Αρχική / Παιδί / Διατροφή / Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

expressions2

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού; Τι βλέπει μέσα στη μήτρα και τι μετά τη γέννησή του;

Η όραση είναι η τελευταία αίσθηση που αναπτύσσει το νεογνό μέσα στη μήτρα.

Μέχρι και την 26η εβδομάδα περίπου τα βλέφαρα του μωρού παραμένουν κλειστά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο αμφιβληστροειδής χιτώνας. Γύρω στην 26η εβδομάδα, τα μικροσκοπικά βλέφαρά του θα ανοίξουν για πρώτη φορά και θα αρχίσουν να βλεφαρίζουν (ανοιγοκλείνουν).

Κατά τον 6ο μήνα της κύησης το νεογνό αρχίζει να διακρίνει το φως.

Κατά την 32 εβδομάδα κύησης αν βάλετε έναν φακό με έντονο φως προς τη μήτρα, το μωρό θα αντιδράσει, αλλάζοντας πιθανός θέση ή ανοιγοκλείνοντας τα μάτια.

Κατά την 33η εβδομάδα κύησης οι κόρες των οφθαλμών μπορούν να διακρίνουν το φως και να σφίγγουν ή να διαστέλλονται, επιτρέποντας στο μωρό σας να δει αχνά σχήματα.

Στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, οι επιστήμονες, με τη βοήθεια υπερήχων, έχουν παρατηρήσει πως τα μωρά εμφανίζουν ταχεία κίνηση των ματιών(REM). Αυτό παρατηρείται σε έναν ενήλικα όταν ονειρεύεται και θεωρούν ότι πιθανώς και τα μωρά ξεκινούν να βλέπουν τα πρώτα όνειρα, την περίοδο που βρίσκονται μέσα στη μήτρα.

Τα μωρά, κατά τη γέννησή τους, έχουν ήδη αναπτύξει την απαραίτητη δομή για να μπορούν να δουν, χρειάζεται όμως να μάθουν να τη χρησιμοποιούν. Για να επιτευχθεί αυτό, μέσα στο επόμενο διάστημα από τη γέννησή τους, αναπτύσσουν ικανότητες όπως η συγκέντρωση, ο σωστός χρονισμός των κινήσεων των ματιών, η αναγνώριση βάθους, ο συγχρονισμός ματιού και χεριού και η αίσθηση του χώρου γύρω τους (διαστάσεις).

Από τη στιγμή της γέννησής του και μέχρι τον 3ο περίπου μήνα, τα μάτια του μωρού σας δεν μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα ή πρόσωπα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 20 με 25 εκατοστά από το πρόσωπό του, ενώ σε αυτό το διάστημα βλέπει μόνο ασπρόμαυρες εικόνες και αποχρώσεις του γκρι.

Μέχρι την 8η με 12η εβδομάδα, τα βρέφη μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αντικείμενα ή πρόσωπα που περνούν από μπροστά τους. Μέχρι τον 5ο μήνα αρχίζουν να διακρίνουν χρώματα και ελκύονται κυρίως από τα έντονα, όπως το κόκκινο, ενώ η όρασή τους βελτιώνεται από 20/400, που ήταν κατά τη γέννηση, σε προσεγγιστικά 20/25 μέχρι και τον 6ο μήνα. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.

Με λίγα λόγια, το μωρό προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον και αρχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο σοφό. Ταυτόχρονα εξελίσσονται και οι αισθήσεις του.


Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Νεογιλά και Μόνιμα δόντια: Η σειρά εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού από τον 6ο μήνα έως το 17ο έτος (βίντεο)

7 υπέροχοι τρόποι για να έρθετε πιο κοντά με το μωρό που περιμένετε

Πώς τρέφεται το νεογνό στην κοιλιά της μητέρας του, πώς αναπνέει, μπορεί να γευτεί;

Δείτε Επίσης

σακχαρωδης διαβητης κυησης

Τι πρέπει να γνωρίζω για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα εδώ και …

error: