Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Αν το παιδί σας κάθεται με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Αν το παιδί σας κάθεται με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να σταματήσει αμέσως.

baby-sitting

Η Θέση W

Η παρακάτω στάση καθίσματος παρατηρείται συχνά στα νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, αφού αποτελεί τον πιο σταθερό και εύκολο τρόπο καθίσματος για ένα παιδί, την ώρα που ασχολείται με κάποιες δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια του. Εκτιμάται πως πέρα από την έμφυτη τάση του παιδιού να αναζητά στάσεις που του δίνουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα σωματικά,  η συγκεκριμένη στάση  είναι πιθανώς αποτέλεσμα της πολύωρης παραμονής του συσκευές όπως ρηλάξ, κούνιες, παιδικά καθίσματα και άλλα αντίστοιχα, κατά τη βρεφική του ηλικία.

Αποτέλεσμα εικόνας για child sitting wrong

Η θέση W, κατά την οποία το παιδί κάθεται με τα γόνατα μπροστά και τα πόδια λυγισμένα πίσω, θεωρείτε από την πλειοψηφία των ειδικών ως η κύρια αιτία πρόκλησης των παρακάτω προβλημάτων για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού:

  1. Η στάση W: Περιορίζει τη δύναμη του κορμού γιατί δίνει στα παιδιά μεγαλύτερη βάση στήριξης. Σε αυτή τη θέση τα παιδιά χρησιμοποιούν λιγότερο (ασκούν λιγότερο) τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς του σώματός τους. Όπως είναι φυσικό, ένα παιδί θα επιλέξει τις πιο ξεκούραστες στάσεις καθίσματος, με τα πόδια μπροστά, στα πλάγια ή σταυρωτά.
  2. Η στάση W: Προκαλεί σφίξιμο των μυών  κυρίως των ποδιών, των γοφών αλλά και των γονάτων και αστραγάλων
  3. Η στάση W: Ενεργοποιεί νευρολογικά προβλήματα όπως η υποτονία -ο χαμηλός δηλαδή μυικός τόνος. Όταν ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί συχνά τους μυς του, αυτοί δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να γίνονται αδύναμοι και χαλαροί, μην έχοντας την ικανότητα να υποστηρίξουν σωστά το σώμα του. Ως αποτέλεσμα της υποτονίας είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση. Ουσιαστικά το παιδί αργεί να φτάσει στα αναπτυξιακά ορόσημα στον αναμενόμενο χρόνοΣυμπτώματα της υποτονίας περιλαμβάνουν, προβλήματα με δυσκολίες κινητικότητας και στάσης, αναπνοής και ομιλίας, λήθαργο, χαλαρότητα, και φτωχά αντανακλαστικά. Η υποτονία δεν έχει επιπτώσεις στην αντίληψη και την νοημοσύνη. Αφορά περισσότερο την ποιότητα ενός μυός παρά τη δυνατότητα και τη λειτουργία του, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συγχέεται με την αδυναμία μυών αν και τα δυο μπορεί να συνυπάρχουν.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η παρατεταμένη στάση στη θέση W κατά την νηπιακή και παιδική ηλικία μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, συντονισμού και ισορροπίας.

Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας κάθετε συχνά σε αυτή τη στάση. Πρέπει να τους λέτε άμεσα να διορθώσουν τη στάση τους. Όπως για παράδειγμα αργότερα θα τους λέτε να μην σκύβουν και να μην καμπουριάζουν όταν κάθονται α διαβάσουν, να παίξουν, να φάνε ή όταν περπατάνε. Αν είναι μικρά για να καταλάβουν τότε πρέπει εσείς να διορθώνεται άμεσα τη στάση τους, φέρνοντας τα πόδια τους τα μπροστά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι πολλές φορές θα εκνευριστούν και μπορεί να σταματήσουν τη δραστηριότητα που κάνουν και να αλλάξουν χώρο. Επίσης καλό είναι να πείτε και σε όποιον σας βοηθά με το παιδί, όπως γιαγιά παππούς, babysitter, αλλά και τη δασκάλα στον παιδικό ή το νηπιαγωγείο να διορθώνει τη στάση τους όταν κάθονται στη θέση W.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Τι κάνουν τα μωρά στη μήτρα; 4D υπερηχογράφημα δείχνει ένα μωρό να τρώει, να κλαίει , να φτερνίζεται

Τι μαθαίνει το μωρό στη μήτρα ακούγοντας τη μαμά του

6 λόγοι που η λεχώνα χρειάζεται φροντίδα και ξεκούραση

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: