Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / 7 πολύτιμες συμβουλές για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά, γεννάτε και είστε μόνη

7 πολύτιμες συμβουλές για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά, γεννάτε και είστε μόνη

7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%80%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%ac

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία να γεννήσετε οι περισσότερες μαμάδες είτε περιμένουν το πρωτο τους παιδάκι είτε έχουν εμπειρία από προηγούμενες εγκυμοσύνες θα έχουν σίγουρα προετοιμάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια για την πολυπόθητη ώρα της άφιξης του νέου μέλους της οικογένειας. Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η προγραμματισμένη ημερομηνία γέννησης δεν είναι ακριβής. Τα μωρά τείνουν να έρχονται λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα αλλά κάθε εγκυμονούσα σε συνεννόηση με τον γιατρό που την παρακολουθεί προετοιμάζεται ανάλογα. Τι θα γίνει όμως στην σπάνια μεν περίπτωση αλλά όχι απίθανη που τα νερά σπάσουν ξαφνικά ενώ είσαστε στο σπίτι σας μόνη. Εμείς για να μην αγχώνεστε πως θα αντιμετωπίστε μια τέτοια κατάσταση συγκεντρώσαμε για εσάς 7 πολύτιμες συμβουλές που σας καθοδηγούν βήμα βήμα πως να αντιδράσετε με ψυχραιμία.

1. Αξιολογήστε την κατάσταση

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό έρχεται γρήγορα και εσείς δεν προλαβαίνετε να πάτε στο νοσοκομείο: Αν έχετε δυνατές συσπάσεις ανά 3 με 4 λεπτά, τα νερά έχουν σπάσει και νιώθετε μια έντονη ανάγκη να σπρώξετε, τότε βιώνετε σημάδια πως ο τοκετός είναι άμεσος. Για τις γυναίκες που γεννάνε γα πρώτη φορά ο τοκετός διαρκεί περισσότερο από ότι γι αυτές που έχουν αποκτήσει ήδη παιδιά. Έτσι αν περιμένετε το 2ο ή 3ο παιδί σας και βιώνετε τα παραπάνω σημάδια, η πιθανότητα να μην προλαβαίνετε να πάτε στο νοσοκομείο και να γεννήσετε στο σπίτι είναι μεγαλύτερη.

2. Καλέστε το 166

Καλέστε στο κέντρο άμεσης βοήθειας και ενημερώστε. Ζητήστε τους να καλέσουν και το γιατρό που σας παρακολουθεί. Βάλτε τη γραμμή σε ανοιχτή ακρόαση για να σας καθοδηγήσουν τι πρέπει να κάνετε μέχρι να φτάσει σε εσάς ασθενοφόρο. Ξεκλειδώστε την πόρτα του σπιτιού και αφήστε τη ελαφρώς ανοιχτή για να μπορέσουν να μπουν αμέσως μόλις φτάσουν, μια κι εσείς μπορεί να μη είστε σε κατάσταση πλέον να ανοίξετε.

3. Μείνετε ήρεμη. Η γέννηση ενός παιδιού είναι η πιο φυσιολογική διαδικασία

Μπορεί μια μη προγραμματισμένη γέννα στο σπίτι να σας φοβίζει αλλά εσείς πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να μείνετε ψύχραιμη, και να θυμάστε, «Το σώμα σας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει». Αν ανησυχείτε διερωτημένη τι θα γίνει σε περίπτωση που το μωρό έρχεται ανάποδα ή άλλες ανάλογες σκέψεις που σας φοβίζουν, πρέπει να ξέρετε πως τα μωρά που έρχονται τόσο βιαστικά δεν αντιμετωπίζουν συνήθως τέτοιες επιπλοκές. Απλά έχουν πάρει λίγο πιο γρήγορα την ιδανική θέση με το κεφάλι να εμπεδώνεται στη λεκάνη και βιάζονται να έρθουν στον κόσμο. Σήμερα, σε πολλές χώρες και γενικότερα στις μη αστικές περιοχές, πολλές γυναίκες επιλέγουν να γεννούν στο σπίτι έναντι του νοσοκομείου.

4. Φροντίστε να είστε όσο πιο άνετα μπορείτε

Πλύνετε τα χέρια σας και την περιοχή των γεννητικών οργάνων με σαπούνι. Πάρτε έναν κουβά ή μια λεκάνη και γεμίστε τη ζεστό νερό και τουλάχιστον 4 καθαρές πετσέτες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για να σκουπίσετε και να τυλίξετε το μωρό ώστε να μείνει ζεστό μόλις έρθει στον κόσμο.  Αν και η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να ξαπλώσετε μέσα στην μπανιέρα ώστε να μην λερώσει ο τόπος γύρω σας, πρέπει να ξέρετε πως δε θα είστε άνετα εκεί μέσα, ούτε θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε εσάς οι νοσηλευτές που θα φτάσουν στο σπίτι. Πάρτε ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο, την κουρτίνα του μπάνιου ή όποιο άλλο μεγάλης επιφάνειας αδιάβροχο ύφασμα έχετε και απλώστε το στο κρεβάτι σας ή πάνω στο χαλί στο πάτωμα. Η καλύτερη στάση για να ξαπλώσετε είναι η αριστερή σας πλευρά, γιατί έτσι μειώνετε η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που διοχετεύουν οξυγόνο στο μωρό σας. Σε αυτή τη θέση μπορείτε να φτάσετε πιο εύκολα το μωρό σας μόλις βγει το κεφάλι και να το βοηθήσετε να γεννηθεί.

Εάν, τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι σε λίγο γεννάτε και δεν προλαβαίνετε να πάτε στο νοσοκομείο, δεν είστε μόνη σας. Αν για παράδειγμα είναι μαζί σας ο σύζυγός σας, τότε όσα προαναφέραμε παραμένουν τα ίδια, με την εξαίρεση της θέσης που θα πάρετε πριν γεννήσετε. Η καλύτερη θέση στην περίπτωση που έχετε βοήθεια είναι να καθίσετε στην άκρη του κρεβατιού σας, τοποθετώντας τα πόδια με λυγισμένα τα γόνατα σε μια καρέκλα. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός που βρίσκεται δίπλα σας θα πιάσει το μωρό και θα το βοηθήσει να βγει, ενώ παράλληλα αναπαριστάτε τη θέση που θα παίρνατε αν γεννούσατε στο νοσοκομείο. Πέρα από αυτή τη θέση όμως που υιοθετούν τα περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν 18 περίπου φυσιολογικές στάσεις τοκετού, τις οποίες υιοθετούσαν οι γυναίκες παλιότερα. Με εναλλαγές περνούσαν από τη μια στην άλλη κατά τη διάρκεια του τοκετού, ανάλογα με το πως τις καθοδηγούσε το σώμα τους. Μια από τις πιο γνωστές είναι η στάση στα τέσσερα. Αν κι εσείς λοιπόν αισθανθείτε την ανάγκη να αλλάξετε στάση ώστε να βοηθήστε το σώμα σας να γεννήσει, μη διστάσετε. Κάντε αυτό που νιώθετε σωστό.

5. Αντισταθείτε στην ανάγκη να σπρώξετε

Αν αρχίσετε να σπρώχνετε για να γεννηθεί γρήγορα το μωρό από τη μια μπορεί να τραυματιστείτε εσείς χαμηλά και από την άλλη μπορεί να προκαλέσετε πρόβλημα στο μωρό. Αντισταθείτε λοιπόν στην ανάγκη αυτή. Πάρτε μικρές ανάσες όπως μάθατε στα μαθήματα τοκετού που παρακολουθήσατε. Μην κρατάτε την ανάσα σας γιατί αυτό αυξάνει την εσωτερική πίεση. Μόλις το κεφάλι του μωρού σας φανεί, τοποθετήστε τα χέρια σας γύρω από αυτό, όσο πιο προσεκτικά μπορείτε. Μην τραβάτε. Απαλά και σιγά βοηθήστε τους ώμους του να απελευθερωθούν πρώτα, σπρώχνοντας λίγο παράλληλα με τις συσπάσεις που έχετε. Μόλις βγουν οι ώμοι, αμέσως μετά βγαίνει και το υπόλοιπο σώμα. Εάν ο ομφάλιος λώρος έχει τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του μωρού σας, περάστε το δάχτυλό σας ανάμεσα και απαλά χαλαρώστε τον ώστε να περάσει πάνω από το κεφάλι του.

6. Τι να κάνετε μόλις γεννηθεί το μωρό

Το μωρό σας ήρθε στον κόσμο. Να σας ζήσει!! Πάρτε τις καθαρές πετσέτες που βρίσκονται δίπλα σας και χρησιμοποιείστε το ζεστό νερό του κουβά ή τη λεκάνης που είναι επίσης δίπλα σας για να καθαρίσετε το σώμα του. Τυλίξτε το με την καθαρή πετσέτα και φέρτε το πάνω στο σώμα σας. Φροντίστε το δέρμα του από μέσα να ακουμπά στο δικό σας δέρμα. Η φυσική επαφή αποτελεί ερέθισμα για να ενεργοποιηθεί ενώ θα το κρατήσει ζεστό και ήρεμο. Για να ενεργοποιήσετε την αναπνοή του αγγίξτε απαλά τα ρουθούνια του μωρού στο πλάι, ξεκινώντας από τις άκρες τους ματιού και κατεβαίνοντας προς τα ρουθούνια. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε στο να στεγνώσει το αμνιακό υγρό που μέχρι τώρα βρισκόταν. Στη συνέχεια τρίψτε τα πλευρά του πάνω και κάτω, με τον ίδιο ρυθμό και ασκώντας ανάλογη πίεση με αυτή όταν λούζετε τα μαλλιά σας. Κρατήστε το κεφάλι του πιο χαμηλά και τα πόδια πιο ψηλά μέχρι να αρχίσει να αναπνέει.

Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών αναπνέουν από μόνα τους μόλις γεννηθούν χωρίς να χρειάζονται ειδική συσκευή αναρρόφησης. Μόνο 1% αντιμετωπίζει πρόβλημα και χρειάζεται λίγη βοήθεια. Στη σπάνια περίπτωση που το μωρό σας ανήκει σε αυτό το ποσοστό, τότε βάλτε απαλά το δάχτυλό σας στο στόμα του και καθαρίστε το. Πιθανώς να περιέχει υπολείμματα αμνιακού υγρού. Στη συνέχεια τοποθετήστε το στόμα σας πάνω στο πρόσωπό του, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα του και φυσήξτε αέρα 2 φορές απαλά.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να αναπνέει κανονικά οδηγήστε το στόμα του στη θηλή σας για να ξεκινήσει ο θηλασμός. Αυτό θα οδηγήσει το σώμα σας στην απελευθέρωση της οκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης όπως είναι γνωστή, η οποία θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύκλο συσπάσεων, για να κατέβει ο πλακούντας και οι υμένες. Αυτό είναι το τρίτο στάδιο του τοκετού. Αυτή η διαδικασία κρατάει από 2ο λεπτά έως μια ώρα, ανάλογα με το αν είναι η πρώτη σας γέννα ή όχι. Οι συσπάσεις που θα νιώσετε είναι τελείως φυσιολογικές, μην ανησυχήσετε.

7. Μην κόψετε τον ομφάλιο λώρο

Μην κόψετε μόνη σας τον ομφάλιο λώρο γιατί μπορεί να εκθέσετε έτσι το μωρό σας σε κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης κατά τη στιγμή της γέννησης το 30% του αίματος του μωρού σας βρίσκεται ακόμα μέσα στον πλακούντα πράγμα το οποίο παρέχει στο βρέφος οξυγόνο για άλλα 2 με 5 λεπτά. Αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο αν δεν αρχίσει να αναπνέει μόνο του και οι νοσηλευτές δεν έχουν φτάσει ακόμα. Αφήστε λοιπόν πλακούντα και ομφάλιο άθικτους, τοποθετήστε τους ελαφρώς ψηλότερα από το μωρό σας, αν είναι εφικτό, και περιμένετε να έρθει η βοήθεια.

Εάν δεν είστε σίγουρη για κάτι μην το δοκιμάσετε. Τόσο το μωρό όσο και το σώμα σας μπορούν να κάνουν περισσότερα από όσα νομίζετε.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Μικροπροβλήματα στον 9ο μήνα

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: