Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Οι 10 κυριότεροι λόγοι που κλαίει το μωρό σας

Οι 10 κυριότεροι λόγοι που κλαίει το μωρό σας

10-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%89%cf%81%cf%8c

Γιατί τα μωρά ξεσπούν ξαφνικά σε κλάματα; Πως μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει και κλαίει;

Με τον καιρό η νέα μαμά μαθαίνει τη γλώσσα του μωρού της και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πριν το αυτό αρχίσει να κλαίει και πολλές φορές μάλιστα όσο παράξενο και αν σας φανεί, ενστικτωδώς τις περιμένει. Αυτό οφείλεται στο δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας ο οποίος με το χρόνο γίνεται πιο ισχυρός. Έτσι με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτούν, οι περισσότερες μαμάδες αρχίζουν να ξεχωρίσουν σιγά σιγά που οφείλεται το κλάμα του βρέφους. Πότε πεινάει, πονάει, είναι κουρασμένο, άρρωστο κλπ.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους κυριότερους λόγους που κλαίει ένα μωρό.

1. Το βρέφος Πεινάει

Όταν ένα βρέφος κλαίει το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε είναι ότι πεινά. Εάν μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημεία πείνας, θα σας βοηθήσει να ταΐσετε το μωρό σας πριν αυτό αρχίσει να κλαίει.

Παλιά πιστεύαμε ότι πρέπει να ταΐζουμε τα μωρά σε τακτικές ώρες π.χ. κάθε 3-4 ώρες. Ακόμα και τώρα δίνονται τέτοιες οδηγίες από μερικούς. Όμως σήμερα πιστεύουμε ότι αυτό είναι αντίθετο προς τη βρεφική φυσιολογία, διότι οι βιορυθμοί κάθε βρέφους είναι διαφορετικοί και πρέπει να ακολουθούμε τα δικά του σημεία πείνας.

Επίσης πιστεύαμε ότι πρέπει πρώτα να αφήσουμε το μωρό να κλάψει και με το κλάμα του να απαιτήσει το φαγητό του. Στη περίπτωση αυτή το μωρό είναι εκνευρισμένο τα αντανακλαστικά του έντονα και ευρίσκεται σε μια κατάσταση άγχους και ανασφάλειας που θα το δυσκολέψουν να πιάσει το στήθος ή το μπιμπερό. Στη περίπτωση αυτή το μωρό θα τρώει λαίμαργα με αποτέλεσμα να καταπίνει πολύ αέρα που κατ’ επέκταση θα του προκαλέσει κολικούς.

Σήμερα πιστεύουμε ότι το κλάμα αποτελεί πολύ καθυστερημένο σημάδι πείνας και πρέπει να ταΐσουμε το μωρό μόλις αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημεία της πείνας.

Για τα πρώιμα σημεία της πείνας διαβάστε το φυλλάδιο Οδηγός για νέες μαμάδες: Σημάδια ότι το βρέφος πεινάει

Μην ταΐζετε το μωρό σας διότι είναι η ώρα του να φάει, ή διότι κλαίει, αλλά δώστε του το φαγητό του μόλις αναγνωρίσετε τα πιο πάνω πρώιμα σημεία της πείνας.

2. Λερωμένη πάνα

Μερικά βρέφη σας ενημερώνουν με τον τρόπο τους ότι η πάνα τους είναι βρεγμένη, ή λερωμένη, ενώ άλλα ανέχονται αυτή τη κατάσταση για πολλή ώρα και δεν διαμαρτύρονται. Το πιο απλό πράγμα είναι να το ελέγξετε. Μη ξεχνάτε να αλλάζετε τη πάνα του μωρού σας πριν το φαγητό για να νοιώθει πιο άνετα και να φάει το φαγητό του πιο ήρεμα. Εάν κατά τη διάρκεια του ταΐσματος ακούσετε τα έντερα του να γουργουρίζουν πιθανόν να και έχει και πάλι λερωθεί και καλύτερα να αλλάξετε ξανά τη πάνα του, για να κοιμηθεί στεγνό και να αποφευχθούν οι ερεθισμοί του δέρματος.

3. Το βρέφος Νυστάζει

Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Τα νεογνά και τα βρέφη μέχρι 3 μηνών κοιμούνται περίπου 16 μέχρι 20 ώρες την ημέρα. Ο συνεχής ύπνος τους διαρκεί περίπου 4-6 ώρες. Μερικά βρέφη όμως, κοιμούνται μέχρι και 8 ώρες, ενώ άλλα ξυπνούν για να φάνε κάθε 2-3 ώρες. Απλά ακολουθήστε τους βιορυθμούς του.
Μεγαλώνοντας το παιδί, οι ανάγκες του για ύπνο ελαττώνονται , έτσι στην ηλικία των 3-6 μηνών κοιμούνται περίπου 14-18 ώρες, στην ηλικία των 6-12 μηνών 12-14 ώρες και παιδιά 1-3 χρονών 10-12 ώρες το 24ωρο.

Τις πιο πολλές ώρες του, το βρέφος τις κοιμάται το βράδυ. Στην ηλικία των 4-6 μηνών τα πιο πολλά βρέφη κοιμούνται συνεχώς όλο το βράδυ χωρίς να ξυπνούν για να πιουν το γάλα τους, υπάρχουν όμως και μερικά που συνεχίζουν να ξυπνούν κάθε 3-4 ώρες για πολλούς μήνες.

Για το σωστό ωράριο ύπνου διαβάστε το φυλλάδιο  Ωράριο Ύπνου ανα ηλικία παιδιού (4 μηνών-18 ετών)

4. Θέλει αγκαλιά

Τα μωρά μπορεί να κλαίνε διότι χρειάζονται αγκαλιά και κουβέντα. Τους αρέσει να βλέπουν το πρόσωπο κυρίως της μητέρας, αλλά και άλλων ( πατέρα, γιαγιάς παππού). Τους αρέσει να τους λέτε κουβεντούλες, να αγγίζουν το δέρμα σας, να μυρίζονται τη οσμή σας και να νοιώθουν το χάδι σας στο πρόσωπο ή το κεφάλι. Μπορεί επίσης να παραμένουν ήρεμα και να κοιμούνται ήσυχα αν τα μεταφέρετε σε μπροστινό μάρσιπο αγκαλιάς. Έτσι έχετε το μωρό κοντά σας πιο πολλή ώρα, ενώ συγχρόνως μπορεί να ασχολείστε με κάτι άλλο. Μη φοβάστε ότι θα το κάνετε κακομαθημένο γιατί αυτό δεν συμβαίνει σ’ αυτή την ηλικία αλλά αργότερα.

Για το λόγο που ξυπνάνε τα μωρά συχνά τη νύχτα αλλά και την ανάγκη της επαφής και αγκαλιάς της μαμάς διαβάστε τα φυλλάδια

Γιατί το μωρό μου ξυπνάει τη νύχτα;

To 4o τρίμηνο: «Μαμά μη μ’ αφήνεις από την αγκαλιά σου, θα κλαίω»

5. Έχει κολικούς

Ο αυστηρός ορισμός του κολικού είναι έντονο κλάμα για 3 ώρες την ημέρα, για 3 μέρες την εβδομάδα και για 3 συνεχείς εβδομάδες. Πολλά όμως νεογνά, συνήθως κλαίνε λιγότερες ώρες και λιγότερες φορές. Οι κολικοί αρχίζουν συνήθως μετά τη 2η εβδομάδα ζωής, και διαρκούν περίπου 3 μήνες. Τα βρέφη γίνονται ανήσυχα, και κλαίνε έντονα και παρατεταμένα, κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Οι κολικοί είναι περιοδικοί, δηλαδή κατά τη διάρκεια του κολικού το μωρό κλαίει γοερά, το πρόσωπο του κοκκινίζει, μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά και αρνείται να φάει.

Για τους κολικούς διαβάστε περισσότερα στο φυλλάδιο  Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς

6. Θέλει να ρευτεί

Τα βρέφη καταπίνουν αέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του ταΐσματος με μπιμπερό. Όσο πιο πολύ αέρα καταπιούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να του δημιουργήσουν δυσφορία ή κολικό.  Εάν το μωρό σας έχει δυσφορία ή κλαίει μετά το φαγητό, ένα καλό ρέψιμο θα το ανακουφίσει.

Μερικές συμβουλές στο φυλλάδιο Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί σωστά με 3 τρόπους

7. Κρυώνει ή ζεσταίνεται

Δεν είναι σπάνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα το μωρό σας να κλαίει όταν το ξεντύνετε για το μπάνιο ή όταν του αλλάζετε τη πάνα. Ο λόγος είναι απλός. Κρυώνει. Μη ξεχνάτε ότι η επιφάνεια του σώματος του βρέφους είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το βάρος του και για τον λόγο αυτό χάνει πολύ εύκολα θερμότητα με επακόλουθο να κρυώνει.
Επί πλέον το θερμορυθμιστικό του σύστημα δεν δουλεύει πλήρως με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος του.

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι τα πολλά ρούχα το προστατεύουν από το κρυολόγημα. Το προστατεύουν μόνο από το κρύο. Όσα ρούχα και να φορά εάν κάποιο άτομο με συμπτώματα ίωσης ή λοίμωξης, φταρνιστεί η βήξει στο πρόσωπο του μωρού θα το κολλήσει.
Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μωρό ζεσταίνεται πολύ, με τη διαφορά ότι διαμαρτύρεται πολύ λιγότερο παρά όταν κρυώνει.
Ένας απλός κανόνας είναι, τον χειμώνα να φοράει  ένα ρούχο παραπάνω και το καλοκαίρι ένα ρούχο λιγότερο από ότι φοράτε εσείς.

8. Οδοντοφυία

Τα πιο πολλά βρέφη βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια μεταξύ 5-8 μηνών. Σε μερικά βρέφη ή οδοντοφυΐα μπορεί να αρχίσει νωρίτερα ή και αργότερα. Τα πρώτα δόντια που βλαστάνουν είναι συνήθως τα κάτω μπροστινά (μέσοι τομείς) και ακολούθως τα πάνω μπροστινά (μέσοι τομείς) και ακολουθούν οι άνω πλάγιοι τομείς και οι κάτω πλάγιοι τομείς. Η οδοντοφυΐα των πρώτων δοντιών (20) συμπληρώνεται στην ηλικία των 2 ½ -3 ετών. Σε πολλά βρέφη η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα, και μητέρα συνήθως το ανακαλύπτει τυχαία.

Τα συνήθη συμπτώματα όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια είναι:

  • κόκκινα και πρησμένα ούλα
  • μεγάλη ποσότητα σάλιου
  • δυσφορία, γκρίνια, πόνος, κλάμα
  • αλλαγή στις συνήθειες διατροφής
  • ανορεξία
  • ανησυχία στον ύπνο
  • πυρετός

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει ελαφρό πυρετό και μερικές διάρροιες, συμπτώματα που παλαιότερα δεν πιστεύαμε ότι οφείλονται στα δόντια. Εάν όμως ο πυρετός είναι ψηλός, δεν είναι από τα δόντια και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του παιδιού. Επίσης η σιελόρροια δεν είναι αποτέλεσμα της οδοντοφυΐας, αλλά γιατί οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπίνει. Απλά λοιπόν η σιελόρροια και η οδοντοφυΐα γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Διαβάστε περισσότερα για τη σειρά εμφάνισης των νεογνικών δοντιών και τις μεθόδους ανακούφισης στο φυλλάδιο Τα πρώτα δόντια του παιδιού! Σειρά εμφάνισης. Φροντίδα.

9. Είναι άρρωστο

Εάν έχετε ελέγξει τα πιο βασικά αίτια που το μωρό σας είναι ανήσυχο ή κλαίει, και έχετε δοκιμάσει διάφορους τρόπους να το κάνετε να ηρεμήσει, και αυτό εξακολουθεί να κλαίει μη ξεχνάτε ότι μπορεί να είναι άρρωστο. Απλά πάρτε του τη θερμοκρασία και εάν έχει πυρετό ψάξτε για άλλα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας:

• Όταν το μωρό σας έχει εμετούς και διάρροια.
• Όταν έχει πυρετό πάνω από 24 ώρες.
• Όταν σφυρά το στήθος του και έχει δύσπνοια (δηλαδή δυσκολεύεται στη αναπνοή του).
• Όταν βήχει λαρυγγικά.
• Όταν πέσει από ύψος και τραυματιστεί στο κεφάλι.
• Όταν έχει αίμα στα κόπρανα.
• Όταν δεν αντιδρά καλά στα ερεθίσματα.
• Όταν ξαφνικά αρχίζει να κλαίει χωρίς κανένα εμφανή λόγο.
• Όταν έχει ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό η όρεξη του για φαγητό πάνω από 3 ημέρες.

10. Άλλα αίτια

Άλλα πιο σπάνια αίτια που μπορεί να προκαλούν εξάρσσεις κλάματος στο βρέφος είναι: η κήλη, το σύγκαμα, η στοματίτιδα, ο πονοκέφαλος, η περιτύλιξη τρίχας γύρω από κάποιο δάκτυλο, ο εγκολεασμός, τα τσιμπήματα εντόμων.

5 εύκολα βήματα για να ηρεμήσετε το μωρό σας

Σκεπάστε το και κρατήστε το κοντά σας: Τα νεογέννητα θέλουν να αισθάνονται τόσο ζεστά και ασφαλή όσο αισθάνονταν στη μήτρα, οπότε δοκιμάστε να σκεπάσετε το παιδί σας με μια κουβέρτα ή να το κρατήσετε σφιχτά στον ώμο σας. Όμως κρατήστε υπόψη σας ότι κάποια βρέφη βρίσκουν το σκέπασμα με την κουβέρτα ή τα χάδια πολύ περιοριστικά και ανταποκρίνονται καλύτερα σε άλλες μορφές ανακούφισης, όπως μια πιπίλα ή τις ρυθμικές κινήσεις.

Αφήστε το να ακούσει το ρυθμό της καρδιάς σας: Τα βρέφη έχουν συνηθίσει το κτύπο της καρδιάς σας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που λατρεύουν να τα κρατάτε επάνω σας. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να παίξετε στο παιδί απαλή μουσική, να τραγουδήσετε ένα νανούρισμα, ή ακόμα να το τοποθετήσετε κοντά στο σταθερό ρυθμό ενός ηλεκτρικό ανεμιστήρα ή το θόρυβο μιας ηλεκτρικής σκούπας.

Θέστε το παιδί σε κίνηση: Μερικές φορές  απλά η κίνηση του να μεταφέρετε το παιδί σας είναι αρκετή για να το ηρεμίσει. Άλλες φορές, πιθανώς να βοηθήσει το να το κουνήσετε απαλά σε μια κουνιστή καρέκλα ή να το κουνήσετε στο ρυθμό της καρδιάς σας (περίπου 60 με 100 κτύποι το λεπτό), να το καθίσετε πάνω στο στεγνωτήριο καθώς λειτουργεί, ή να το πάρετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο.

Τρίψτε την κοιλιά του παιδιού: Το τρίψιμο της πλάτης ή της κοιλιάς του παιδιού σας είναι ένα από τα πιο καθησυχαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό, ιδιαίτερα αν έχει πόνους στα έντερα, που μπορεί να αποτελεί το πρόβλημα για κάποια παιδιά με κολικούς.

Δώστε του να πιπιλίσει κάτι: Ακόμα κι όταν το βρέφος δεν πεινάει, το πιπίλισμα μπορεί να σταθεροποιήσει το ρυθμό της καρδιάς του, να ηρεμίσει το στομάχι του και να καλμάρει τα μουδιασμένα του άκρα. Δώστε στο παιδί μια πιπίλα ή ένα δάκτυλο να ζουλίξει αφήστε το να δράσει.

*Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Οι συνηθέστερες αλλεργίες της βρεφικής ηλικίας

Ο μαγικός κόσμος του μωρού σας στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης

Το τάισμα αλεσμένη τροφής με το κουτάλι για μεγάλο διάστημα προκαλεί παχυσαρκία

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: