Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Ένα 9μηνο ταξίδι: Μαζί με την κοιλιά που μεγαλώνει αλλάζει και η σχέση του ζευγαριού

Ένα 9μηνο ταξίδι: Μαζί με την κοιλιά που μεγαλώνει αλλάζει και η σχέση του ζευγαριού

%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%b6%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d

Από τη στιγμή που το ζευγάρι θα μάθει ότι περιμένει παιδί, όλα ξαφνικά αλλάζουν.  Η εγκυμοσύνη θα αποτελέσει ένα καθοριστικό σταθμό στον γάμο και τη σχέση του ζευγαριού. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως με την έλευση του νέου μέλους θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στη ζωή τους, για τις οποίες δεν είναι πάντα προετοιμασμένοι και οι δυο γονείς. Το παιδί για ένα ευτυχισμένο ζευγάρι αποτελεί της λογική συνέχεια της διαιώνισης του είδους. Τη μετενσάρκωση των γονιών του και το κομμάτι του εαυτού τους που θα αφήσουν πίσω.

Στους 9 μήνες που θα ακολουθήσουν αυτό το ταξίδι, τα συναισθήματα και των δύο θα είναι ανάμικτα. Καθώς το έμβρυο θα αναπτύσσεται και θα δίνει τα πρώτα σημάδια ζωής, η μητρότητα θα ξυπνήσει πρώτη μέσα στη γυναίκα. Οι αλλαγές στο σώμα της, όχι πάντα ευχάριστες, και οι ορμόνες που την κατακλύζουν, θα επηρεάσουν το συναισθηματικό της κόσμο. Τη συγκίνηση και τη χαρά κάποιες στιγμές θα παραμερίζει ο φόβος, η αγωνία και χιλιάδες ερωτήματα που απασχολούν κάθε μελλοντικό γονιό.

Η αλλαγή αυτή στη δυναμική του σχήματος, από δύο σε τρία, δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα και προβληματισμούς. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το διάστημα θα παίξει και η στάση του μελλοντικού πατέρα, ως συντρόφου. Ο τρόπος που θα χειριστεί τις μεταβολές στη διάθεσή της γυναίκας του, η στήριξη, η συμπαράσταση και η κατανόηση που θα δείξει θα επηρεάσουν τη σχέση ανάμεσά τους. Από την άλλη, η μέλλουσα μαμά πρέπει να αναγνωρίσει και να κατανοήσει την αμηχανία και τον προβληματισμό του συζύγου της. Η πατρότητα ξυπνά πιο δύσκολα αφού η νέα ζωή μεγαλώνει στο σώμα του ενός. Η γυναίκα λοιπόν οφείλει να βοηθήσει το μελλοντικό πατέρα του παιδιού της να συμμετέχει ενεργά στην εγκυμοσύνη και να τον παροτρύνει να γνωρίσει σιγά σιγά το παιδί του. Το μωρό πρέπει να ακούει τη φωνή και να νιώθει το χάδι και των δύο γονιών. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείτε ο δεσμός ανάμεσά τους, ενώ το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά.

Κάθε ενέργεια, κάθε σχεδιασμός κάθε σκέψη πρέπει να μοιράζεται από κοινού. Η δυαδικότητα πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει να δεχτεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον το νέο μέλος και από εκεί να αρχίσει να κτίζει και να δομεί το νέο σχήμα. Να θυμάστε όμως πως τα πρώτα θεμέλια αυτής της νέας σχέσεως μπαίνουν σε αυτούς τους 9 μήνες.

*Γράφει o Άρης Τσιγκρής – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,  MD PhD.

Πώς έρχεται όμως αυτό το παιδί; Το θέλουν και οι δυο ή είναι απόφαση μόνο του ενός; Πώς είναι η σχέση του ζευγαριού λίγο πριν την εγκυμοσύνη; Ποιες είναι οι συνθήκες ζωής τους; Είναι πολλά χρόνια σε αυτή τη σχέση; Είναι ψυχικά ώριμοι και οι δύο; Ποια η σχέση του καθένα με την δική του παιδική ηλικία και τους γονείς του, ιδιαίτερα με τον γονιό του ίδιου φύλου; Ποια είναι η αυτοεκτίμηση των μελών του ζευγαριού;

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντηθούν για να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να βγει μία ασφαλής πρόγνωση για το πώς θα βιωθεί η εγκυμοσύνη και η είσοδος νέου μέλους στη σχέση. Ανάλογα με το πώς συνδυάζονται οι παραπάνω παράγοντες μπορούμε να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στη σχέση τους η εγκυμοσύνη και να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Ανάμεσα στους δύο συντρόφους βρίσκεται ήδη ένα μικρό πλασματάκι που είναι ο καρπός τους. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η σχέση τους είναι δημιουργική, αφού γεννά μία νέα ζωή, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Η γυναίκα αναπτύσσει γρηγορότερα σχέση με το παιδί που κυοφορείται, αφού το φέρει στο σώμα της. Ο άντρας θα αισθανθεί σε μεγαλύτερη έκταση την δική του πατρότητα όσο μεγαλώνει το παιδί. Αυτό το γεγονός φέρει μία μικρή ανισότητα για κάποιο μικρό διάστημα ανάμεσα στους δύο, που αν είναι ώριμοι και έχουν καλή σχέση και επιθυμία για το μωρό θα συμφιλιωθούν με αυτή την ιδέα.

Για πολλές γυναίκες ωστόσο ιδιαίτερα αν η σχέση τους με τον σύντροφό τους δεν είναι ικανοποιητική, η εγκυμοσύνη βιώνεται ως κάλυψη αυτού του κενού. Έτσι, μπορεί να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή, παρόλο που ο γιατρός τους δεν τους το απαγορεύει. Φαίνεται να αισθάνονται τόσο έντονη την ευθύνη της μητρότητας, ή και πληρότητα, που απέχουν από τη σεξουαλικότητά τους με συνήθως δυσάρεστες συνέπειες στη σχέση τους. Μοιάζει να απαρνούνται τη σεξουαλικότητά τους μπροστά στη μητρότητα, λες και πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο. Αυτή η αποχή συνήθως συνοδεύεται από αμφιθυμικά συναισθήματα που προσβάλλουν και την αυτοεκτίμηση της κοπέλας και αποθαρρύνουν τον άντρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε οι ψυχολόγοι ότι το μωρό μετατρέπεται από τη μητέρα ως ο συμβολικός φαλλός της. Δηλαδή μέσω της μητρότητας αυτή η γυναίκα αισθάνεται ότι αποκτά εξουσία απέναντι στον άντρα της και αισθάνεται ότι μπορεί να τον ελέγχει.

Αυτή είναι μία περίπτωση που ο άντρας μπορεί να στραφεί κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης προς μια εξωσυζυγική σχέση, που συνήθως διατηρεί κρυφή. Ιδιαίτερα αν το μωρό είναι αγόρι, τότε αισθήματα αντιζηλίας, συνήθως ασυνείδητα, μπορεί να εμφανιστούν στον σύντροφο που αισθάνεται ότι χάνει τη γυναίκα του και να αναζητήσει αλλού παρηγοριά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και σε ανώριμους άντρες, ακόμη κι αν η σύντροφος δεν διακατέχεται από τέτοια ναρκισσιστική προσκόλληση προς το βρέφος, κι ούτε αρνείται την σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, η ζωή του ζευγαριού αλλάζει τόσο με την εγκυμοσύνη, αλλά κυρίως κατά τα πρώτα δύο χρόνια γέννησης του μωρού. Αν έχουν δομήσει ένα καλό σχέδιο για το μέλλον, αν είναι ώριμοι και έχουν καλή σχέση, αυτή την αλλαγή την βιώνουν χαρμόσυνα.

Αντίθετα, αν είναι ανώριμοι και με χαμηλή αυτοεκτίμηση, την αλλαγή στη ζωή τους που φέρει το μωρό την βιώνουν συχνά αρνητικά.

Ο γονεϊκός ρόλος είναι από τους πιο ενήλικες ρόλους. Αν η προσωπικότητα των δύο συζύγων είναι υπολειμματική, δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις του νέου ρόλου, τότε συχνά το ζευγάρι περνά κρίση. Μία κρίση που αν την αξιοποιήσουν δημιουργικά μπορεί να τους ωριμάσει, να λειτουργήσει θετικά για την αυτοεκτίμησή τους και να τους κάνει να ζήσουν μαζί για πολλά χρόνια ακόμη.

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr 

Εγκυμοσύνη: Η επιλόχεια κατάθλιψη και η θέση του πατέρα

Ο μικρός άνθρωπος μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του μέσα από την αγάπη που νιώθει από τους γονείς του

Βρες ποια είναι η συνιστώμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη για σένα

Δείτε Επίσης

νέα μαγνητική τομογραφία σε έμβρυα

Νέα μέθοδος απεικόνισης του εμβρύου που κόβει την ανάσα!!

Τον μέχρι πρότινος κλασικό υπέρηχο έρχεται να αντικαταστήσει μια νέα μέθοδος που σχεδίασε μια ομάδα …

error: