Αρχική / Must See / Νεογιλά και Μόνιμα δόντια: Η σειρά εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού από τον 6ο μήνα έως το 17ο έτος (βίντεο)

Νεογιλά και Μόνιμα δόντια: Η σειρά εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού από τον 6ο μήνα έως το 17ο έτος (βίντεο)

%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-6%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%cf%89%cf%82-17

Τα πρώτα παιδικά δόντια εμφανίζονται γύρω στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Η νεογιλή οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια και των δοντιών του. Υπάρχουν παιδιά που μέχρι και το πρώτο έτος δεν έχουν ούτε ένα δόντι, ενώ άλλα μπορεί να αποκτήσουν το πρώτο τους δόντι ενωρίτερα από την ηλικία των 4 μηνών ή και να γεννηθούν ακόμα με ένα δόντι. Κατά το 60 με 7ο ηλικιακό έτος αρχίζουν να βγαίνουν τα μόνιμα δόντια και να αντικαθιστούν τα πρώτα νεογιλά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στο 17ο με 21ο ηλικιακό έτος.

Ποια είναι τα πρώτα δόντια;

Τα πρώτα δόντια ονομάζονται νεογιλά  γνωστά και ως παιδικά δόντια. Τα νεογιλά είναι τα δόντια που ανήκουν στην πρώτη σειρά οδοντοφυΐας του παιδιού και είναι 20 σε αριθμό. Από την ηλικία των 6 ετών τα ‘μπροστινά’ νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα. Τα παιδιά όμως θα διατηρήσουν τα ‘πίσω’  νεογιλά τους δόντια τα οποία θα αλλάξουν σε ηλικία 12 ετών. Τα παιδικά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος.

Γιατί είναι σημαντικά τα πρώτα δόντια;

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν το βασικό όργανο μάσησης και ομιλίας καθώς επίσης αποτελούν το περιβάλλον που θα δεχθεί τα μόνιμα δόντια. Τα υγιή νεογιλά δόντια συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

Κάθε παιδικό δόντι διατηρεί ένα χώρο για το μόνιμο δόντι που θα το διαδεχθεί. Εάν αυτό χαθεί νωρίτερα μπορεί να χαθεί ο χώρος για την ανατολή του αντίστοιχου μονίμου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις γνάθους.

Τα χαλασμένα παιδικά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν ανατείλουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα. Τα χαλασμένα παιδικά δόντια μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο τα βοηθά να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους! Ένα υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα ενός ενήλικα.

Σειρά εμφάνισης δοντιών:

Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα, 6-10 μηνών, είναι οι δυο κάτω μέσοι τομείς (δυο δόντια στην μέση ακριβώς της κάτω σιαγόνας). Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών, θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς), 9-13 μηνών. Ένα μήνα αργότερα, 10-16 μηνών, θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι πάνω γομφίοι, 13-19 μηνών, τα δόντια που αλέθουν την τροφή και κατά τον 14ο με 18ο μήνα θα εμφανιστούν οι κάτω γομφίοι. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της πάνω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών (16ος-22ος μήνας), ενώ λίγο αργότερα, εμφανίζονται οι κυνόδοντες της κάτω σιαγόνας 17-23 μηνών. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι δεύτεροι κάτω γομφίοι στην ηλικία των 23-31 μηνών και αμέσως μετά οι δεύτεροι πάνω γομφίοι, 25-33 μηνών. Στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί σας θα έχει αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια, αυτά που εσείς ονομάζετε τα πρώτα του δόντια. Αυτά είναι συνολικά 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους. Αν το παιδί σας αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

πρώτα-δόντια

Μόνιμα δόντια

Τα μόνιμα δόντια ενός παιδιού αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 6 ετών. Αρχικά κάνουν την εμφάνισή τους οι κάτω γομφίοι στο 60 με 7ο έτος και αμέσως μετά ακολουθούν οι επάνω μόνιμοι γομφίοι. Ακολουθεί η αντικατάσταση των κάτω δοντιών. Πρώτα οι 2 κάτω μεσαίοι τομείς και μετά οι 2 κάτω πλάγιοι τομείς.

Δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού, στο παρακάτω βίντεο, από από τον 6ο μήνα μέχρι και το 17ο με 21ο ηλικιακό έτος όπου και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Το μωρό σας βγάζει δόντια; Δείτε πως μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο

Αγόρι ή Κορίτσι; Κάντε το τεστ των 22 ερωτήσεων για να μάθετε το φύλο του μωρού σας

7 υπέροχοι τρόποι για να έρθετε πιο κοντά με το μωρό που περιμένετε

Δείτε Επίσης

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Η εικονογράφος Peg Gerrity δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό project, το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του εμβρύου …

error: