Αρχική / Must See / 17 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και Ευαισθητοποίησης

17 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και Ευαισθητοποίησης

17%ce%b7-%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%89%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεκαπέντε εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, δηλαδή 1 στα 10. Από αυτά,  τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη,  1.370 μωρά/ ημέρα.Τα πρόωρα μωρά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη.

Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πρόωρη θεωρείται μια γέννηση πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης. 

Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά και αποτελεί την αιτία περισσότερων από 1 εκατομμύριο θανάτων ετησίως, αντιστοιχώντας σε 35% των θανάτων νεογνών παγκοσμίως.Το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων μωρών διαφέρει όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ουσιαστικά, η πρόωρη γέννηση είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις  ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία όμως συχνά μπορεί να προληφθεί.

Πολλές παθήσεις της ενήλικης ζωής συνδέονται με την πρόωρη γέννηση και μπορούν να προληφθούν με τη βελτίωση της φροντίδας των νεογέννητων.Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ξεκίνησε το 2008 από το EFCNI και τις συνεργαζόμενες με αυτό Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων. Το 2010, για πρώτη φορά  η οργάνωση των ΗΠΑ March of Dimes, η Αφρικανική οργάνωση Little Big Souls, το Ίδρυμα της Αυστραλίας Australian National Premmie Foundation και το EFCNI ένωσαν τις δυνάμεις τους σε όλες τις ηπείρους για να γιορτάσουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Την ίδια μέρα, πολλά μνημεία, κρατικά κτίρια και νοσοκομεία παγκόσμια, φωτίζονται στο μωβ χρώμα, σύμβολο της προωρότητας.

Οι οικογένειες των πρόωρων μωρών χρειάζονται:

  • Ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε νοσηλευτικό Ίδρυμα που διαθέτει ΜΕΝΝ
  • Μέρος να μείνουν κοντά στο μωρό τους όταν αυτό νοσηλεύεται
  • Μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και μεγαλύτερη γονική άδεια
  • Οργανωμένα ιατρεία μακροχρόνιας παρακολούθησης
  • Οικονομική υποστήριξη όταν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας του παιδιού τους

Στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο οργανώσεων γονέων που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων  Βρεφών (European Foundation for the Care ofNewborn Infants EFCNI). 

Το «Ηλιτόμηνον», είναι το Ελληνικό μέλος αυτού του δικτύου που προσπαθεί να ενώσει τη φωνή των γονέων με τη φωνή των επαγγελματιών υγείας ώστε να δοθούν λύσεις. Το «Ηλιτόμηνον» επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά, διεκδικεί λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τα αιτήματα των ΜΕΝΝ για βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα,  υποστηρίζει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή αναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια, καθώς και κάθε δράση που προάγει τη σίτιση των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πείραμα

Θα σταματούσατε αν βλέπατε αυτό το μικρό παιδί μόνο στο δρόμο; [Πείραμα της Unicef]

Πως αντιδρά αλήθεια ο κόσμος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί μόνο του στο δρόμο; Αν …

error: