Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%b3%ce%bd%cf%8c-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%ad%ce%b5%ce%b9_mommy

Από ένα γονιμοποιημένο ωάριο μέσα σε 9 μήνες θα σχηματιστεί ένας μικροσκοπικός άνθρωπος. Λίγο μετά τη γονιμοποίηση θα γεννηθεί ένα νέο κύτταρο, το οποίο φέρει αυτόματα τα χαρακτηριστικά που θα κληρονομήσει το έμβρυο από τους γονείς του.

Κουβαλώντας το γενετικό υλικό 46 χρωμοσωμάτων (23 από κάθε γονέα), το νέο αυτό κύτταρο, ο ζυγωτής, υποδιαιρείται σε νέα κύτταρα μέχρι που την έβδομη περίπου ημέρα, σχηματίζεται η βλαστοκύστη. Αυτή με τη σειρά της θα ταξιδέψει μέχρι το φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας, για να προσκολληθεί στα τοιχώματα αυτής μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του παιδιού. Κατά την 8η μέρα, με την εμφύτευση της βραστοκύστης στα τοιχώματα της μήτρας ολοκληρώνεται το εμβρυικό στάδιο και το έμβρυο ονομάζεται πλέον νεογνό. Σαν ένας μικρό παράσιτο θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσα στο σώμα του ξενιστή, της μαμάς του, μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί πλέον να επιβιώσει μόνο του χωρίς τη βοήθεια του ξενιστή και τότε μέσα από το γεννησιακό κανάλι θα έρθει για πρώτη φορά στον κόσμο μας. Σαν ένας τέλειος οργανισμός, μαμά και νεογνό, θα συνυπάρξουν σε αυτό το 9μηνο σχεδόν θαυμαστό ταξίδι.

Με την εμφύτευση της βλαστοκύστης στη μήτρα, ακολουθεί μια σειρά από εντυπωσιακές μεταβολές. Τα κύτταρα της εξωτερικής της στοιβάδας θα σχηματίσουν το σύστημα που θα θρέψει και θα συντηρήσει το έμβρυο, δηλαδή τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο, ενώ τα κύτταρα της εσωτερικής στοιβάδας θα διαπλάσουν το έμβρυο.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, η εσωτερική στοιβάδα διογκώνεται και δημιουργεί άλλες δύο στοιβάδες. Από την πρώτη, το ενδόδερμα, θα δημιουργηθεί το γαστρεντερικό σύστημα. Από τη δεύτερη, το εξώδερμα, θα προέλθουν οι νευρώνες, που θα διαμορφώσουν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα επιθηλιακά κύτταρα, που θα σχηματίσουν το δέρμα.

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας, το εξώδερμα θα σχηματίσει άλλη μία στοιβάδα, το μεσόδερμα, από την οποία θα προέλθουν τα κύτταρα, που θα σχηματίσουν την καρδιά, τους πνεύμονες και όλα τα εσωτερικά όργανα του εμβρύου.

Στο τέλος της έκτης εβδομάδας, το έμβρυο, μικροσκοπικό όσο ένας κόκκος ρυζιού, έχει διαμορφώσει ήδη έναν κεντρικό άξονα από το κεφάλι ως την ουρά, κατά μήκος του οποίου θα αναπτυχθούν όλα του τα όργανα.

Πώς όμως τρέφεται το νεογνό, πώς αναπνέει, θα αναρωτηθεί κανείς.

Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός του κυκλοφοριακού συστήματος της μητέρας, του πλακούντα, του ομφάλιου λώρου και του κυκλοφοριακού συστήματος του νεογνού.

Η τροφή που καταναλώνει η μητέρα περνά στο πεπτικό της σύστημα. Από τα θρεπτικά συστατικά που αποφορά μέσω αυτής, κάποια περνάνε στο στομάχι και πολλά από αυτά στο λεπτό έντερο. Στη συνέχεια διασπούνται στα μικρότερα συστατικά τους και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας περνούν στα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου και στη συνέχεια στο κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού. Ο πλακούντας είναι ένας συνδυασμός στομαχιού, συκωτιού και νεφρών για το νεογνό. Όπως τα όργανα αυτά είναι απαραίτητα σε άνθρωπο για τη λειτουργία του κυκλοφοριακού του, έτσι και για το νεογνό, ο πλακούντας επιτελεί το ρόλο αυτών.

Στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας εξασφαλίζει πως το νεογνό παραμένει προσκολλημένο στα τοιχώματα της μήτρας ώστε να δημιουργηθεί στη συνέχεια ο ομφάλιος λώρος και το κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό, ώστε να μην το απορρίψει ο οργανισμός της. Ο πλακούντας επίσης είναι το εργοστάσιο παραγωγής των ορμονών, απαραίτητων για να αναπτυχθεί το νεογνό, με κυρίαρχη και πιο σημαντική την προγεστερόνη, που προστατεύει την ακεραιότητα νεογνού και πλακούντα.

Ας επιστρέψουμε όμως και πάλι στον τρόπο με τον οποίο τρέφεται το έμβρυο. Όπως αναφέραμε ήδη, μέσω του πλακούντα όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, αμινοξέα, κλπ αλλά και το οξυγόνο που προέρχονται από το κυκλοφοριακό σύστημα της μητέρας, περνούν στο κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού και από εκεί στα όργανά του. Ότι δεν χρειάζεται, επιστρέφει πίσω στον πλακούντα και από εκεί και πάλι στο κυκλοφοριακό σύστημα της μητέρας, για να καθαριστεί μέσω του δικού της συκωτιού και νεφρών.

Το μωρό δε θα χρειαστεί να αναπνεύσει, χρησιμοποιώντας τα δικά του πνευμόνια, παρά μετά τη γέννησή του. Ο πλακούντας θα του δίνει το οξυγόνο που χρειάζεται, όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του.

Τη στιγμή που η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί και το μωρό θα έρθει στον κόσμο, ο ομφάλιος λώρος κόβεται, ενώ λίγο μετά αποκολλάται και ο πλακούντας και αφαιρείται από το ίδιο γεννησιακό κανάλι που ήρθε στον κόσμο και το νεογνό. Ο ρόλος του έχει πλέον τελειώσει… Τώρα το βρέφος πρέπει να αναπνεύσει μόνο του. Πρέπει να φάει μόνο του, πίνοντας το γάλα της μάνας του και είναι τα δικά του νεφρά, συκώτι και στομάχι, που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν για πρώτη φορά.

Μπορεί να γευτεί το νεογνό;

8 εβδομάδες μόνο μετά τη σύλληψη, το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης και κατά την 13η με 15η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται γευστικοί κάλυκες όπως και ενός ενήλικα. Το αμνιακό υγρό που περιβάλει το νεογνό είναι γεμάτο από μυρωδιές από τη διατροφή της μητέρας του. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες κατά το 2ο τρίμηνο το μωρό σας θα αρχίσει να δοκιμάζει τις διάφορες γεύσεις του πλούσιου μπουφέ, μέσω του αμνιακού υγρού.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Η ανάπτυξη του εμβρύου από τη σύλληψη ως τη γέννησή του σ’ ένα εντυπωσιακό κινούμενο διάγραμμα

Το πρόσωπο του εμβρύου παίρνει μορφή . Δείτε πως σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του στη μήτρα

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα [3η-40η εβδομάδα]

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: