Αρχική / Οικογένεια / Μπαμπάς / 6 λάθη που κάνουν οι γονείς και βάζουν το μωρό τους σε κίνδυνο

6 λάθη που κάνουν οι γονείς και βάζουν το μωρό τους σε κίνδυνο

6-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%89%cf%81%cf%8c-%cf%83%ce%b5-%ce%ba

Ότι αφορά τους κανόνες ασφαλείας για ένα μωρό, είναι σίγουρο πως όσοι είστε γονείς έχετε ακούσει ή διαβάσει κατά καιρούς πολλά, ώστε να γνωρίζετε πως τα βρέφη έως ενός έτους θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη νύχτα. Ότι η τοποθέτηση αντικείμενων μέσα στην κούνια όπως σφήνες, υφασμάτινα παιχνίδια, μαξιλάρια, κουβέρτες, μαλακά αρκουδάκια, καλύμματα για τα κάγκελα του κρεβατιού, είναι επικίνδυνη, ειδικά κατά τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής του γιατί αυτά μπορεί να καλύψουν το προσωπάκι του και να οδηγήσουν σε πνιγμό. Ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να μπουσουλάει και ύστερα να περπατά, όλα τα μικρά αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του και να προκαλέσουν πνιγμό, αλλά και τα απορρυπαντικά, φάρμακα, καλλυντικά κλπ πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή σημεία που δεν μπορεί να προσεγγίσει το παιδί. Και η λίστα με τους κανόνες ασφαλείας ενός σπιτιού, και όχι μόνο, συνεχίζει.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι πολλοί σοβαροί κίνδυνοι, που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ. Ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας γονιός ακούσια, νομίζοντας ότι έτσι προστατεύει και φροντίζει το παιδί του, χωρίς να περνά καν από το μυαλό του πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι.

Ο ύπνος του μωρού στο καθισματάκι αυτοκινήτου

Εάν το μωρό σας πέσει για ύπνο στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο ρηλάξ, θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου όσο γίνεται πιο σύντομα.

Κι όμως το τελευταίο που σκέφτεται ένας γονιός είναι να μετακινήσει το μωρό του που μόλις αποκοιμήθηκε, από το καρεκλάκι αυτοκινήτου στην κούνια του, με το φόβο ότι θα ξυπνήσει.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδιατρικής το 2015 έδειξε πως ο ύπνος ενός μωρού έως 2 ετών σε παιδικό κάθισμα, κούνια, ρηλάξ, καρότσι είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του. Το μωρό δεν έχει ακόμα απόλυτο έλεγχο του σώματός του όπως ένα μεγαλύτερο παιδί ή ένας ενήλικας και κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ένα από τα παραπάνω σημεία μπορεί να γλιστρήσει προς τα κάτω σε τέτοια θέση που να εμποδίζονται οι αεραγωγοί του ή το κεφαλάκι του να γείρει προς τα μπρος με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπνοή του.

Η Katie McPeak, M.D., διευθύντρια Βρεφικής Μέριμνας στο νοσοκομείο Παίδων του St. Christopher στη Φιλαδέλφεια, συστήνει πως αν το παιδί σας αποκοιμηθεί όσο οδηγείτε στο παιδικό κάθισμα εφόσον αυτό είναι στερεωμένο σωστά και το παιδί φοράει σωστά τη ζώνη ασφαλείας δεν υπάρχει κίνδυνος. Όταν όμως φτάσετε στον προορισμό σας το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στην κούνια του για να συνεχίσει τον ύπνο του.

Γονιός και παιδί στην τσουλήθρα

Μερικοί γονείς θεωρούν πως εφόσον το παιδί τους φοβάται να ανέβει μόνο του σε μια τσουλήθρα, είναι καλό, για να διασκεδάσει να ανέβουν μαζί. Με το γονιό να κρατάει αγκαλιά το παιδί. Δεν γνωρίζουν  όμως πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη σωματική υγεία του παιδιού. Έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες περιπτώσεις που το πόδι, το παντελόνι, το παπούτσι του παιδιού έχουν πιαστεί στο πλάι της τσουλήθρας με αποτέλεσμα γονιός και παιδί να χάνουν την ισορροπία τους και λόγω του βάρους του γονιού, το οποίο πέφτει πάνω στο παιδί, να τραυματίζεται αυτό σοβαρά. Είναι προτιμότερο να ανεβάσετε το παιδί σας μόνο του κρατώντας το ή αν είναι αρκετά μικρό για μια τέτοια δραστηριότητα ή φοβάται, διαλέξτε κάτι άλλο πιο ασφαλές μέχρι να είναι έτοιμο να ανέβει μόνο του στην τσουλήθρα.

Τα φρένα στο παιδικό καρότσι δεν είναι διακοσμητικά

Όλοι γνωρίζουμε πως κάθε φορά που κάνουμε στάση πρέπει να βάζουμε απαραίτητα το παιδικό φρένο στο καρότσι, με το μεγαλύτερο, δυστυχώς, ποσοστό των γονιών να αγνοεί αυτή τη σημαντική οδηγία ασφαλείας. Συνήθως, στις βόλτες για ψώνια που προϋποθέτουν συχνές και μικρές στάσεις, ο γονιός θεωρεί πως δε χρειάζεται να βάλει το φρένο στο καρότσι του παιδιού του αφού ο ίδιος θα βρίσκεται δίπλα και θα έχει τον έλεγχο αυτού. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή κλίση στο έδαφος, ένα αδερφάκι που θα αποφασίσει να παίξει σπρώχνοντάς το, ένα περαστικό παιδί που θέλει να διασκεδάσει, ένα άγνωστος που θα πέσει αφηρημένος πάνω και ένα στιγμιαίο γύρισμα του κεφαλιού του γονιού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, όπως πεζοδρόμια κοντά σε δρόμους, το να μην βάζετε το φρένο στο παιδικό καρότσι κάθε φορά που κάνετε στάση και παίρνετε τα χέρια σας από πάνω του, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του παιδιού σας.

Κανόνες ασφαλείας για το παιδικό κάθισμα

Έχουμε πει πολλές φορές κατά καιρούς πόσο επικίνδυνο είναι να παίρνουμε τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα στην αγκαλιά μας. Ένα μικρό φρενάρισμα και το παιδί μπορεί να χτυπήσει στο πλάι της πόρτας ή να εξφενδονιστεί έξω από το παράθυρο. Είναι απαραίτητο το παιδί να μπαίνει στο παιδικό κάθισμα της ηλικίας του, το κάθισμα να είναι καλά στερεωμένο στο αυτοκίνητο και η ζώνη ασφαλείας του παιδιού σωστά δεμένη.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι κίνδυνοι που οι γονείς ίσως δεν έχουν υπόψη τους.

Ποτέ δεν:

  • χρησιμοποιούμε μαξιλαράκια κεφαλιού αν αυτά δεν έρχονται σετ με το παιδικό κάθισμα
  • κουβέρτα στο παιδί και ύστερα να δέσουμε τη ζώνη από πάνω
  • μπουφάν και ύστερα να δέσουμε τη ζώνη από πάνω

Για να μπορούν οι ζώνες ασφαλείας του παιδικού καθίσματος να προφυλάξουν το παιδί από πιθανό ατύχημα, πρέπει να εφαρμόζουν σωστά πάνω στο σώμα του. Η χρήση μαξιλαριών, κουβέρτας ή μπουφάν δημιουργεί κενό ανάμεσα στο σώμα του παιδιού και τη ζώνη, με τραγικό αποτέλεσμα σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος. Αν θέλετε να κρατήσετε το παιδί ζεστό, πρέπει να ρίχνετε την κουβέρτα ή το μπουφάν πάνω από τη ζώνη. Προσοχή αν το παιδί είναι πολύ μωρό, μην καλύψετε και το κεφαλάκι του γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα:

Rossen Reports

Το παιδί δεν πρέπει να τρώει ή να πίνει κάποιο ρόφημα ενώ οδηγείτε

Μπορεί το να δώσετε στο μωρό σας κάποιο ρόφημα ή σνακ για να απασχοληθεί όσο εσείς οδηγείτε να βοηθά στο να σταματήσει το κλάμα ή τη γκρίνια, μπορεί αυτό όμως να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για το παιδί. Αν πνιγεί καταπίνοντας την τροφή του, μπορεί εσείς να μην το πάρετε είδηση ή αν το πάρετε είδηση, το ξάφνιασμα και η αντίδρασή σας μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Επίσης, τα καλαμάκια μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή λόγω απότομου ταρακουνήματος από λακκούβα να τραυματίσουν το πρόσωπο του παιδιού. Αν πρέπει να ταΐσετε το παιδί σας, σταματήστε σε ασφαλές σημείο, δώστε του να φάει και μόλις τελειώσει, ξεκινήστε πάλι.

Μην καλύπτετε το παιδικό καρότσι με κουβέρτα για τον ήλιο ή το κρύο

Αν θέλετε να βγείτε βόλτα και έχει έντονο ήλιο ή κρύο μερικοί γονείς θεωρούν πως το να καλύψουν το παιδί ρίχνοντας μια κουβέρτα από πάνω θα το προστατέψει από τον καιρό. Δε γνωρίζoυν όμως πως αυτό μπορεί να πρoκαλέσει ασφυξία στο παιδί. Αν έχει πολύ ζέστη, η κουβέρτα όσο λεπτή και αν είναι θα υπερθερμάνει το παιδί δημιουργώντας πρόβλημα στην αναπνοή του, ενώ επίσης μπορεί να προκαλέσει, θερμοπληξία, ασφυξία ή αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Για το κρύο υπάρχουν ειδικά ολόσωμα φαρμάκια και νάιλον που στερεώνονται στα πλαϊνά του καροτσιού. Για τον ήλιο υπάρχουν ειδικές ομπρέλες που στερεώνονται στο καρότσι καθώς και καρότσια με ειδικό άνοιγμα στο πάνω μέρος. Όταν αγοράζετε καρότσι για το παιδί σας συνυπολογίστε τα καιρικά φαινόμενα και αποφασίστε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς. Επίσης, αν έχει πολύ ζέστη, μεγάλη ηλιοφάνεια ή πολύ κρύο, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη βόλτα με το καρότσι.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Τι μαθαίνει το μωρό στη μήτρα ακούγοντας τη μαμά του

Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής επαφής και τα 5 βασικότερα οφέλη για το μωρό σας

Τι βλέπει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: