Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / «Δώσε μου μια ώρα ακόμα και θα τα καταφέρω. Θα έρθει στον κόσμο»

«Δώσε μου μια ώρα ακόμα και θα τα καταφέρω. Θα έρθει στον κόσμο»

%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b1_mommy

Πόσος χρόνος δίνεται από τη στιγμή της έναρξης του τοκετού στην γυναίκα μέχρι να αποφασισθεί αν θα προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική;  Στις περισσότερες περιπτώσει κάποιος θα φανταζόταν ότι εφόσον το έμβρυο ή η μητέρα του παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τότε και μόνο τότε προχωρά ο γιατρός σε γέννα με καισαρική. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει δώσει η Αμερικανική ένωση Μαιευτήρων – Γυναικολόγων, η διάρκεια του τοκετού δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες, ενώ δίνεται μια ώρα παραπάνω, σύνολο 3 ώρες, για τις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά ή αυτές που κάνουν επισκληρίδιο.

Μια νέα όμως μελέτη έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή μια και μόνο ώρα ακόμα μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις -που φυσικά η εγκυμονούσα και το έμβρυο δεν παρουσιάζουν κάποια επιπλοκή-  να είναι σημαντική για να αποφευχθεί η ανούσια καισαρική και να ολοκληρωθεί η γέννηση ενός παιδιού με φυσιολογικό τοκετό.

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής ένωση Μαιευτήρων – Γυναικολόγων, ο κανόνας είναι να δίνονται 2 ώρες στις εγκυμονούσες για να σπρώξουν και 3 σε αυτές που γεννούν για πρώτη φορά ή έχουν κάνει επισκληρίδιο. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα των 2 ή 3 ωρών κατά περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το 2ο στάδιο, προχωράνε σε καισαρική. Αν και φυσικά κάθε γέννα είναι διαφορετική και η απόφαση περί καισαρικής ή όχι εξαρτάται και από το γιατρό-μαιευτήρα που αναλαμβάνει, φαίνεται πως η απόφαση αυτή βασίζεται στη συσχέτιση ανάμεσα στο μεγάλης διάρκειας 2ο στάδιο του τοκετού και τους πιθανούς κινδύνους για μαμά και βρέφος. Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο «ΑΛΛΑ», μιας και πολλά εικάζονται για το εάν το μακράς διάρκειας 2ο στάδιο οφείλεται στη μητέρα ή στις παρεμβάσεις των γιατρών.

Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα για να δείξει πως η παραχώρηση μιας παραπάνω ώρας στις γυναίκες που έχουν κάνει επισκληρίδιο, μειώνει δραματικά τις καισαρικές κατά 50%.  Πιο σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στην υγεία του νεογέννητου ή της μητέρας του.

78 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, στις οποίες έγινε επισκληρίδιος αναισθησία. Σκοπός ήταν να δοθεί μια ώρα παραπάνω για να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, πριν προχωρήσουν σε καισαρική, σε αντίθεση με τα πρότυπα της Αμερικανική ένωση Μαιευτήρων – Γυναικολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν πως  στο γκρουπ των γυναικών που δόθηκε μια επιπλέον ώρα, μόνο το 19,5% γέννησε τελικά με καισαρική (8 στις 41 γυναίκες). Στο γκρούπ που δεν δόθηκε η επιπλέον ώρα, το 43,2% γέννησε με καισαρική (16 στις 37 γυναίκες). Στον ιατρικό έλεγχο που ακολούθησε δεν παρουσιάστηκαν διαφορές στην υγεία των γυναικών ή των νεογέννητων που ανήκαν στο πρώτο γκρουπ.

Δυστυχώς όμως παρόλο που τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά δεν φαίνονται αρκετά για να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στο πεδίο των καισαρικών έναντι των φυσιολογικών τοκετών, εκτιμούν οι ειδικοί.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

Όποιος νομίζει ότι η καισαρική είναι η εύκολη λύση θα αλλάξει γνώμη όταν δει τις φωτογραφίες αυτής της μαμάς

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: