Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

healthy-pregnancy

Στις 7 Νοεμβρίου στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε  49 νέες συστάσεις που αφορούν τις γυναίκες που περιμένουν παιδί με σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και να δώσει στις γυναίκες μια καλύτερης ποιότητας εγκυμοσύνη.

Τον περασμένο χρόνο, εκτιμάται πως 303.0000 γυναίκες παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και 2,7 εκατομμύρια βρέφη πέθαναν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών ζωής ενώ 2,6 εκατομμύρια βρέφη γεννήθηκαν νεκρά. Η ποιότητα της υγείας μέσα από τον ιατρικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προλάβει αυτές τις επιπλοκές  και να μειώσει δραστικά τους θανάτους μητέρας και βρέφους. Δυστυχώς όμως, εκτιμάται πως  παγκοσμίως μόνο το  64% των γυναικών λαμβάνουν προληπτικό  ιατρικό έλεγχο 4 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι συστάσεις του Π.Ο.Υ

Το νέο μοντέλο του Π.Ο.Υ αυξάνει τον αριθμό των επισκέψεων στο γιατρό κατά τη διάρκεια της κύησης από 4 σε 8. Εκτιμάται με βάση τα τελευταία δεδομένα πως η αύξηση αυτή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας των βρεφών εως και 8 ανά 1000 γεννήσεις.

Συστήνεται η εγκυμονούσα να έχει την πρώτη της επαφή με το γιατρό στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και τις επόμενες επισκέψεις στην 20η, 26η, 30η, 34η, 36η, 38η, και 40η εβδομάδα.

«Οι περισσότερες και καλύτερης ποιότητας επισκέψεις μεταξύ γυναικών και επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα διευκολύνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, τον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων, θα μειώσουν τις επιπλοκές και θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας, λέει χαρακτηριστικά ο Dr Anthony Costello, διευθυντής του «Μητρότητα, Νεογέννητο, Παιδί και Υγεία της πρώτης ηλικίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.»

Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα, την ελονοσία, τις εξετάσεις αίματος, τους εμβολιασμούς για τον τέτανο και τη χρήση υπερήχων. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για προβλήματα όπως η ναυτία, ο πόνος στη μέση και η δυσκοιλιότητα αλλά και εξίσου σημαντικές όπως οι συμβουλές για τον  οικογενειακό σχεδιασμό εν αναμονή του νέου μέλους και η υποστήριξη των γυναικών που είναι θύματα συζυγικής βίας.

Στις συστάσεις περιλαμβάνονται:

  • η λήψη 30-60 mg συμπληρωμάτων σιδήρου και 0.4 mg φυλικού οξέως καθημερινά στην εγκυμοσύνη, για την αποφυγή αναιμίας, χαμηλού βάρους του νεογέννητου, και πρόωρων γεννήσεων.
  • Η αύξηση των ιατρικών επισκέψεων από 4 σε 8.
  • Οι οδηγίες από τους επαγγελματίες υγείας περί διατροφής και άσκησης κατά την εγκυμοσύνη
  • Ο εμβολιασμός για τέτανο
  • Ένας υπέρηχος πριν την 24η εβδομάδα κύησης για την εκτίμηση της ηλικίας κύησης, και την έγκαιρη διάγνωση πολλαπλών κυήσεων, και γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου και γενικότερα τη βελτίωση της γενικής εμπειρίας της κύησης.
  • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να υποβάλουν ερωτήσεις στην εγκυμονούσα, στην αρχή της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ουσιών, τόσο κατά το παρελθόν όσο και τώρα.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα [3η-40η εβδομάδα]

11 συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή και πρέπει να αποφεύγετε στη εγκυμοσύνη

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: