ακουστικής ακοής η οποία είναι παροδική.

Μέση ωτίτιδα με υγρό ή Εκκριτική ωτίτιδα. Πολύ συχνά, μετά από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας, υγρό παραμένει στο μέσο αυτί για καιρό, ακόμα και 3 μήνες. Τότε λέμε ότι το παιδί έχει μέση ωτίτιδα με υγρό. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή πυρετός, αλλά το παιδί μπορεί να μην ακούει καλά.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως το υγρό που συγκεντρώνεται μπορεί να μολυνθεί προκαλώντας από πόνο και πυρετό έως σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του μωρού-παιδιού, όπως η διαρκή απώλεια ακοής, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Πως θεραπεύεται η μέση ωτίτιδα με υγρό;

Τις περισσότερες φορές το υγρό απορροφάται σταδιακά από μόνο του και χρειάζεται απλή παρακολούθηση. Αν το πρόβλημα είναι επίμονο μπορεί να χρειαστεί να γίνει τεστ ακοής. Ο παιδίατρος μπορεί να δοκιμάσει ρινικές σταγόνες, αντιβίωση. Μπορεί το πρόβλημα να είναι ο παιδικός σταθμός, εμβόλια που δεν έχουν γίνει ή πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού. Ίσως χρειαστεί τεστ αίματος. Αν το υγρό παραμείνει πάνω από 3 μήνες, ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει σε ειδικό ΩΡΛ.

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αρκούν, υπάρχουν 2 τύποι εγχείρησης που μπορούν να βοηθήσουν:

 • Μυριγγοτομή (σωληνάκι στο αυτί)
 • Αφαίρεση των αδενοιδών εκβλασήσεων (κρεατάκια)

Γιατί η ωτίτιδα είναι τόσο συχνή στα παιδιά;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με τη μύτη. Όταν ο σωλήνας αυτός μπλοκάρει για οποιοδήποτε λόγο (συνάχι, ίωση, αλλεργία, ανατομική ανωμαλία), υγρό και μικρόβια εγκλωβίζονται στο μέσο αυτί και παράγουν φλεγμονή. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη και πιο οριζόντια στα παιδιά απ΄ ότι στους ενήλικες. Για το λόγο αυτό μπορεί ευκολότερα να αποφράσσεται από αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και είναι πιο επιρρεπής στα συχνά κρυολογήματα των παιδιών. Έως ότου η ευσταχιανή σάλπιγγα αλλάξει ως προς το μέγεθος και την γωνία, τα παιδιά παραμένουν πιο επιρρεπή στην ωτίτιδα.

Ποια παιδιά παθαίνουν συχνότερα μέση ωτίτιδα;

Κάθε παιδί μπορεί να πάθει μέση ωτίτιδα, όμως παθαίνουν συχνότερα τα παιδιά που

 • Οι γονείς τους καπνίζουν
 • Πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό
 • Έχουν μεγαλύτερα αδελφάκια
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό με ωτίτιδες
 • Δεν θήλασαν
 • Πίνουν από μπουκάλι ανάσκελα
 • Έχουν πρόβλημα στην άμυνά τους (σπάνια)
 • Δε φυσάνε τη μύτη τους

Άλλοι πιθανοί παράγοντες που το παιδί παρουσιάζει συχνά ωτίτιδες είναι:

 • Έχει αλλεργική ρινίτιδα
 • Έχει αγγειοκινητική ρινίτιδα
 • Έχει ανατομική ανωμαλία στη μύτη/ πρόσωπο
 • Πάσχει από αναγωγές/ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Έχει μεγάλα κρεατάκια/ αδενοειδείς εκβλαστήσεις
 • Έχει πεσμένο αμυντικό σύστημα
 • Δεν έχει κάνει τα εμβόλιά του
 • Υπάρχει κακή υγιεινή στον παιδικό σταθμό
 • Χρησιμοποιεί ακόμα πιπίλα
 • Έχει πάρει πολλά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να φέρει ανθεκτικά μικρόβια

Συμπτώματα-Διάγνωση και Θεραπεία της μέσης ωτίτιδας

Το συχνότερο σύμπτωμα που έχει ένα παιδί με μέση ωτίτιδα είναι ο πόνος στο αυτί. Το μικρότερο παιδί μπορεί να κλαίει, να είναι ευερέθιστο, να πιάνει τα αυτιά του. Άλλα συμπτώματα είναι πυρετός, συνάχι, βαρυκοία, υγρό από το αυτί, ανορεξία, έμετοι.

Για τη διάγνωση της ωτίτιδας ο παιδίατρος πέρα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα δει το αυτί με το ωτοσκόπιο. Εφόσον διαγνωστεί πως το βρέφος-παιδί πάσχει από μέση ωτίτιδα συνήθως χορηγείται αντιβίωση, η κατά το δυνατόν πιο απλή, για 7-10 μέρες. Αντιπυρετικά, άφθονα υγρά, ρινικές σταγόνες, φυσιολογιός ορός και άφθονη ξεκούραση.

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι από την οξεια μέση ωτίτιδα;

Αν δε θεραπευτεί σωστά ή είναι επίμονη μπορεί να προκαλέσει:

 • Λοίμωξη σε γειτονικά μέρη του κεφαλιού (σπάνια)
 • Μόνιμη βαρυκοία, συνήθως ελαφρά
 • Προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου (σπάνια)

Πώς συνδέεται η ωτίτιδα με την ακουστική απώλεια;

Τρία πολύ μικρά οστάρια στο μέσο αυτί μεταφέρουν τις ηχητικές δονήσεις (ηχητικά κύματα) από το τύμπανο στο εσωτερικό του αυτιού. Όταν υπάρχει υγρό, οι δονήσεις αυτές δεν μεταφέρονται κανονικά και χάνεται μέρος της ακουστικής ενέργειας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι μια μικρή ή μεγάλη ακουστική απώλεια. Έτσι λοιπόν, μερικοί ήχοι της ομιλίας μπορεί να μην ακούγονται καθαρά. Γενικά αυτή η μορφή ακουστικής απώλειας είναι προσωρινή. Αν όμως το υγρό παραμείνει για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα (κολλάει το τύμπανο).

Μπορεί η ακουστική απώλεια εξαιτίας της ωτίτιδας να προκαλέσει προβλήματα λόγου και ομιλίας;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της ομιλίας.

Εάν υπάρχει ακουστική απώλεια, το παιδί δεν επωφελείται επαρκώς από τις γλωσσικές εμπειρίες μάθησης με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Η εκκριτική ωτίτιδα (συσσώρευση υγρού στο αυτί) η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα πόνου και πυρετού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ακοή των παιδιών. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες χωρίς οι γονείς ν΄ αντιληφθούν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί μπορεί να χάνει ακουστικά μέρη του λόγου και της ομιλίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική του ανάπτυξη.

*Με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του mommyandthecity.gr

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Οι 6 καταστάσεις που βιώνει ένα νεογέννητο σε ένα 24ωρο και πρέπει να γνωρίζετε

ΕΟΠΥΥ: Oι 86 ιατρικές εξετάσεις που δεν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανάμεσά τους και η ψηφιακή μαστογραφία

Συγγενής υποθυρεοειδισμός και νοητική υστέρηση Νεογνών. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει το μωρό μου;

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: