Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / 11 συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή και πρέπει να αποφεύγετε στη εγκυμοσύνη

11 συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή και πρέπει να αποφεύγετε στη εγκυμοσύνη

Pregnant woman showing her belly and holding a paper heart. Isolated on white

Αποβολή (αυτόματη) ονομάζεται η απώλεια ενός εμβρύου, η οποία γίνεται χωρίς ιατρική παρέμβαση, πριν από τις 24 εβδομάδες της κύησης, δηλαδή πριν από το στάδιο κατά το οποίο το κύημα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Υπολογίζεται πως το 10-15% περίπου των επιβεβαιωμένων κλινικά κυήσεων θα αποβληθούν. Οι αποβολές στις περισσότερες περιπτώσεις (80%) συμβαίνουν πριν από τις 12 εβδομάδες. Πολλές περισσότερες κυήσεις θα αποβληθούν πριν γίνουν κλινικά αντιληπτές (βιοχημικές κυήσεις). Υπολογίζεται ότι μόνο το 23% των γονιμοποιημένων ωαρίων θα εξελιχθούν σε μια φυσιολογική κύηση.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αποβολές είναι οι:

  • Χρωμοσωμικές και γονιδιακές ανωμαλίες του εμβρύου: 50% – 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου.
  • Ανωμαλίες της μήτρας: εκ γενετής (δίκερος, δίδελφος, διθάλαμος κ.α) και επίκτητες (ινομυώματα, ενδομητρικοί πολύποδες, συμφύσεις)
  • Ανεπάρκεια τραχήλου: Προκαλείται κυρίως από από χειρουργικές επεμβάσεις (κωνοειδής εκτομή, διαστολή του τραχήλου για απόξεση της μήτρας) και σπανιότερα εμφανίζεται εκ γενετής. Σχετίζεται με αποβολές στο 2ο τρίμηνο ή με πρόωρους τοκετούς.
  • Ενδοκρινολογικά λόγοι: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, οι θυρεοειδοπάθεις κ.α.
  • Θρομβοφιλία και ανοσολογικοί παράγοντες: Γυναίκες με θρομβοφιλία και αυτοάνοσες διαταραχές (ΣΕΛ, φωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο κ.α) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή ενδομήτριου θανάτου.
  • Λοιμώξεις: Λοιμώξεις στην αρχή της εγκυμοσύνης, όπως: ερυθρά, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό, λιστέρια, έρπη, αιμόφιλο, κ.α. μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή. Αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία λοιμώξεις, σε μεγαλύτερη ηλικία κύησης μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.
  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες των γονέων: Ζευγάρια με περισσότερες από 2 αποβολές, παρουσιάζουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ποσοστό 3-6%.

Υπάρχουν όμως, σε μικρότερο ποσοστό, και άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για πιθανές αποβολές και οι οποίες αφορούν σε καθημερινές μας συνήθειες. Μερικές από αυτές θα σας φανούν περίεργες αφού ίσως ποτέ δεν θα περνούσε από το μυαλό σας ότι θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο ή να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της εγκυμοσύνης. Παρακάτω αναφέρουμε τις σημαντικότερες από αυτές:

11 Συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη εγκυμοσύνη

1.     Κατανάλωση ωμών ή άψητων φαγητών και μη παστεριωμένων προϊόντων

Τροφές όπως τα ωμά θαλασσινά, τα μισοψημένα κρέατα , πουλερικά και αυγά, τα φρέσκα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία δεν έχουν επεξεργαστεί κατάλληλα (παστερίωση) θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί περιέχουν πολλά βακτήρια ιδιαίτερα επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη όπως τα,  E. Coli, λιστέρια, καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα και μπορούν να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό αλλά και να βλάψουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου.

2.     Έντονο, συχνό ή μεγάλης διάρκειας τρίψιμο της κοιλιάς

In pregnancy, rubbing belly will affect fetus.

Πολλές εγκυμονούσες τρίβουν συχνά την κοιλιά τους αφού θεωρούν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί έναν τρόπο επαφής και επικοινωνίας με το έμβρυο. Άλλες πάλι για την αποφυγή σχηματισμού ραγάδων κάνουν μασάζ συχνά στην περιοχή της κοιλιάς χρησιμοποιώντας ειδικές κρέμες. Πρέπει να γνωρίζεται όμως η συχνή τριβή με άσκηση πίεση στην κοιλιά σας μπορεί να επηρεάσει τα κοιλιακά τοιχώματα, προκαλώντας διαταραχή του εμβρύου λόγω σμίκρυνσης της μήτρας και πιθανή αποβολή.

Χαϊδέψτε την κοιλιά σας απαλά και αλείψτε τις ειδικές κρέμες χωρίς να ασκείται έντονη πίεση. Μην το κάνετε όμως για πολύ ώρα ή πολλές φορές την ημέρα.

3.     Έντονο περπάτημα και άσκηση

Το περπάτημα κάνει γενικά καλό στην υγεία μας. Όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έντονο περπάτημα ή άλλη έντονη άσκηση και γενικά οι πολλές σωματικές δραστηριότητες αλλά και το συχνό σήκωμα βαριών αντικειμένων, ασκούν πίεση … και μπορούν α οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό και πιθανή απώλεια του εμβρύου ειδικά στις γυναίκες που έχει προηγηθεί άλλη εγκυμοσύνη και η μήτρα τους είναι πιο ανοιχτή.

4.     Κατανάλωση κρύου φαγητού ή υγρού

Κατά τη διάρκεια της κύησης η θερμοκρασία της εγκυμονούσας είναι ψηλότερη από το συνηθισμένο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της έντονης ζέστης ένα κρύο φαγητό, ένα παγωτό,  το κρύο νερό και άλλα υγρά, μοιάζουν να ανακουφίζουν και να δροσίζουν τον οργανισμό μας. Όμως αυτό προκαλεί και συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων της κοιλιάς και της μήτρας, πράγμα το οποίο στην εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εμβρύου.

5.    Η συχνή κατανάλωση ανανά ή παπάγιας (πράσινης)

Αποτέλεσμα εικόνας για green papaya

Η παπάγια και ο ανανάς είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση τους κάνει καλό στην υγεία, όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Τόσο η πράσινη παπάγια όσο και ο ανανάς περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τις ορμόνες μιας γυναίκας. Κι ενώ κατά την κύηση η αλλαγή αυτή των ορμονών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή  ενισχύουν την ομορφιά της γυναίκας.

6.     Κατανάλωση φυτικών παρασκευασμάτων

Τα φυτικά παρασκευάσματα όπως το τσάι με γλυκόριζα, κύμινο, μαργαρίτα, σμέουρο, που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους, περιέχουν στοιχεία που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Το καλύτερο για τη δική σας υγεία και του παιδιού που περιμένετε είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για τα τρόφιμα και υγρά που μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της κύησης.

7.     Τσάι και καφές

Both tea and coffee contain caffeine that has bad effect on the development of fetus.

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη η οποία επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του βρέφους. Οι περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες απολαμβάνουν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο κατά της ώρες εργασίας όσο και κατά τις απογευματινές. Για τις εγκυμονούσες όμως γυναίκες ειδικά στον 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ακόμα ασταθής αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της κύησης γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων.

8. Κάπνισμα

Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Γυναίκες που καπνίζουν περισσότερα από 14 τσιγάρα την ημέρα έχουν εμφανίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να αποβάλλουν σε σύγκριση με γυναίκες που δεν καπνίζουν.

9. Αλκοόλ

Η κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου αποβολής. Γυναίκες που πίνουν 2 φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής, ενώ η καθημερινή χρήση τριπλασιάζει τον κίνδυνο. Επιπλέον η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών.

10. Πράσινα μήλα

Αποτέλεσμα εικόνας για cat apple fruit

Τα πράσινα μήλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό αφού βοηθά στην χώνεψη. Τα πράσινα μήλα έχουν γλυκόξινη γεύση η οποία ταιριάζει ιδιαίτερα στις εγκυμονούσε ιδιαίτερα αυτές που πάσχουν από πρωινές ναυτίες. Παρόλα αυτά όμως οι εγκυμονούσα πρέπει να αποφεύγει τη συχνή κατανάλωση αυτών αφού έρευνες έχουνε δείξει πως τα πράσινα μήλα προκαλούν συσπάσεις της μήτρας οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

11. Πικάντικα σκευάσματα και καυτές πιπεριές

Chili is one of spices that aren’t good for pregnant women.

Πικάντικα ή καυτερά μπαχαρικά όπως το κύμινο, ο γλυκάνισος, το πιπέρι, η κανέλα, το τσίλι αλλά και τα τηγανητά ή ιδιαίτερα καυτά φαγητά είναι απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι νόστιμα αλλά συχνά προκαλούν δυσπεψία και δυσκοιλιότητα με αποτέλεσμα να ασκείται αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα πιέζοντας το έμβρυο. Η δυσκοιλιότητα εφόσον είναι συνεχής και για μεγάλο διάστημα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αποβολή, σπάσιμο των υγρών και πρόωρο τοκετό.

*Με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του mommyandthecity.gr

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Πότε και πώς σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του εμβρύου

6 ψέματα και 8 αλήθειες για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας

Ο μαγικός κόσμος του μωρού σας στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: