Αρχική / Must See / Προς τον Κύριο Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Μαιευτήρια Φιλικά προς τα Βρέφη και τις Μητέρες»

Προς τον Κύριο Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Μαιευτήρια Φιλικά προς τα Βρέφη και τις Μητέρες»

Newborn baby sleeping on the chest of his mother

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Η μη κυβερνητική οργάνωση- σωματείο με την επωνυμία  «Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας» έστειλε στις 25/10/2016 επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α. Ξανθό, με θέμα: » Θεσμοθέτηση για Μαιευτήρια Φιλικά προς τα Βρέφη και τις Μητέρες.»

«Κύριε Υπουργέ, τo Σωματείο Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας – υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν. Στη χώρα μας τα ποσοστά θηλασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά και οι παθογένειες εκκινούν ήδη από τις λανθασμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στα μαιευτήρια, αλλά και από την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών υπηρεσιών υγείας. Αιτούμαστε την σαφή θεσμοθέτηση κανόνων δικαίου σχετικά με τη λειτουργία μαιευτηρίων φιλικών προς τα βρέφη και τις μητέρες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Σας προσκομίζουμε μελέτη που έκανε ο Σύλλογός μας και επιμελήθηκε ιδίως η νομικός, Σεβαστή Δημοσίου και παρακαλούμε να την μελετήσετε ιδιαιτέρως.»

Η πρωτοβουλία «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα βρέφη» ξεκίνησε το 1991 σε μια προσπάθεια εναρμόνισης προς τα δεδομένα της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ώστε να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας θα υποστηρίζουν τις μητέρες και τις υποψήφιες μητέρες να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους και το θηλασμό. Οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να υπαγορεύονται από εμπορικά συμφέροντα. Η κάθε μητέρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις για τη διατροφή του τέκνου της, την υγεία του, αλλά και τη δική της, βασισμένες στο συμφέρον της υγείας τους, με στόχο τον αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες και τη συνέχιση αυτού με συμπληρωματική διατροφή μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής του παιδιού, αλλά και έπειτα.

Στο άρθρο 21§1 του Συντάγματος τίθενται υπό την προστασία του κράτους η μητρότητα και η παιδική ηλικία, γεννώντας υποχρεώσεις στο κράτος, σε ν.π. δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι τα μαιευτήρια), ώστε να λάβουν θετικά μέτρα που θα ενισχύουν τη μητέρα στο ρόλο της, το δικαίωμα του παιδιού στο θηλασμό, την υποστήριξη της καλύτερης δυνατής υγείας (άρθρο 21§3 Σ.) μέσω παροχής υπηρεσιών υγείας όχι μόνο σε επίπεδο θεραπείας, αλλά και πρόληψης. Σε αυτό το σημείο κρίνουμε πως η δική σας νομοθετική πρωτοβουλία για λειτουργία φιλικών στα βρέφη νοσοκομείων θα συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ της έναρξης  της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων (ΠΦΒΝ) το 1991 και του 2007, σχεδόν 20.000 νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν επίσημα εκτιμηθεί και προσδιοριστεί  ως «Φιλικά προς τα Βρέφη». Αυτή η σημαντική  επιτυχία συμβάλλει στην αύξηση του μητρικού θηλασμού και στη μείωση της θνητότητας και της θνησιμότητας σε κάθε περιοχή.  Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια μεγάλη πρωτοβουλία για το μητρικό θηλασμό που διαπερνάει όλα τα εθνικά, γλωσσικά, οικονομικά και πολιτικά όρια.  Με μια συντηρητική εκτίμηση , υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες υγείας έχουν εκπαιδευτεί στις υπηρεσίες τους μέσω της ΠΦΒΝ, χρησιμοποιώντας υλικό των ΠΟΥ/UNICEF, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και σε πολλές ακόμα εθνικές γλώσσες.

Το 2011 πιστοποιήθηκαν ως Φιλικά προς τα βρέφη στη χώρα μας το Νοσοκομείο Αττικό και το Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, με επαναπιστοποίηση ανά πενταετία.

Οι δέκα (10) προϋποθέσεις της UNICEF, αλλά και του Π.Ο.Υ. είναι οι κάτωθι:

  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το Μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας
  2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
  3. Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού
  4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση
  5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους
  7. Εφαρμογή της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητάει
  9. Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την κλινική

ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Για την ολοκλήρωση της λειτουργίας των φιλικών στα βρέφη νοσοκομεία απαραίτητη κρίνεται ως αλληλένδετη και η φιλική στη μητέρα φροντίδα. Μια φιλική προς τη μητέρα πολιτική νοσοκομείου σύμφωνη με τα διεθνή ιατρικά πρότυπα και τις διεθνείς συμβάσεις σεβασμού στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία της γυναίκας είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Α. Ενθάρρυνση των γυναικών να έχουν συντροφιά της επιλογής τους, που να τους παρέχει αδιάκοπη σωματική ή και συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του τοκετού  και της γέννας ,εάν αυτές το επιθυμούν.

Β. Ελευθερία επιλογής εκ μέρους της γυναίκας να πίνει και να τρώει ελαφριά φαγητά κατά τη διάρκεια του τοκετού, εφόσον το επιθυμεί.

Γ. Υποστήριξη των γυναικών στην ελεύθερη επιλογή της χρήσης μη φαρμακευτικών μεθόδων αντιμετώπισης του πόνου, εκτός και αν τα αναλγητικά ή αναισθητικά φάρμακα είναι απαραίτητα εξαιτίας επιπλοκών, με σεβασμό των προσωπικών επιθυμιών των γυναικών. Πλήρης ενημέρωση για τις συνέπειες χορήγησης των φαρμάκων τόσο στην υγεία της ίδιας, όσο και του μωρού και ιδιαίτερα στη γαλουχία. Ενημερώνονται οι γυναίκες ότι είναι καλύτερο για τις ίδιες και τα βρέφη να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν τα φάρμακα, εκτός και εάν απαιτείται λόγω επιπλοκών. Στην τελευταία αυτή περίπτωση γίνεται ενημέρωση σχετικά με τη συμβατότητα των συνιστώμενων φαρμάκων και της δοσολογίας τους ως προς το θηλασμό.

Δ. Ελευθερία επιλογής στις γυναίκες να περπατούν και να κινούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού,  να παίρνουν θέσεις της επιλογής τους κατά τον τοκετό, εκτός και εάν υπάρχει απαγόρευση λόγω επιπλοκών και αυτό έχει εξηγηθεί στη μητέρα επαρκώς.

Ε. Φροντίδα για να αποφεύγονται επεμβατικές μεθόδοι, όπως ρήξη μεμβρανών, επισειοτομή, επιτάχυνση ή πρόκληση τοκετού, χρήση οργάνων κατά τον τοκετό (εμβρυουλκός, συκία κλπ), καισαρικές τομές, εκτός και εάν είναι απαραίτητες εξαιτίας επιπλοκών που έχουν εξηγηθεί στη μητέρα πλήρως.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Ο τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Ωστόσο, στην ελληνική νομοθεσία στον οποιοδήποτε παρέχονται υπηρεσίες υγείας, αυτός καλείται «ασθενής» (Ν.2071/1992 Δικαιώματα Νοσοκομειακού Ασθενή). Χαρακτηριστικά στη γερμανική νομολογία αναφέρεται ότι «σε περίπτωση πολλαπλής κύησης, αν δεν συντρέχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για τη διεξαγωγή καισαρική τομή.». Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει την κυοφορούσα για τις μεθόδους τοκετού και τους κινδύνους της κάθε μεθόδου, όπως για παράδειγμα η τεχνητή πρόκληση τοκετού ή η επιλογή καισαρικής τομής ή η καθυστέρηση του τοκετού, σε αναμονή του φυσιολογικού τοκετού. Κατά την ενημέρωση της εγκύου ο γιατρός οφείλει να λάβει υπόψη του τη σωματική και ψυχολογική κατάσταση της εγκύου, καθώς και την ικανότητά της να δέχεται και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολή στο ibfan.gr

 

 

Η γέννηση ενός παιδιού με φυσιολογικό τοκετό: Από το 1ο έως το 3ο στάδιο.

10 υπέροχα γεγονότα για τις κλωτσιές που σας δίνει το μωρό σας

Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

Η ανάπτυξη του εμβρύου από τη σύλληψη ως τη γέννησή του σ’ ένα εντυπωσιακό κινούμενο διάγραμμα

 

 

Δείτε Επίσης

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Η εικονογράφος Peg Gerrity δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό project, το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του εμβρύου …

error: