Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Η ανάπτυξη του εμβρύου από τη σύλληψη ως τη γέννησή του σ’ ένα εντυπωσιακό κινούμενο διάγραμμα

Η ανάπτυξη του εμβρύου από τη σύλληψη ως τη γέννησή του σ’ ένα εντυπωσιακό κινούμενο διάγραμμα

%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%cf%8d%ce%bf%cf%85-cover_mommy

Η μοριακή βιολόγος, και ψηφιακή σχεδιάστρια και καλλιτέχνης Eleanor Lutz δημιούργησε το πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό κινούμενο διάγραμμα που μας ξεναγεί στο υπέροχο ταξίδι της ανάπτυξη ενός εμβρύου, από τη σύλληψη ως τον τοκετό! Χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές γνώσεις της, δημιούργησε ένα από τα πιο δύσκολα ιχνογραφήματα, όπως η ίδια είπε, αφού χρειάστηκε να συνενώσει 396 εικόνες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως αυτός εξελίσσεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 40 στάδια εμβρυϊκής εξέλιξης από το γονιμοποιημένο ωάριο μέχρι και τη γέννηση του βρέφους σε ένα εντυπωσιακό ιχνογράφημα.

 

12-16-14

 

Η Ανάπτυξη του Εμβρύου από τη σύλληψη έως τη γέννα

Κατά μέσο όρο, μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες). Η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας. Επομένως, αν είστε έγκυος 4 εβδομάδων, το έμβρυο είναι δυο εβδομάδων. Για να υπολογίσετε κατά προσέγγιση την ημερομηνία που θα γεννήσετε, προσθέστε 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας εμμηνορρυσίας. Κατά τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό ονομάζεται έμβρυο. Από τις οχτώ εβδομάδες και μετά ονομάζεται «νεογνό».

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαιρείται σε τρία τρίμηνα άνισης διάρκειας. Το πρώτο διαρκεί ως τη 12η εβδομάδα. Το έμβρυο αναπτύσσει τότε ραγδαία όλα τα όργανα και τους ιστούς του και διαμορφώνεται σε υποτυπώδες ανθρώπινο πλάσμα. Το δεύτερο διαρκεί από τη 13η ως την 25η εβδομάδα. Τότε οι βασικότερες λειτουργίες του ωριμάζουν και τελειοποιούνται. Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η ως την 40η εβδομάδα, αυξάνει σημαντικά το βάρος του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επιβιώσει όταν γεννηθεί.

 • 1η Εβδομάδα : Πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου
 • 2η Εβδομάδα: Έχετε συλλάβει
 • 3η Εβδομάδα (Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου)

Το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται αργά κατά μήκος των σαλπίγγων προς τη μήτρα. Το ωάριο ξεκινάει σαν ένα μοναδικό κύτταρο. Το κύτταρο διαιρείται και ξαναδιαιρείται. Μέχρι το ωάριο να φτάσει τη μήτρα, έχει δημιουργηθεί μια μάζα 100 κυττάρων και παραπάνω, που ονομάζεται έμβρυο, και μεγαλώνει ακόμα. Όταν βρίσκεται στη μήτρα, το έμβρυο μπαίνει στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) . Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

 • 4η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 5 χιλιοστά Το έμβρυο τώρα έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό της μήτρας. Τα εξωτερικά κύτταρα απλώνονται σαν ρίζες για να συνδεθούν με την παροχή αίματος της μητέρας. Τα εσωτερικά κύτταρα σχηματίζονται ανά δυο και αργότερα ανά τρία στρώματα. Κάθε ένα από αυτά τα στρώματα θα μεγαλώσουν για να γίνουν διαφορετικά μέρη του σώματος του μωρού. Το ένα στρώμα γίνεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα αυτιά. Το άλλο στρώμα γίνεται οι πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Το τρίτο στρώμα γίνεται η καρδιά, το αίμα, οι μύες και τα κόκαλα.

 • 5η Εβδομαδα:

Η πέμπτη εβδομάδα είναι το διάστημα της πρώτης απουσίας της περιόδου σας όταν οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν μείνει έγκυος. Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα του μωρού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Δημιουργείται μια εγκοπή στο πάνω στρώμα των κυττάρων. Τα κύτταρα μαζεύονται τριγύρω και φτιάχνουν έναν σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα γίνει ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός, και έτσι ο νευρικός σωλήνας έχει ένα «άκρο του κεφαλιού» και ένα «άκρο της ουράς». Τα πιθανά ελαττώματα αυτού του σωλήνα είναι η αιτία της δισχιδούς ράχης, γι’ αυτό και πρέπει να έχετε ξεκινήσει μέχρι τώρα τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος. Την ίδια στιγμή, η καρδιά σχηματίζεται και το μωρό έχει ήδη κάποια δικά του αγγεία αίματος. Μια προέκταση αυτών των αγγείων συνδέουν το μωρό και τη μητέρα και θα γίνουν ο ομφάλιος λώρος.

 • 6η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 8 χιλιοστά.
Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο φούσκωμα εκεί που βρίσκεται η καρδιά και ένα «καρούμπαλο» στο μέρος του κεφαλιού, λόγω της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά, και μέσω υπέρηχου μπορεί να δείτε τον χτύπο.
Τα μικρά κοιλώματα στις πλευρές του κεφαλιού θα γίνουν τα αυτιά και θα υπάρχουν εξογκώματα στο μέρος των ματιών. Στο σώμα, θα υπάρχουν μικρά καρούμπαλα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μυς και κόκαλα, και μικρά εξογκώματα και δείχνουν την ανάπτυξη των ποδιών και των χεριών.

 • 7η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 10 χιλιοστά
Κατά την 7η εβδομάδα, το έμβρυο έχει μεγαλώσει περίπου στα 10 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. (μέτρηση CRL)

 • 8η – 9η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 22 χιλιοστά.
Το πρόσωπο αρχίζει να σχηματίζεται. Τα μάτια είναι πιο εμφανή και έχουν κάποιο χρώμα. Υπάρχει επίσης το στόμα με τη γλώσσα. Τώρα ξεκινάει η ανάπτυξη των χεριών και των ποδιών, με προεξοχές στα σημεία που θα βρίσκονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Τα σημαντικά εσωτερικά όργανα αναπτύσσονται – η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το έντερο. Στην 9η εβδομάδα, το μωρό έχει μεγαλώσει στα 22 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια.

 • 10η-14η εβδομάδα (3ος μήνας)

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη σύλληψη, το έμβρυο έχει διαμορφωθεί πλήρως. Έχει όλα του τα όργανα, μυς, άκρα, κόκαλα και τα σεξουαλικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί σε καλό βαθμό. Από εδώ και πέρα πρέπει να μεγαλώσει και να ωριμάσει. Το μωρό κινείται, αλλά οι κινήσεις του δεν μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητές.

Στην 14η εβδομάδα το μέγεθος του μωρού, από το κεφάλι έως τα πόδια, είναι περίπου 85 χιλιοστά. Στις δεκατέσσερις εβδομάδες περίπου, ο χτύπος της καρδιάς είναι δυνατός και μπορεί να ακουστεί με τη βοήθεια ενός υπέρηχου ανιχνευτή. Ο χτύπος της καρδιάς είναι πολύ γρήγορος – δύο φορές πιο γρήγορος από το φυσιολογικό χτύπο ενός ενήλικα. Στις δεκατέσσερις εβδομάδες, το μωρό είναι περίπου 85 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αρχίσει να φαίνεται αλλά αυτό εξαρτάται από γυναίκα σε γυναίκα.

 • 15η-19η Εβδομάδα (4ος μήνας)

Το μωρό τώρα μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Το σώμα μεγαλώνει έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μην δείχνει τόσο ‘βαρύ’ στη μεριά του κεφαλιού. Το πρόσωπο αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο ανθρώπινο και τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν μαζί με τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά πάνω από τα μάτια. Οι γραμμές του δέρματος στα δάχτυλα έχουν σχηματιστεί, οπότε το μωρό έχει τα δικά του δακτυλικά αποτυπώματα. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών μεγαλώνουν και το μωρό έχει μια σταθερή λαβή.

 • 20η-24η εβδομάδα (5ος μήνας)

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 27 εκατοστά.

Στις 22 εβδομάδες περίπου, το μωρό καλύπτεται με μια απαλή τριχοφυΐα που ονομάζεται χνούδι. Ο σκοπός αυτού του χνουδιού δεν είναι γνωστός αλλά θεωρούμε ότι κρατάει το μωρό στη σωστή θερμοκρασία. Το χνούδι εξαφανίζεται πριν τη γέννα, παρόλο που ορισμένες φορές μένει και μετά και εξαφανίζεται αργότερα. Στις 18-22 εβδομάδες, θα νιώσετε το μωρό σας για πρώτη φορά να κουνιέται. Εάν αυτό είναι το δεύτερο μωρό σας, μπορεί να το νιώσετε λίγο νωρίτερα – περίπου στις 16-18 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Στην αρχή, θα νιώσετε ένα πετάρισμα ή σαν μια φυσαλίδα ή μια πολύ ελαφριά μετακίνηση, ίσως λίγο σαν τη δυσπεψία. Αργότερα, δεν θα μπερδεύετε τις κινήσεις και μπορείτε να αισθάνεστε το μωρό να κλωτσάει. Συχνά θα μπορείτε να καταλάβετε ποιο χτύπημα είναι κλωτσιά και ποιο είναι μπουνιά.

 • 24η-28η εβδομάδα (60ς μήνας)

Το μωρό τώρα κινείται ζωηρά και ανταποκρίνεται στον ήχο και στο άγγιγμα. Ένας κοντινός δυνατός ήχος μπορεί να το κάνει να πηδήξει και να κλωτσήσει.Επίσης, καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού μέσα στο οποίο πλέει και περνάει μικρές ποσότητες ούρων πάλι πίσω στο αμνιακό υγρό. Καμιά φορά το μωρό μπορεί να έχει λόξυγκα, και θα νιώθετε το τίναγμα του κάθε λόξυγκα. Το μωρό μπορεί να αρχίσει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα για το πότε θα κοιμάται και το πότε θα ξυπνάει. Πολύ συχνά αυτό είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από το δικό σας, και έτσι όταν πάτε εσείς για ύπνο το βράδυ, αυτό ξυπνάει και αρχίζει να κλωτσάει. Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού μπορεί τώρα να ακουστεί με στηθοσκόπιο. Ο σύντροφός σας μπορεί να το ακούσει βάζοντας το αυτί του στην κοιλιά σας, παρόλο που μπορεί να δυσκολευτεί να βρει το σωστό σημείο. Το μωρό είναι τώρα καλυμμένο, σε μια άσπρη ουσία. Αυτή η ουσία, πιστεύουμε, ότι προστατεύει το δέρμα του μωρού καθώς πλέει στο αμνιακό υγρό. Εξαφανίζεται πριν την γέννα.

Στην 24η εβδομάδα, το μωρό ονομάζεται «βιώσιμο». Αυτό σημαίνει ότι το μωρό έχει πιθανότητες επιβίωσης εάν γεννηθεί τώρα. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα δεν μπορούν να επιζήσουν γιατί οι πνεύμονές τους και τα άλλα ζωτικά τους όργανα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά. Η φροντίδα που προσφέρεται στα νοσοκομεία σημαίνει ότι όλο και περισσότερα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, επιβιώνουν.

 • 28-32 εβδομάδες (7ο μήνας)

Κατά την 28η εβδομάδα, τα βλέφαρα του μωρού ανοίγουν για πρώτη φορά. Το χρώμα των ματιών είναι μπλε ή σκούρο μπλε. Κάποιες εβδομάδες μετά τη γέννα, τα μάτια παίρνουν το κανονικό τους χρώμα, παρόλο που ορισμένα μωρά έχουν καστανά μάτια στη γέννα. Το μήκος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια στις 30 εβδομάδες είναι 33 εκατοστά.

 • 32-36 εβδομάδες (8ος μήνας)

Το μωρό γίνεται όλο και πιο παχουλό, και το δέρμα που ήταν αρκετά ρυτιδιασμένο, είναι τώρα πιο λείο.

Στις 32 περίπου εβδομάδες, το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάποδα, το κεφάλι μπορεί να έχει μπει μέσα στη λεκάνη και λέγεται ότι μπορεί να έχει «εμπεδωθεί», αλλά υπάρχουν φορές που το κεφάλι του μωρού δεν «εμπεδώνεται» μέχρι να ξεκινήσει η γέννα.

 • 37-40 εβδομάδες (9ος μήνας)

Στο διάστημα αυτό το βάρος του μωρού θα είναιι από 2,9-3,2 γρ. Το βάρος του θα αυξάνει περίπου 225 γρ την εβδομάδα μέχρι τον τοκετός. Έχει καταλάβει πλέον όλη την κοιλότητα της μήτρας και σε περισσότερο από 96% των περιπτώσεων είναι γυρισμένο με το κεφάλι προς τα κάτω. Από την 36η εβδομάδα και εξής το αναπνευστικό σύστημα του εμβρύου θεωρείται αρκετά ώριμο και το έμβρυο μπορεί να γεννηθεί ανά πάσα στιγμή μέσα στον 9ο μήνα. Οι τελευταίες αυτές εβδομάδες της ενδομήτριας ζωής του είναι αφιερωμένες στην εναπόθεση υποδόριου λίπους. Έτσι, «αφρατεύει» και το δέρμα του γίνεται λείο και απαλό. Το χνούδι του πέφτει, αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να είναι καλυμμένο με εμβρυϊκό σμήγμα. Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια του έχουν φτάσει στις κορυφές των δαχτύλων και μπορεί να προεξέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποια νεογνά γεννιούνται με γρατσουνιές στο πρόσωπο. Τα μάτια του είναι γαλάζια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το χρώμα τους θα αλλάξει όταν γεννηθεί.
Οι όρχεις του αγοριού βρίσκονται μέσα στο όσχεο και τα χείλη του αιδοίου έχουν πλησιάσει μεταξύ τους. Τα πνευμόνια έχουν ολοκληρώσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη τους. Το έμβρυο παράγει τώρα μια ορμόνη, την κορτιζόλη που θα προετοιμάσει τους πνεύμονες του να πάρουν την πρώτη ανάσα της ζωής του. Η καρδιά του χτυπάει με 110-150 παλμούς το λεπτό. Το οστά της κρανιακής κοιλότητας έχουν συνδεθεί, αλλά δεν έχουν «κολλήσει» σφιχτά, προκειμένου το κρανίο να διατηρηθεί ελαστικό και να πιεστεί ελαφρώς κατά την έξοδο του από τον γεννητικό σωλήνα. Κάποιες περιοχές στην κορυφή του κεφαλιού, οι λεγόμενες πηγές, θα παραμείνουν μαλακές αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Μέρα με τη μέρα, το έμβρυο, με μια «ακροβατική» κίνηση, θα γυρίσει ανάποδα, με το κεφάλι πάνω στον τράχηλο της μήτρας, πανέτοιμο για την έξοδο του. Εσείς θα πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμη να το υποδεχθείτε!

37η εβδομάδα

Το μέγεθος του παιδιού συνολικά είναι 48,6 εκ. και ζυγίζει περίπου 2.900 γραμμάρια, κατά μέσο όρο. Η αμφιβρεγματική διάμετρος είναι 9 εκ.  Αν ο τοκετός επέλθει μετά το πέρας της 37ης εβδομάδος, τότε το παιδί δεν θεωρείται πρόωρο.

38η εβδομάδα

Η αύξηση τού σωματικού λίπους του παιδιού συνεχίζεται. Το ύψος του είναι περίπου 49,8 εκ., το βάρος του συνήθως 3100 γρ, κατά μέσο όρο. Το χνούδι που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα κατά την διάρκεια τής εγκυμοσύνης, εξαφανίζεται. Οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί και το έμβρυο παίρνει την τελική προβολή για τον τοκετό. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε κεφαλική προβολή. Περίπου 3-4% έχουν ισχιακή προβολή.

39η εβδομάδα

Το ύψος του φτάνει τα 50,7 εκ. περίπου, το βάρος του είναι 3300 γραμμάρια και η αμφιβρεγμαιτκή διάμετρος 8,5 εκ., κατά μέσο όρο.

40η εβδομάδα

Το ύψος του είναι 51,1 εκ. περίπου και ζυγίζει περί τα 3500 γραμμάρια, κατά μέσο όρο. Η διάμετρος της κεφαλής (η αμφιβρεγματική) είναι περίπου 9,5 εκ. Ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος περίπου 51 εκ.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Εγκυμοσύνη: Το μέγεθος του μωρού σας ανά εβδομάδα (1η-40η)

Το πρόσωπο του εμβρύου παίρνει μορφή . Δείτε πως σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του στη μήτρα

Τι επιπτώσεις έχει στο έμβρυο η λήψη αντιπυρετικών-παυσίπονων κατά την κύηση

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: