Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Η γέννηση ενός παιδιού με φυσιολογικό τοκετό: Από το 1ο έως το 3ο στάδιο.

Η γέννηση ενός παιδιού με φυσιολογικό τοκετό: Από το 1ο έως το 3ο στάδιο.

%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b5%cf%84%cf%8c-%cf%84%ce%b1-3-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1

Ο μέσος χρόνος διάρκειας του τοκετού για την πρώτη εγκυμοσύνη κάθε γυναίκας, διαρκεί, περίπου, 14 ώρες και περίπου 8 ώρες, για κάθε εγκυμοσύνη που θα ακολουθήσει. Παρόλα αυτά, αρκετές γυναίκες μπορεί να βιώσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό ανάλογα με τη θέση που παίρνει και το μωρό. Έτσι, ενώ κάποιες μπορεί να γεννήσουν εύκολα και μέσα σε λίγες ώρες, για άλλες θα χρειαστούν περισσότερες ώρες, και μεγαλύτερη σωματική αντοχή. Επίσης, για την ίδια γυναίκα, ο τοκετός από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.

Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί ο τοκετός μέχρι να ξεκινήσει. Όμως, γνωρίζοντας τα στάδια του τοκετού μπορεί η εγκυμονούσα να προετοιμαστεί για την εμπειρία που πρόκειται να βιώσει.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Όταν πλησιάζει η ώρα  του τοκετού είναι φυσικό πως οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν και συχνά χρειάζονται μεγαλύτερη επικοινωνία με τον γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη τους για να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να ερμηνεύσει τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν πως ο τοκετός πλησιάζει. Θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που:

  • Οι συσπάσεις είναι κάθε 10 λεπτά
  • Έχετε ρήξη υμένων (σπάνε τα νερά) ειδικά αν αυτά δεν είναι διαυγή
  • Έχετε κολπική αιμόρροια
  • Έχετε έντονους πόνους και δυσκολεύεστε να περπατήσετε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων
  • Ανησυχείτε για την υγεία σας ή για την υγεία του μωρού σας.

 

Τα τρία στάδια του τοκετού

Διαστολή: Το πρώτο στάδιο διαρκεί συνήθως από 12 έως 14 ώρες για κάθε πρώτη εγκυμοσύνη και ξεκινά όταν το παιδί πάρει θέση χαμηλά στη λεκάνη (εμπεδωθεί) με αποτέλεσμα να ξεκινά και η διαστολή του τραχήλου ο οποίος γίνεται πιο λεπτός. Ταυτόχρονα η επίτοκος βιώνει μια σειρά από συσπάσεις ανά 5 έως 20 λεπτά, πόνο χαμηλά στη λεκάνη και κράμπες που δεν σταματούν.

Εξώθηση. Το δεύτερο στάδιο του τοκετού ξεκινά όταν ο τράχηλος είναι πλήρως διεσταλμένος (10cm) και τελειώνει με τη γέννηση του μωρού. Η μέση διάρκεια αυτού του σταδίου είναι 20 λεπτά με 2 ώρες, αλλά αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από τοκετό σε τοκετό. Κατά την έναρξη του 2ου σταδίου το κεφάλι του μωρού έχει περάσει το άνοιγμα της λεκάνης και βρίσκεται μέσα στο γεννησιακό κανάλι. Όταν η κορυφή του κεφαλιού κάνει την εμφάνισή του, ο γιατρός μπορεί να κάνει μια μικρή τομή,…. για να διευρύνει το άνοιγμα του κόλπου και να διευκολύνει το κεφάλι να βγει.

Υστεροτοκία. Το 3ο στάδιο του τοκετού ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας. Οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται ώστε να αποκολληθεί ο πλακούντας από τα τοιχώματα της μήτρας και να κατέβει μαζί με τους υμένες που βρίσκονται μέσα στη μήτρα, και να ολοκληρωθεί έτσι ο τοκετός. Οι συσπάσεις σας τώρα θα είναι αισθητές, αλλά πολύ πιο απαλές. Αυτό το στάδιο διαρκεί από 10 λεπτά έως 1 ώρα.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

10 υπέροχα γεγονότα για τις κλωτσιές που σας δίνει το μωρό σας

Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

Η ανάπτυξη του εμβρύου από τη σύλληψη ως τη γέννησή του σ’ ένα εντυπωσιακό κινούμενο διάγραμμα

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: