Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Πώς επηρεάζει η καισαρική το βάρος του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του

Πώς επηρεάζει η καισαρική το βάρος του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του

Doctor holding new born

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Η τελευταία αυτή έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιούνται κολπικά, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά την παιδική ηλικία», λέει ο επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Νόελ Μιούλερ. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται περισσότερο, αν και η ίδια η μητέρα ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Τα παραπάνω αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ανάμεσα σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συσχέτισης.

Μάλιστα, στην ανάλυση συνυπολογίστηκαν, η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη, η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη και το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν αυξημένος δείκτης εμφάνισης παχυσαρκίας σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Οι ερευνητές  ανέλυσαν στοιχεία για 1.441 τελειόμηνους τοκετούς. Από την πρώτη ομάδα των γυναικών που γέννησαν με καισαρική, το 57% ήταν παχύσαρκες ενώ από τη δεύτερη ομάδα που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, το 53% αυτών ήταν παχύσαρκες. Κατά το αποτέλεσμα της μελέτης, το ηλικιακό εύρος των παιδιών ήταν 2 έως 8 χρονών.

«Πιστεύουμε πως η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι κατά τον φυσιολογικό τοκετό, τη στιγμή της γέννησής του, το μωρό παίρνει τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο γεννησιακό κανάλι», λέει  επίκουρος καθηγητής Νόελ Μιούλερ και συμπληρώνει… «Εκτιμούμε πως αυτά τα μικρόβια είναι ευεργετικά για την υγεία του βρέφους γιατί  ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και τον μεταβολισμό του. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο το παιδί στη μετέπειτα ζωή του, αλλά δεν την εξαλείφει. Από την άλλη, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν μικρότερη βιοποικιλότητα βακτηρίων στο έντερό τους και πιο αργό ρυθμό μεταβολισμού, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης πάχους.»

Οι ερευνητές τόνισαν, πως ανεξάρτητα με τον τρόπο γέννησής του, ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο το παιδί, σχετίζεται με το επιπλέον βάρος της μητέρας. Όμως ο το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο ανάμεσα στα παιδιά των γυναικών που γέννησαν με καισαρική.

«Πρέπει λοιπόν να γίνουν επιπλέον μελέτες, για να εκτιμηθεί κατά πόσο η έκθεση των βρεφών που γεννιούνται με καισαρική στα αντίστοιχα κολπικά μικρόβια κατά τη γέννησής τους, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, όπως η παχυσαρκία»,  λέει, κλείνοντας, ο καθηγητής Μιούλερ.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

«Δώσε μου μια ώρα ακόμα και θα τα καταφέρω. Θα έρθει στον κόσμο»

Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

Οι θέσεις του εμβρύου. Πώς επηρεάζουν τον τοκετό. Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική.

Δείτε Επίσης

στάσεις τοκετού

Στάσεις και κινήσεις που διευκολύνουν τον τοκετό

Ο τοκετός και η γέννα αποτελούν την πιο φυσιολογική διαδικασία της ζωής, όπως εμείς την …

error: