Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα [3η-40η εβδομάδα]

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα [3η-40η εβδομάδα]

%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%cf%85%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1

Πριν καλά καλά καταλάβετε πως είστε έγκυος, στις 3 κιόλας εβδομάδες μετά τη σύλληψη, αναπτύσσεται η πρώτη από τις 5 αισθήσεις του μωρού σας. Η αίσθηση της αφής.

Το δέρμα του εμβρύου το οποίο περιέχει εκατομμύρια αισθητήριους αποδέκτες είναι το αισθητήριο όργανο από το οποίο προέρχεται η αφή.

Μια από τις πρώτες έρευνες το 1978 έδειξε πως μια απαλή επαφή του δέρματος του εμβρύου με μια τρίχα κατά την 8η εβδομάδα κύησης ενεργοποιεί την αίσθηση της αφής. «Το έμβρυο κινείται με προστατευτικό θα λέγαμε τρόπο προσπαθώντας να αποφύγει την επαφή της τρίχας με το μάγουλό του», λέει χαρακτηριστικά ο Montagu».

Το έμβρυο θα αρχίσει να αγγίζει τα χείλη και τη μύτη του τα τοιχώματα της μήτρας, εξερευνώντας το περιβάλλον του, το πρόσωπό του και στη συνέχεια το υπόλοιπο σώμα του. Η αφή είναι μια από τις βασικότερες για την επιβίωση του αισθήσεις. Θα του δώσει τη δυνατότητα να πιπιλίσει, να καταπιεί, να βήξει κατά τη γέννησή του και όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα να καταπιεί το αμνιακό υγρό που χρειάζεται.

Από την 8η εβδομάδα και μετά η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται  προς τα υπόλοιπα μέρη του σώματος του εμβρύου.

Κατά την 10η εβδομάδα κυησης (8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη): στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

Αναπτύσσονται τα ζωτικά όργανα του μωρού σας, όπως το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα και οι πνεύμονες και αρχίζουν να λειτουργούν. Μεγαλώνουν τα νύχια και σχηματίζονται τα ούλα μέσα στο στόμα ενώ τα αυτιά παίρνουν σιγά σιγά την τελική μορφή τους. Ο εγκέφαλος του μωρούς σας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στο τέλος της 10ης εβδομάδας το κεφάλι του εμβρύου είναι περίπου το 1/2 του συνολικού μήκους του. Το έμβρυο τώρα έχει μήκος  2,5 εκ (το μέγεθος μια μικρής φράουλαςς) και ζυγίζει λιγότερο από 4 γρ.

Κατά την 11η εβδομάδα κύησης: η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται στις παλάμες των χεριών.

Pregnancy week 11

Το έμβρυο τώρα έχει μήκος περίπου 3,5 εκ. (το μέγεθος ενός σύκου) και ζυγίζει περίπου 7 γρ. Τώρα αρχίζουν οι κινήσει μπαλέτου μέσα στο αμνιακό υγρό. Τεντώνει χέρια και πόδια για να εξασκήσει και να δυναμώσει τους μυς του αν κι εσείς λόγω του μικρού ακόμα μεγέθους του δε θα νιώθετε αυτές τις κινήσει. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν διαμορφωθεί και το έμβρυο μαθαίνει να καταπίνει (αμνιακό υγρό). Τα εξωτερικά του όργανα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και σύντομα, στις 16 εβδομάδες, θα μπορείτε να γνωρίζεται το φύλο του.

Κατά την 12η εβδομάδα κύησης: η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται στις πατούσες των ποδιών.

Fetus at 12 weeks gestation

Προς το τέλος του τρίτου μήνα το έμβρυο είναι ένας τέλειος άνθρωπος σε μικρογραφία, αν και με δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι, το οποίο κατέχει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού μήκους του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος και το κεφάλι αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι τα υπόλοιπα όργανα του. Σε αυτή τη φάση, έχει έναν υποτυπώδη λαιμό για να στηρίξει το κεφάλι του και να το ανασηκώσει και σχηματισμένο πηγούνι, ενώ το σώμα του ισιώνει και μακραίνει. Τα μάτια του πλησιάζουν προς την οριστική τους θέση, εξακολουθούν όμως να έχουν ακόμα αρκετή απόσταση μεταξύ τους και παραμένουν καλυμμένα από τα βλέφαρα. Τα αφτιά έχουν μετακινηθεί από το λαιμό στα πλάγια του κεφαλιού. Τα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να κινούνται ασυναίσθητα. Τα δάχτυλα είναι ευδιάκριτα και αρχίζουν να φυτρώνουν νύχια. Το δέρμα είναι κόκκινο και διάφανο και διαπερνάται από το αμνιακό υγρό.

Η καρδιά του εμβρύου χτυπάει τώρα με 160 παλμούς το λεπτό στέλνοντας αίμα σε όλα του τα όργανα. Από τη 10η εβδομάδα, ο γιατρός θα είναι σε θέση να την ακούσει με ευαίσθητες υπερηχητικές συσκευές. Το στομάχι του συνδέεται με το στόμα και τα έντερα. Σχηματίζονται τα εξωτερικά γεννητικά του όργανα, ακόμα όμως δεν ξεχωρίζει το φύλο του εμβρύου στο υπερηχογράφημα. Τα κόκαλα και οι χόνδροι αναπτύσσονται γοργά. Αν και τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν στη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης του, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και μετά τη γέννηση του εμβρύου και θα ολοκληρωθεί πολύ αργότερα, κατά την εφηβεία. Σε αυτή τη φάση, ο πλακούντας έχει πια ωριμάσει και αναλαμβάνει από τον λεκιθικό ασκό τη συντήρηση του εμβρύου. Από τώρα και μέχρι την 20η εβδομάδα το έμβρυο θα αναπτύσσεται ραγδαία και θα τελειοποιεί τις λειτουργίες του.

• Στην 17η εβδομάδα κύησης: η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται στην κοιλιακή χώρα και τα οπίσθια.

Gestational age: Week 17

 

Αν και μικροσκοπικό, μόλις 14 εκατοστά και 142 γρ, το έμβρυο είναι πια τέλεια σχηματισμένο. Στο υπερηχογράφημα ξεχωρίζουν κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως η μύτη και το στόμα. Οι μύες στο πρόσωπο έχουν αναπτυχθεί και εκτελεί ασυναίσθητες συσπάσεις. Τα μάτια παραμένουν ερμητικά κλειστά, αλλά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αντιδρά στο φως που διαπερνά το τοίχωμα της κοιλιάς σας. Τα ακουστικά οστάρια σκληραίνουν και στα αφτιά του εμβρύου σας φτάνουν αμυδρά κάποιοι ήχοι. Αρχίζουν να φυτρώνουν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες και να προβάλλουν τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών του,τα οποία έχουν χωρίσει το ένα από το άλλο. Τα δάχτυλα των ποδιών έχουν επίσης ξεχωρίσει αλλά τα νύχια στα πόδια θα αρχίσουν να φυτρώνουν αργότερα.

Το έμβρυο σε αυτή τη φάση δεν έχει καθόλου υποδόριο λίπος. Είναι τόσο αδύνατο, που πάνω στο λεπτό και διαφανές δέρμα του διακρίνονται οι διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι πνεύμονες του αναπτύσσονται, αλλά ακόμα είναι ανώριμοι και όλο το απαραίτητο οξυγόνο το προμηθεύεται από το αίμα του πλακούντα, που περνάει απευθείας στο κυκλοφοριακό του σύστημα. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με το νευρικό και το μυϊκό σύστημα επιτρέποντας τις πρώτες συντονισμένες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο αρχίζει να γίνεται δραστήριο. Λυγίζει και τεντώνει τα δάχτυλα, τα χέρια και τα πόδια του και πιπιλίζει τον αντίχειρα του.

• Στην 32η εβδομάδα κύησης: η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται σε ολόκληρο το σώμα, με εξαίρεση το πάνω μέρος του κεφαλιού.

Pregnancy Week 32

Το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά και έχει μήκος γύρω στα 43 εκατοστά.

 Ο εγκέφαλος έχει μεγαλώσει σημαντικά και οι νευρικές ίνες καλύπτονται με μια προστατευτική θήκη από λίπος. Με αυτή την εξέλιξη τα νευρικά μηνύματα μεταδίδονται γρηγορότερα αυξάνοντας την ικανότητα του εμβρύου να μαθαίνει και να κάνει πιο πολύπλοκες κινήσεις. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, ο διαθέσιμος χώρος του στον αμνιακό σάκο προοδευτικά συρρικνώνεται. Αυτό δεν το εμποδίζει ακόμα να είναι αεικίνητο και θα παραμείνει έτσι έως την 36η εβδομάδα περίπου. Επειδή, όμως, ο όγκος του αμνιακού υγρού έχει μειωθεί περίπου στο μισό, οι ζωηρές κινήσεις του θα σας προκαλούν ακόμα και πόνο. Εσείς μπορείτε πια να αισθάνεστε το μωρό που σαλεύει μέσα σας, ακουμπώντας το χέρι στην κοιλιά σας. Ακτινογραφίες σε έμβρυα έχουν δείξει πως σε αυτό το στάδιο τα μωρά ονειρεύονται. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών έχουν σχηματιστεί πλήρως. Τώρα αρχίζει να βάζει παραπάνω λίπος το οποίο θα χρειαστεί μετά τη γέννησή του για να μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του. Σε αυτό το στάδιο το μωρό μπορεί να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω, παίρνοντας θέση σιγά σιγά για τη γέννησή του αν κια τα περισσότερα μωρά γυρίζουν γύρω στις 36 εβδομάδες.

 

Καθώς το έμβρυο θα μεγαλώνει και η αίσθηση της αφής θα προχωρά προς τα υπόλοιπα μέρη του σώματός του, το μωρό σας θα χρησιμοποιήσει την πρωτόγνωρη αυτή αίσθηση για να εξερευνήσει το σώμα του αλλά και το περιβάλλον του μέσα στη μήτρα. Η αίσθηση αυτή θα του επιτρέψει να επιβιώσει μετά τη γέννησή του, να προστατευτεί από πιθανούς τραυματισμούς αλλά και να δημιουργήσει δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Μέσα από το άγγιγμα, το χάδι αλλά και το ντύσιμο, άλλαγμα, αγκαλιά, μπάνιο και όλα όσα θα δεχτεί από τη μαμά του, θα γνωρίσει τον κόσμο και θα εξερευνήσει στη συνέχεια τον εαυτό του και το νέο περιβάλλον του για να μπορέσει να εξελιχθεί.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: