Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Τι επιπτώσεις έχει στο έμβρυο η λήψη αντιπυρετικών-παυσίπονων κατά την κύηση

Τι επιπτώσεις έχει στο έμβρυο η λήψη αντιπυρετικών-παυσίπονων κατά την κύηση

%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%b7

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες θα πάρουν έστω και μια φορά παρακεταμόλη (το γνωστό αντιπυρετικό, παυσίπονο φάρμακο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο αυτό δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σαν παυσίπονο ή αντιπυρετικό. Η παρακεταμόλη όμως όπως τονίζει στη σελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφών (FDA) βρίσκεται και σε άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, των αλλεργιών, της αυπνίας.

Η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλές φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.   Εντούτοις πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ φειδώ, όπως και κάθε άλλο φάρμακο. Η έγκυος μαζί με το γιατρό της πρέπει να συνυπολογίζει το πιθανό όφελος για τη ίδια και το μωρό της, σε σχέση με το πιθανό κίνδυνο για το μωρό από την έκθεση στο φάρμακο.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να γεννήσουν υπερκινητικό παιδί. Η έκθεση στο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί παιδί που παρουσιάζει συναισθηματικά ή συμπεριφορικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση του ο Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) βρίσκει περιορισμένα τα ευρήματα για να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Για να διερευνήσουν περισσότερο την επίδραση της λήψης παρακεταμόλης κατά την κύηση στα παιδιά, η ερευνητές μελέτησαν 14.500 οικογένειες πουσυμμετείχαν σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Bristol. Η επικεφαλής της έρευνας Dr Stergiakouli και οι συνεrγάτες της ανακάλυψαν πως περισσότερες από τις μισές έγκυες που συμμετείχαν στη μελέτη  4415  ( 53%) έκανα χρήση παρακεταμόλης στην 18η βδομάδα της εγκυμοσύνης και  λιγότερες από τις μισές , 3381 (42%) έκαναν χρήση παρακεταμόλης στην 32η βδομάδα της εγκυμοσύνης. Μετά το τοκετό,  6916  μητέρες συνολικά (89%) και 3454 σύζυγοι (84%)  είχαν κάνει χρήση παρακεταμόλης.

Μόνο το 5% των παιδιών των πιο πάνω οικογενειών παρουσίασαν οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων.

Συνέχεια οι ερευνητές στη εξέτασαν άλλους προγεννητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε θέματα συγκέντρωσης σε ένα παιδί, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, κοινωνικοοικονομικοί ή γενετικοί παράγοντες. Αφού λοιπόν απέκλεισαν τις οικογένειες με τους πιο πάνω παράγοντες βρήκαν τα εξής:

  1.  Η έγκυος που παίρνει παρακεταμόλη στις 18 εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί της να γίνει υπερκινητικό.
  2.  Η έγκυος που παίρνει παρακεταμόλη στις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί της έχει συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και υπερκινητικότητα.

«Χωρίς αμφιβολία απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδείξουν τη συσχέτισης της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα ευρήματα της παρούσας μελέτης», λεέι η εισηγήτρια της μελέτης, Dr Evie Stergiakouli.

Από την άλλη ο Dr. Hal C. Lawrence, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και Γυναικολόγων τονίζει μια έντονη ανησυχία. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξέτασε βασικές λεπτομέρειες, όπως οι δόσεις-ποσότητες που έλαβαν οι εγκυμονούσες που έκαναν χρήση παρακεταμόλης ή οι επιμέρους λόγοι που ανάγκασαν αυτές τις γυναίκες να κάνουν χρήση παρακεταμόλης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι διαταραχές συμπεροφοράς είναι πολύπλοκες και πολύ δύσκολο να συχετιστούν με μεμονομένες αιτίες πρόκλησης. Ο εγκέφαλος δεν σταματά να αναπτύσσεται μέχρι τον 15ο μήνα μετά τη γέννηση ενός παιδιού. «Αυτό σημαίνει, πως σε αυτό και μόνο το διάστημα, μετά την εγκυμοσύνη, μπορούν να εκτεθούν σε ένα σωρό άλλους επιβλαβής παράγοντες που οδηγούν σε διαταραχές συμπεριφοράς», λέει ο Dr Lawrence.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Γυναίκα μένει έγκυος για 2η φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πώς επηρεάζει η καισαρική το βάρος του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του

Π.Ο.Υ: Νέες συστάσεις για τις εγκυμονούσες

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: