Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%86

Είτε μιλάμε για ένα χάδι είτε για μια σφιχτή αγκαλιά όλοι γνωρίζουμε πόσο θεραπευτικό μπορεί να είναι το άγγιγμα του γονιού στο παιδί του. Η επιστήμη όμως έρχεται να μας δείξει πως μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για την υγεία μας. «Το άγγιγμα μειώνει το άγχος και χαμηλώνει την πίεση σύμφωνα με τον James Nikolai, γιατρό και διευθυντή του Ιδρύματος Andrew Weil .

«Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά», λέει η Tiffany Field, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Επαφής στο Πανεπιστήμιο του Μαιαμι, «τα οφέλη της επαφής μέσα από ένα χάδι μια αγκαλιά ή ένα μασάζ είναι πολλά».  Σε μια σειρά μελετών που διεξήγαγε η ομάδας της και η ίδια υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, αποκαλύφθηκε πως τα μωρά και τα παιδιά που δέχονταν συχνά χαλαρωτικό μασάζ από τους γονείς τους, είχαν σημαντικά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία τους, όπως καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον ενισχύθηκε ο δεσμός ανάμεσα στο γονιό και το παιδί.

Όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή έτσι και το συχνό μασάζ και η επαφή (χάδι) είναι καθοριστικό κομμάτι της υγιούς ανάπτυξης ενός ανθρώπου, λέει η Dr Field. Παρακάτω αναφέρονται οι θεραπευτικοί λόγοι που είναι απαραίτητο το χάδι ενός γονιού για το παιδί του μέσω ενός χαλαρωτικού μασάζ.

 

Βοηθά στην ανάπτυξη των βρεφών: Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Μειώνει το στρες: Τα παιδιά αγαπούν το άγγιγμα. Χάδι, αγκαλιά ακόμα και πάλι σώμα με σώμα» λέει ο Dr Nicolai, διευθυντής του Ιδρύματος Andrew Weil. Ενστικτωδώς γνωρίζουν πως τα βοηθά να χαλαρώσουν και τα κάνουν ευτυχισμένα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής διαπίστωσε ότι τα παιδιά που απολάμβαναν ένα χαλαρωτικό μασάζ είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και λιγότερο άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα που απολάμβαναν ένα χαλαρωτικό βίντεο.

Προστατεύει από τα κρυολογήματα. Τα μωρά αλλά και τα παιδιά λατρεύουν να χώνονται κυριολεκτικά στην αγκαλιά των γονιών τους. Μια τέτοιου είδους καθημερινή επαφή μπορεί να κρατήσει μακριά τα μικρόβια, σύμφωνα με τη Dr Field, γιατί σύμφωνα με μελέτες έχει φανεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, ερευνητές από το Cedars-Sinai Medical Center, έδειξαν πως το η επαφή μέσω του μασάζ αυξάνει την άμυνα των λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με το άγχος.

Βελτιώνει την αναπνοή: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Παιδιατρικής, τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα και τα οποία δέχονται καθημερινά ένα θεραπευτικό μασάζ για 20 λεπτά πριν τον ύπνο αποκτούν καλύτερο έλεγχο της πάθησης και αρχίζουν να αναπνέουν καλύτερα μετά από ένα μήνα σε σχέση με εκείνα που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Το άγχος μικραίνει του αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η είσοδος του αέρα, λένε οι ειδικοί. Γι αυτό η συχνή επαφή ανακουφίζει τη δυσκολία στην αναπνοή και μειώνει το βήχα.

Βελτιώνει τον ύπνο. Το μασάζ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά να κοιμηθούν πιο γρήγορα και καλύτερα, λέει η Dr Field. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ξεκούραστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιο ήρεμα, λιγότερο υπερκινητικά, να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη και μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη σκεφτείτε να αρχίσετε να παρέχετε στο μωρό ή παιδί σας ένα καθημερινό μασάζ διάρκειας 15 λεπτών πριν τον ύπνο, λέει η Dr Field.

Ξεκινώντας βρείτε πρώτα την κατάλληλη πίεση που θα ασκείσετε στο σώμα του παιδιού. Μια ελεγχόμενη μεσαία πίεση είναι η καλύτερη. Σύμφωνα με τις μελέτες ένα πολύ απαλό μασάζ δεν έχει τα ίδια οφέλη. Τα παιδιά αρχίζουν να γαργαλιούνται με την απαλή επαφή. Δοκιμάστε πρώτα πάνω στο δικό σας σώμα ή στο σύντροφό σας για να βρείτε την κατάλληλη πίεση που πρέπει να ασκείτε.

Στη συνέχεια κάντε μασάζ στους ώμους, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού σας. Καθώς αυτό μεγαλώνει εφαρμόστε και άλλες τεχνικές που περιλαμβάνουν τις παλάμες και τα πέλματά του. Η ρεφλεξολογία έχει δείξει πως στο πέλμα μας υπάρχουν συγκεκριμένες ζώνες που ανακουφίζουν από πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, βελτιώνουν την αναπνοή και την κυκλοφορία μας ενώ επίσης βοηθούν στη θεραπεία των ασθενειών. Ρωτάτε το παιδί σας τι του αρέσει και τι όχι και πότε αισθάνεται άβολα.

Να θυμάστε: Η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά μας. Κάθε φορά που τα χαϊδεύουμε, τα αγκαλιάζουμε ή τους προσφέρουμε ένα χαλαρωτικό μασάζ, τους υπενθυμίζουμε πόσο τα αγαπάμε!

Εσείς πόσο συχνά αγκαλιάζετε το παιδί σας; Του αρέσουν οι αγκαλιές, τα χάδια και το μασάζ;

Για περισσότερες πληροφορίες για το βρεφικό μασάζ διαβάστε το φυλλάδιο: Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ: Δείτε πώς θα το κάνετε σωστά!!

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

7 πολύτιμες συμβουλές για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά, γεννάτε και είστε μόνη

Νεογιλά και Μόνιμα δόντια: Η σειρά εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού από τον 6ο μήνα έως το 17ο έτος (βίντεο)

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: