Αρχική / Must See / Πότε αρχίζουν να σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του μωρού;

Πότε αρχίζουν να σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του μωρού;

%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%8c%cf%81%ce%b3%ce%b1

Η εγκυμοσύνη είναι η μόνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που συμβαίνουν τόσο ραγδαίες και περίπλοκες αλλαγές. Όπως όλοι ξέρουμε, κάθε ζωντανός οργανισμός αρχίζει με ένα μοναδικό κύτταρο. Στον άνθρωπο το αρχικό αυτό κύτταρο είναι ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, αόρατο σχεδόν στο γυμνό μάτι. Στο διάστημα των 9 μηνών της εγκυμοσύνης θα μεταβληθεί σε έναν πλήρη βιολογικό οργανισμό 3 – 3,5 κιλών.

Τα πρώτα όργανα που σχηματίζονται είναι η περιοχή που θα εξελιχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενώ η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία θα αναπτυχθούν γύρω στις 4 εβδομάδες.Ήδη από το τέλος του 2ου μήνα το έμβρυο έχει αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή και το 95% των οργάνων του έχει διαμορφωθεί μέχρι την 9η εβδομάδα:νεφρά, ήπαρ, πάγκρεας, έντερα,χοληδόχος κύστη καθώς και τα γεννητικά όργανα αναπαραγωγής. Τα όργανα αυτά θα συνεχίσουν να ωριμάζουν μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι τον 50 μήνα τα περισσότερα θα είναι πλήρως λειτουργικά. Κάποια όμως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και κάποια δεν θα είναι πλήρως λειτουργικά πριν τη γέννηση του παιδιού. Τα νεφρά, για παράδειγμα, θα είναι ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους τον 8ο μήνα ενώ οι πνεύμονες θα αναπτύσσονται μέχρι και την 37η εβδομάδα. Στο τέλος του 6ου μήνα το έμβρυο έχει όλον τον βιολογικό εξοπλισμό που του είναι αναγκαίος, για να ζήσει ως ανεξάρτητος οργανισμός έξω από το σώμα της μητέρας του.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την ανάπτυξη των οργάνων ενός εμβρύου.

Την 3η εβδομάδα της κύησης το γονιμοποιημένο ωάριο έχει μετατραπεί σε μια μάζα 100 και περισσότερων κυττάρων που ονομάζεται έμβρυο. Κινείται τώρα προς την είσοδο της μήτρας για να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο στο οποίο και θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του και να γεννηθεί.

4η Εβδομάδα: Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 5 χιλιοστά Το έμβρυο τώρα έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό της μήτρας. Τα εξωτερικά κύτταρα απλώνονται σαν ρίζες για να συνδεθούν με την παροχή αίματος της μητέρας. Τα εσωτερικά κύτταρα σχηματίζονται ανά δυο και αργότερα ανά τρία στρώματα: εξώδερμα,μεσόδερμα και εσώδερμα. Ένα ειδικό στρώμα κυττάρων σχηματίζει τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο γύρω από το έμβρυο. Τώρα κάθε ένα από τα τρία στρώματα θα μεγαλώσουν για να γίνουν διαφορετικά μέρη του σώματος του μωρού. Το ένα στρώμα γίνεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα αυτιά. Το άλλο στρώμα γίνεται οι πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Το τρίτο στρώμα γίνεται η καρδιά, το αίμα, οι μύες και τα κόκαλα.

5η Εβδομάδα: Η πέμπτη εβδομάδα είναι το διάστημα της πρώτης απουσίας της περιόδου σας όταν οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν μείνει έγκυος. Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα του μωρού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Δημιουργείται μια εγκοπή στο πάνω στρώμα των κυττάρων. Τα κύτταρα μαζεύονται τριγύρω και φτιάχνουν έναν σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα γίνει ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός, και έτσι ο νευρικός σωλήνας έχει ένα «άκρο του κεφαλιού» και ένα «άκρο της ουράς». Τα πιθανά ελαττώματα αυτού του σωλήνα είναι η αιτία της δισχιδούς ράχης, γι’ αυτό και πρέπει να έχετε ξεκινήσει μέχρι τώρα τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος. Την ίδια στιγμή, η καρδιά σχηματίζεται και το μωρό έχει ήδη κάποια δικά του αγγεία αίματος. Μια προέκταση αυτών των αγγείων συνδέουν το μωρό και τη μητέρα και θα γίνουν ο ομφάλιος λώρος.

6η Εβδομάδα: Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 8 χιλιοστά. Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο φούσκωμα εκεί που βρίσκεται η καρδιά και ένα «καρούμπαλο» στο μέρος του κεφαλιού, λόγω της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά, και μέσω υπέρηχου μπορεί να δείτε τον χτύπο. Τα μικρά κοιλώματα στις πλευρές του κεφαλιού θα γίνουν τα αυτιά και θα υπάρχουν εξογκώματα στο μέρος των ματιών. Στο σώμα, θα υπάρχουν μικρά καρούμπαλα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μυς και κόκαλα, και μικρά εξογκώματα και δείχνουν την ανάπτυξη των ποδιών και των χεριών.

7η – 9η Εβδομάδα: Η ανάπτυξη του εμβρύου τώρα είναι πράγματι θεαματική. Την 7η εβδομάδα το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 10 χιλιοστά (μέτρηση CRL). Την 8η εβδομάδα αρχίζει να σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού.  Στο πρόσωπο του προβάλλουν τα οστά που θα διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά του. Διακρίνονται τα μικροσκοπικά ρουθούνια, η μύτη, που είναι ακόμα πλακουτσωτή και σχηματίζονται η άνω και η κάτω γνάθος. Υπάρχουν ακόμα και οι καταβολές των δοντιών και οι γευστικοί κάλυκες. Τα μάτια μετατοπίζονται από τα πλάγια του κεφαλιού προς τα εμπρός και είναι καλυμμένα από βλέφαρα. Οι διογκώσεις των αφτιών χωρίζονται σε εσωτερικά και εξωτερικά τμήματα. Τα άνω και τα κάτω άκρα του αποκτούν αρθρώσεις. Έχουν ξεχωρίσει οι αγκώνες, οι καρποί και τα δάχτυλα των χεριών, οι άκρες των οποίων έχουν μικροσκοπικά μαξιλαράκια. Στα κάτω άκρα διαμορφώνονται τρία ξεχωριστά τμήματα: ο μηρός, η κνήμη και το άκρο πόδι και διακρίνονται τα δάχτυλα. Στο λεπτό και διαφανές δέρμα του έχει αρχίσει ο σχηματισμός των ιδρωτοποιών αδένων και φυτρώνει το πρώτο χνούδι. Όλα τα κύρια όργανα του εμβρύου έχουν σχηματιστεί και είναι στη θέση τους έτοιμα να εξελιχθούν. Η καρδιά έχει βαλβίδες, τέσσερις θαλάμους και χτυπάει με 180 παλμούς το λεπτό. Το πεπτικό σύστημα αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα. Τα νεφρά λειτουργούν με το ένα τρίτο της τελικής τους απόδοσης και αποβάλλουν ήδη άχρηστες ουσίες από το αίμα. Οι πνεύμονες διακλαδίζονται συνεχώς σε μικροσκοπικούς σωλήνες. Ο εγκέφαλος έχει τετραπλασιαστεί και περιβάλλεται από το ήδη σχηματισμένο κρανίο. Στο μεταξύ, ο ομφάλιος λώρος, που αρχικά ήταν λεπτός σαν τρίχα, αναπτύσσεται για να συνδέσει το έμβρυο με τον πλακούντα, ο οποίος συνεχίζει να ωριμάζει, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος να επιτελέσει τις βασικές λειτουργίες του.  Στην 9η εβδομάδα, το μωρό έχει μεγαλώσει στα 22 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια και έχει ξεφύγει  πλέον από τον κίνδυνο να αποκτήσει γενετική ανωμαλία.

video feed: babycenter.com

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Ο μαγικός κόσμος του μωρού σας στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης

Η Ζωή μέσα στη μήτρα: Το έμβρυο τελειοποιεί τα αντανακλαστικά για την επιβίωσή του μετά τη γέννα (βίντεο).

6 μυστικά για να κοιμάται το μωρό σας τη νύχτα

Δείτε Επίσης

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Η εικονογράφος Peg Gerrity δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό project, το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του εμβρύου …

error: