Αρχική / Οικογένεια / Μπαμπάς / Το παιδί σου θα πέσει τουλάχιστον μια φορά από το κρεβάτι, την καρέκλα, τον καναπέ… Μην ανησυχείς!!

Το παιδί σου θα πέσει τουλάχιστον μια φορά από το κρεβάτι, την καρέκλα, τον καναπέ… Μην ανησυχείς!!

Portrait of a mother with her 3 monthes old baby

Αν είσαι νέα μαμά ή μπαμπάς τα παρακάτω θα σου φανούν μάλλον ανακουφιστικά. Όσες οδηγίες και αν ακολουθήσεις για τη φροντίδα και ασφάλεια του μωρού σου, όσο προσεχτική/προσεκτικός και αν είσαι, όσο και αν είσαι συνεχώς από πάνω του, καρδιοχτυπώντας και προσέχοντας κάθε του κίνηση, γύρισμα, μπουσούλημα, βήμα… είναι δεδομένο πως το παιδί σου θα πέσει τουλάχιστον μια φορά από το κρεβάτι -όσο μεγάλο κι αν είναι-, καναπέ ή καρέκλα. Θα πέσει ενώ κάνει τα πρώτα του βήματα και εσύ το αφήνεις για μια στιγμή να δοκιμάσει. Κι επειδή δεν έχει μάθει ακόμα να πέφτει, το πιθανότερο είναι να πέσει με τα μούτρα. Κάθε παιδί θα αποκτήσει τουλάχιστον ένα καρούμπαλο στο μέτωπο ή το κεφάλι, ένα σχίσιμο στο χείλος, ένα μαυρισμένο μάτι. Μπορεί να αποκτήσει ένα από αυτά πριν τη νηπιακή του ηλικία ή και όλα αυτά. Μην ανησυχείς.

Είμαι Μαμά και…

Ο μεγάλος μου γιος έπεσε όταν ήταν έξι μηνών κι ενώ τον είχα πάνω στο κρεβάτι και του άλλαζα την πάνα. Έστρεψα για λίγα δευτερόλεπτα το βλέμμα μου αριστερά και άπλωσα να πάρω την καθαρή πάνα. Την επόμενη στιγμή είχε γυρίσει από το κρεβάτι στο πάτωμα. Ευτυχώς είχαμε στρωμένα χαλιά σε όλο το σπίτι για παν ενδεχόμενο. Ακούστηκε ένα μικρό γκούπ και ένα ηχηρό κλάμα. Αποκτήσαμε το πρώτο μας καρούμπαλο αλλά μετά ακολούθησαν και άλλα γιατί δεν είχαμε ποτέ στιγμή ησυχίας.

Ο μικρός μου γιος έπεσε όταν ήταν 2 χρονών και κάτι κι ενώ είχε ήδη μάθει να τρέχει και να χοροπηδάει σαν κατσίκι. Έπεσε γιατί εγώ γύρισα το βλέμμα μου για μια στιγμή, αυτό σκαρφάλωσε όρθιο στον καναπέ και αποφάσισε να πηδήξει στη συνέχεια κάτω. Ναι, το κάνουν αυτό τα παιδιά, κορίτσια ή αγόρια… Την επόμενη στιγμή ακούστηκε ένα γκουπ τόσο δυνατό, που το άκουσαν και στον επάνω και κάτω όροφο, κι εγώ γύρισα έντρομη. Στην πρώτη εξέταση μας είπαν, «καρούμπαλο είναι θα περάσει». Στη δεύτερη, μας είπαν,» τελικά έχει ένα μικρό ράγισμα στο κεφάλι και πως θα έπρεπε να προσέχουμε ιδιαίτερα τους επόμενους δυο μήνες να μην ξαναχτυπήσει». Το αποτέλεσμα, σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, ανεβαίνει στο καναπέ και κοροϊδευτικά φωνάζει, «Μαμά, μπουμ» ενώ προσποιείται πως θα πέσει πάλι.

Είμαι μπαμπάς και…

Όταν ο γιος μας ήταν 9 μηνών πήγαμε με τη σύζυγό μου και το μωρό μας στο εξωτερικό. Ανησυχούσαμε για τη μεγάλη πτήση, για το πως θα προσαρμοζόταν το μωρό με την αλλαγή, αλλά όλα πήγαν καλά. Το δωμάτιο στο ξενοδοχείο που μειναμε ήτα υπέροχο και είχε ένα τεράστιο κρεβάτι. Αμέσως σκεφτήκαμε πως θα αφήναμε το μωρό επάνω και δε θα είχαμε το φόβο ότι θα έπεφτε κάτω. Λίγα ξέραμε.

Την πρώτη μέρα που φτάσαμε στο ξενοδοχείο ακούμπησα το μωρό στη μέση του κρεβατιού και πήγα στο μπάνιο. Δεν θυμάμαι τι, -γιατί αυτό που ακολούθησε μπλοκάρισε το μυαλό μου- αλλά κάτι μου τράβηξε την προσοχή και φώναξα τη σύζυγό μου να έρθει να δει. Πέντε βήματα από το δωμάτιο στο μπάνιο και 10 δευτερόλεπτα μετά ακούστηκε ένα γκουπ, που ακολούθησε το δυνατό κλάμα του γιου μας. Πανικόβλητοι πεταχτήκαμε από το μπάνιο για να αντικρίσουμε το μωρό στο πάτωμα. Ναι. Βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα και το μωρό μας είχε πέσει από το κρεβάτι στο πάτωμα!!

Όταν συμβεί αυτό, όταν δηλαδή το μωρό σου πέσει από το κρεβάτι, από τον καναπέ, από την καρέκλα ή καθώς μαθαίνει να περπατά κι εσύ δεν το προλάβεις, χιλιάδες σκέψεις περνούν μέσα σε δευτερόλεπτα από το μυαλό σου. «Που χτύπησε; Στο κεφάλι; Στη μύτη; Θα χει μαυρισμένο μάτι; Θα χει ένα καρούμπαλο στο μέτωπο; -μακάρι Θεέ μου να ναι μόνο αυτό». Μήπως έπαθε διάσειση; Να τον πάω στο νοσοκομείο τώρα ή να περιμένω λίγο; Να πάρω τον παιδίατρο να του το πω, να δούμε τι θα πει. Και οι σκέψεις συνεχίζονται…

Ο γιος μας ήταν εντάξει. 6 χρόνια μετά, είναι ακόμα εντάξει, χωρίς κανένα σημάδι πως εκείνο το πέσιμο άφησε πίσω του κάποιο πρόβλημα. Είναι ένα ενεργητικό χαρούμενο παιδί που σκαρφαλώνει παντού κι εμείς τρέχουμε πανικόβλητοι, μην πέσει κάτω με το κεφάλι.

Όσο περίεργο κι αν ακουστεί το ίδιο συνέβη και με το μικρότεο γιος μας πριν ακριβώς 2 μήνες και έξι χρόνια μετά από το περιστατικό με το πρώτο μας παιδί. Απλά γύρισε και έπεσε από το κρεβάτι όταν κάποια στιγμή γυρίσαμε το κεφάλι. Αλλά είναι καλά. Είναι περισσότερο από καλά δηλαδή, αν κρίνεις από το συνεχές χαμόγελο και το βλέμμα ευτχίας στο πρόσωπό του…

Εάν το παιδί σου πέσει από το κρεβάτι, οι πιθανότητες είναι να είναι επίσης καλά. Αυτά τα μικρά απαλά κεφαλάκια αποδεικνύονται, ξανά και ξανά,  πολύ ανθεκτικά, με βάση όλες τις ιστορίες και τα περιστατικά που έχουν να διηγηθούν οι έντρομοι γονείς τους. Γυρνάς το κεφάλι σου για ένα δευτερόλεπτο και αυτά έχουν γυρίσει από το κρεβάτι στο πάτωμα, έχουν μπουσουλήσει, σκαρφαλώσει, χωθεί στα πιο απίθανα σημεία, με απίστευτη ταχύτητα. Μόλις αρχίσουν να αποκτούν τον έλεγχο τους σωματός τους και αρχίσουν τις εξερευνήσεις, δεν τα προλαβαίνεις. Ευτυχώς ο Θεός, η φύση, προνόησε και τους έδωσε μέρη ελαστικά σαν το ζελέ. Έτσι, έχουν την ικανότητα να πέφτουν με θόρυβο χωρίς να χτυπάνε σοβαρά, κάτι βέβαια που χάνεται σιγα σιγά, καθώς μεγαλώνουν και ολοκληρώνεται το δέσιμο των οστών τους. Σημασία έχει πάντως, ότι όσο είναι μικρά, ελαφρώς ανόητα κι άλλο τόσο περίεργα ώστε να δοκιμάζουν τα πάντα, η εξέλιξη προνόησε φτιάχνοντας έτσι το σώμα τους, ώστε να τα προστατεύσει από μόνιμες βλάβες.

Από την άλλη βέβαια, οι γονείς δεν ξεπερνούν εύκολα την τρομάρα και τις ενοχές κάθε φορά που το παιδί τους διαφεύγει της προσοχής τους και πέφτει, με αποτέλεσμα τυχών μικροτραυματισμούς.

Μαμά: Εκείνη τη μέρα που το μωρό μου σκαρφάλωσε στον καναπέ και έπεσε κάτω με το κεφάλι δεν ήμασταν καλά.

Μπαμπάς:Εκείνη τη μέρα που το μωρό μας γύρισε από το κρεβάτι στο πάτωμα, δεν ήμασταν καλά.

Για ώρες, μέρες, μήνες μετά, θυμόμασταν αυτό που έγινε και για μεγαλό διάστημα νιώθαμε ενοχές.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Γυναίκα μένει έγκυος για 2η φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πώς επηρεάζει η καισαρική το βάρος του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του

Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: