Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Τι μαθαίνει το μωρό στη μήτρα ακούγοντας τη μαμά του

Τι μαθαίνει το μωρό στη μήτρα ακούγοντας τη μαμά του

7986147_f520

Για χρόνια, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα μωρά γεννιούνται χωρίς καμία γνώση σχετικά με τον έξω κόσμο. Πρόσφατες έρευνες όμως αμφισβητούν αυτήν την υπόθεση, προσφέροντας πληροφορίες για τα όσα μαθαίνει ένα μωρό μέσα στη μήτρα της μαμάς του, όσα θυμάται μετά τη γέννησή του και πως αυτή η πληροφορία τα προετοιμάζει για τον έξω κόσμο. Οι επιστήμονες συνειδητοποιούν τώρα πως τα μωρά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις που αναπτύσσουν μέσα στη μήτρα κατά το 3ο τρίμηνο για να εξερευνήσουν το περιβάλλον που βρίσκονται αλλά και να κατανοήσουν ως ένα βαθμό και το περιβάλλον στο οποίο θα μεταβούν μετά τη γέννησή τους. Σήμερα θα δούμε τι προσλαμβάνει το μωρό μέσα στη μήτρα χρησιμοποιώντας την ακοή του από τη φωνή της μητέρας του.

Τα μωρά ακούνε

Η μήτρα δεν είναι και το πιο ήσυχο μέρος αφού οι εξωτερικοί ήχοι τη διαπερνούν και φτάνουν σε χαμηλότερη μεν ένταση στο αυτί του εμβρύου το οποίο φτάνει στο ενήλικο μέγεθός του από τα μισά της εγκυμοσύνης. Τα ακουστικά όργανα του εσωτερικού αυτιού αρχίζουν να διαμορφώνονται από την 3η κιόλας εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 20η έχει σχηματιστεί το εξωτερικό μέρος του αυτιού και το έμβρυο αρχίζει να προσλαμβάνει τους πρώτους ήχους: Τη ροή του αίματος της μαμάς, τον ήχο της καρδιάς της, του πεπτικού συστήματος και τις πιο υψηλές φωνές που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Κατά την 23η με 24η εβδομάδα, το έμβρυο αρχίζει να αντιδρά στους ήχους που διαπερνούν τη μήτρα, με κινήσεις του σώματος, λόξιγκα, κλωτσιές.

Φυσικά όλοι οι ήχοι δεν είναι οι ίδιοι και αυτός που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η φωνή της μαμάς. Μέχρι τον 7ο με 8ο μήνα, η καρδιά του εμβρύου αλλάζει ρυθμό, μειώνοντας λίγο τους παλμούς της, κάθε φορά που το μωρό ακούει τη φωνή της μαμάς του, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο ήχος έχει ηρεμιστική δράση για το μωρό.

Μέχρι τη στιγμή της γέννησής του, το μωρό έχει μάθει να ξεχωρίζει τη φωνή της μαμάς του. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν σε νεογέννητα μιας ημέρας, πιπίλες που ήταν συνδεδεμένες μ’ ένα μαγνητόφωνο. Ανάλογα με το ρυθμό που τα μωρά πιπίλιζαν, άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους ή μιας άλλης γυναίκας. Το εκπληκτικό ήταν, σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, William Fifer, Ph.D., καθηγητή ψυχιατρικής και παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, πως μόνο μέσα σε 10 με 20 λεπτά, τα νεογέννητα έμαθαν να προσαρμόζουν το ρυθμό που πιπίλιζαν, έτσι ώστε να ανοίγει στο μαγνητόφωνο η ηχογραφημένη φωνή της μαμάς τους. «Αυτό, όχι μόνο υποδεικνύει την έμφυτη αγάπη ενός μωρού για τη μαμά του αλλά και τη μοναδική τους ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα», λέει ο καθηγητής William.

 

Τα μωρά καταλαβαίνουν τη γλώσσα που μιλάει η μαμά

Τα μωρά φαίνεται πως αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα γλωσσικά πρότυπα από τη μήτρα ακόμα, ακούγοντας της γλώσσα που μιλάει η μαμά τους. Στην ίδια μελέτη τα νεογέννητα πιπίλιζαν έντονα για να ενεργοποιήσουν στο μαγνητόφωνο ηχογραφημένες φωνές που μιλούσαν την ίδια γλώσσα με της μητέρας τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα μωρά έμαθαν να αναγνωρίζουν το ρυθμό και τη μελωδία της συγκεκριμένης γλώσσας έναντι άλλων άγνωστων, ακούγοντας τη φωνή της μητέρας τους. Οι επιστήμονες λένε πως δεν χρειάζεται να μιλάτε απευθείας στην κοιλιά σας αφού το μωρό έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει πληροφορίες από τον έξω κόσμο ακούγοντας και μόνο τις συζητήσεις σας με άλλους. Μάλιστα μέχρι τη γέννησή τους αποκτούν την ικανότητα να ξεχωρίσουν συγκεκριμένους ρυθμούς και μοτίβα που ακολουθούν μια ιστορία, ένα παραμύθι που τους διαβάζατε συχνά πριν γεννηθούν. Στην ίδια μελέτη οι μητέρες που συμμετείχαν διάβαζαν η κάθε μια ένα διαφορετικό παραμύθι, «Η γάτα στο καπέλο» ή «Ο Βασιλιάς, το ποντίκι και το τυρί.» Τα νεογέννητα, λίγων ημερών παιδιά τους, άρχισαν να ρουφάνε την πιπίλα στο ρυθμό που ενεργοποιούσε την αφήγηση της συγκεκριμένης ιστορίας, που διάβαζε η μαμά τους όσο ήταν στη μήτρα. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι στο μαγνητόφωνο, οι ηχογραφημένες φωνές που διάβαζαν τη μια και την άλλη ιστορία ήταν άγνωστες και όχι της μαμάς.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

7 πολύτιμες συμβουλές για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά, γεννάτε και είστε μόνη

Νεογιλά και Μόνιμα δόντια: Η σειρά εμφάνισης των δοντιών ενός παιδιού από τον 6ο μήνα έως το 17ο έτος (βίντεο)

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: