Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / 12 πολύτιμα πράγματα που μάθαμε ως κορίτσια και ξεχάσαμε ως μαμάδες!!

12 πολύτιμα πράγματα που μάθαμε ως κορίτσια και ξεχάσαμε ως μαμάδες!!

%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%b7

Πόσες από εσάς είστε κοριτσομάνες; Πόσες από εσάς συνειδητοποιήσατε ξαφνικά πως κάποια πράγματα που διδαχθήκαμε στην παιδική μας ηλικία ξεχάσαμε να τα εφαρμόσουμε τώρα που γίναμε εμείς γονείς. Πράγματα που κατά την εφηβική μας ηλικία αποτελούσαν πολύτιμο οδηγό στον τρόπο που λειτουργούσαμε αλλά δυστυχώς χάθηκαν στην πορεία της ενηλικίωσής μας. Πράγματα που στο πέρασμά μας από κορίτσι σε γυναίκα ξεχάσαμε να πάρουμε μαζί. Κι όμως κάποτε ήταν τόσο σημαντικά για εμάς. Σήμερα που γίναμε μαμάδες κοριτσιών καλούμαστε πάλι να τα θυμηθούμε και πολλές φορές να τα μάθουμε ξανά από την αρχή και στη συνέχεια να τα διδάξουμε στις δικές μας κόρες. Ανάμεσα στη φροντίδα και την αγάπη που θα τους δώσουμε είναι απαραίτητο να μεταβιβάσουμε στην επόμενη γενιά, αυτόν τον πολύτιμο για κάθε κορίτσι, γυναίκα και μέλλουσα μητέρα, οδηγό. Και να ευχηθούμε πως θα τον θυμάται για όλη της τη ζωή.

1. Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. 
Από την παιδική σου ηλικία, το ένστικτό σου θα σε καθοδηγεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να το ακούς. Είναι η έμφυτη ικανότητα να γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος και 9 στις 10 φορές πέφτει μέσα. Καθώς μεγαλώνεις όμως, πολλές φορές, ενάντια στην κρίση σου, ενάντια σε αυτό που πιστεύεις, θα αναγκάζεσαι να εφαρμόσεις το αντίθετο. Τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν νομίζεις πως δεν μπορείς να πράξεις διαφορετικά, μπορείς. Θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί που θα προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύεις. Θα ασκήσουν πάνω σου διάφορους τρόπου πίεσης. Θα βασιστούν στην καλοσυνάτη φύση σου, στο νεαρό της ηλικίας σου, στο φόβο σου μην απογοητεύσεις τους άλλους, στη διάθεση να ευχαριστήσεις ή να εξυπηρετήσεις άλλους, στην ευγένειά σου. Είναι απαραίτητο εσύ να μην υποχωρείς. Να μην μεταπείθεσαι από αυτό που πιστεύεις σωστό. Να μην αλλάζεις κατεύθυνση από αυτή που σε καθοδηγεί το ένστικτό σου και τα πιστεύω σου.

2. Να παίρνεις ρίσκα αλλά να γνωρίζεις και τις επιπτώσεις.
Μην φοβάσαι να κάνεις άλματα. Μην φοβάσαι να ανοίξεις τα φτερά σου. Να είσαι όμως έτοιμη για το τι θα γίνει αν πέσεις.

3. Μην επιτρέψεις ποτέ σε κανέναν να σου πει ότι δεν έχεις την ικανότητα να πράξεις κάτι
Θα υπάρξουν κάποιες στιγμές στη ζωή σου που θα αρχίσεις να πιστεύεις πως υπάρχουν πράγματα που εσύ δεν μπορείς να κάνεις -μόνο τα αγόρια μπορούν, μόνο τα πλούσια παιδιά μπορούν, μόνο τα δημοφιλή παιδιά μπορούν. Αν αφήσεις αυτές τις σκέψεις να σε καταλάβουν τότε πολύ σύντομα αυτός θα είναι και ο μόνιμος τρόπος σκέψης σου. Μην βασίζεις ποτέ τις ικανότητές σου ή τις πράξεις σου στην έγκριση, αποδοχή ή αποδοκιμασία των άλλων. Μόνο εσύ αποφασίζεις τι μπορείς, και τι δεν μπορείς να κάνεις.

4. Να αγαπάς ελεύθερα.
Οι καρδιές που δεν ραγίζουν, δεν αγαπάνε. Όπως αλλάζουν οι εποχές του χρόνου έτσι αλλάζει και η ζωή. Έτσι αλλάζουν τα συναισθήματα στις καρδιές των ανθρώπων. Τίποτα δεν μένει για πάντα σε αυτή τη ζωή. Ότι γεννιέται κάποια στιγμή θα φύγει για να δώσει τη θέση του σε κάτι νέο. Εσύ όμως να αγαπάς με την ίδια δύναμη ακόμα και αν γνωρίζεις ότι η αγάπη πονάει. Αν αφήσεις το φόβο να μπει στην καρδιά σου τότε η ζωή θα σε προσπεράσει πριν καλά καλά γνωρίσεις όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα που μπορεί να σου προσφέρει.

5. Να αγαπάς το σώμα σου.
Αυτό είναι το σώμα που σου χάρισε η φύση και ο Θεός. Αυτό είναι το δικό σου σώμα. Να το αγαπάς, να το φροντίζεις, να το σέβεσαι. Να το ταΐζεις υγιεινά, να το ασκείς και αυτό θα σε ανταμείψει. Μέσα σε ένα υγιές σώμα θα μεγαλώσει και θα διαπρέψει ένα υγιές πνεύμα. Το σύνολο αυτών των δυο θα δώσουν έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Ακόμα και αν αυτό το σώμα δεν είναι όπως θα ήθελες. Ακόμα κι αν το σώμα των άλλων μοιάζει καλύτερο από το δικό σου, ξεπέρασέ το. Το δικό σου σώμα να αγαπάς!!

6. Είναι καλύτερο να μαθαίνεις από τα λάθη σου παρά να γνωρίζεις τα πάντα.
Οι φυσικές ικανότητες είναι πολύ καλές αλλά δεν είναι το βασικότερο στη ζωή. Η αφοσίωση, ο στόχος και η σκληρή δουλειά θα σε οδηγήσουν μακριά. Ακόμα και αν κάποιες φορές αποτύχεις θα σου δώσουν περισσότερες ευκαιρίες και εναλλακτικές να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι από ότι θα σου πρόσφερε η εύκολη επιτυχία.

7. Μπορείς να δώσεις μόνο τον καλύτερο εαυτό σου.
Μην ξεκινάς κάτι αν δεν σκοπεύεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Όμως, πρέπει να είσαι έτοιμη, πως ακόμα και τότε μπορεί το καλύτερό σου να μην είναι αρκετό. Να δέχεσαι την αποτυχία, να μαθαίνεις από αυτή, να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου, να επανεκτιμάς τις δυνάμεις σου, αλλά μην αφήσεις ποτέ την αποτυχία να σε αποθαρρύνει να δοκιμάσεις ξανά.

8. Ο κόσμος θα σε αλλάξει μόνο αν εσύ του το επιτρέψεις.
Δεν είναι μυστικό πως η ζωή είναι δύσκολη. Εκεί έξω συμβαίνουν τόσα που θα λύγιζαν και τις πιο σκληρές καρδιές πόσο μάλλον μια αθώα ψυχή. Όταν βιώσεις ανάλογες στιγμές δοκιμασίας θεώρεισε το σαν μια δοκιμή. Μην αφίσεις το θυμό και την οργή να σε καταλάβουν. Μην αφήσεις την καρδιά σου να γεμίσει θλίψη. Ο κόσμος όσο δύσκολος είναι άλλο τόσο υπέροχος είναι. Ξεπέρασε αυτά που θα βιώσεις. Γιατρέψου και συνέχισε με νέες δυνάμεις.

9. Να παραδέχεσαι πότε κάνεις λάθος.
Είναι δύσκολο να καταπιούμε την περηφάνια μας και να ξεστομίσουμε λέξεις όπως το «Συγνώμη» όμως όταν αυτές λέγονται με ειλικρίνεια μπορεί να κάνουν θαύματα.

10. Το να κλαις δεν είναι σημάδι αδυναμίας.
Η άρνηση των συναισθημάτων μας είναι σημάδι αδυναμίας. Κι όταν ο πόνος μένει ανέκφραστος μέσα μας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής για πολύ καιρό, τότε μπορεί να κάνει κακό σε εμάς αλλά και στα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει άξαφνα. Αν θέλεις να κλάψεις, κλάψε. Άσε τον πόνο και τη θλίψη να εκτονωθούν, μόνο έτσι μπορείς να γιατρευτείς και πάλι.

11. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.
Για όλα τα άσχημα πράγματα που θα βιώσεις, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή στη ζωή, πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να τα ξεπεράσει. Θα κλάψεις, θα θυμώσεις, θα αμφισβητήσεις, θα αποδεχτείς, θα γιατρευτείς. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ξεπερνά τα πάντα με το χρόνο. Ο πόνος δεν εξαφανίζεται απλά μένει μέσα σου. Εσύ πρέπει να βρεις τον τρόπο να τον μαλακώσεις και στη συνέχεια να σταθείς πάλι στα πόδια σου και να συνεχίσεις.

12. Μη δίνει πολύ σημασία στις επικρίσεις και τα κοπλιμέντα των άλλων.
Μην αφήνεις την κακή κριτική άλλων να σε επηρεάσει. Μην αφήνεις τα κοπλιμέντα να σου πάρουν τα μυαλά. Μην περιμένεις πως οι άλλοι θα σου φερθούν πάντα σωστά. Κι όσο σημαντική κι αν θεωρείς ότι είσαι, πρέπει να ξέρεις πως ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εσένα. Μόνο της μαμάς σου ο κόσμος γυρίζει γύρω από εσένα. Οι υπόλοιποι απλά συνεχίζουν τη ζωή τους, με τα δικά τους προβλήματα, το δικό τους αγώνα, τις δικές τους χαρές και λύπες.

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

μαμά

8 πράγματα που χρειάζεται κάθε μαμά!!

Αυτά είναι τα 8 πράγματα που χρειάζεται μια μαμά που έχει μάθει να δίνει απλόχερα …

error: